Eredivisie - preview 24. kola: Do akce jdou ti nejlepší

25.02.2022, 09:03, aktualizováno 27.02.2022, 09:15
Previews
V neděli jdou v nizozemské lize do akce nejlepší kluby a vše začne pěkně zostra už v Alkmaaru, kde se představí Feyenoord. Ajax nastoupí proti Go Ahead Eagles, PSV Eindhoven nesmí ztratit body se Spartou Rotterdam...
AZ Alkmaar - Feyenoord Rotterdam  (neděle 12:15)
Šlágr 24. kola nejvyšší nizozemské soutěže obstarají dva celky, které si letos zahrají osmifinále nově vzniklé Konferenční ligy a na domácí scéně ještě nejsou bez šance na zisk mistrovského titulu. Alkmaar po počáteční krizi začal sbírat jeden úspěch za druhým a v Eredivisii se díky devíti výhrám z předchozích deseti utkání vyhoupl na čtvrté místo tabulky s pětačtyřiceti body, jeho nedělní rival má na kontě o šest bodů více a je třetí.

AZ i v tomto ročníku patří mezi hlavní adepty na sesazení Ajaxu z trůnu, nicméně úvodní série neúspěchů mu v tom zřejmě zabrání, neboť i přes současnou úchvatnou šňůru stále ztrácí na AFC propastných dvanáct bodů. Naposledy jen těsně udolal zachraňující se Heracles po výsledku 2:1, předtím neměl problém s nováčkem Go Ahead (4:1) a zvládl také důležitou bitvu proti druhému celku tabulky PSV (2:1).

Rotterdamský celek ztrácí na amsterdamského giganta šest bodů, za eindhovenským rivalem zaostává o jediný bod. Po slabších chvilkách na začátku letošního roku teď zvítězil čtyřikrát po sobě a s AZ se dá proto očekávat nesmírně napínavá bitva. Po jasných výhrách nad Nijmegenem (4:1) a Spartou (4:0) zdolal také Waalwijk (2:0) a minule otočil vývoj proti houževnatému Cambuuru (3:1). Alkmaar mu má co vracet, neboť s ním ve 12. kole této sezóny prohrál nejtěsnějším poměrem 0:1.

Domácí kouč Pascal Jansen bude v tomto střetnutí postrádat pouze Duina s Helmerem. "Je před námi náročný program, který bude zahrnovat vyřazovací boje v Konferenční lize a také finálovou cestu v národním poháru. Na utkání s Feyenoordem se intenzivně připravujeme a dobře víme, že k Lize mistrů či reálnému boji o titul nás přiblíží jen výhra. Diváci se mají na co těšit, oba týmy nechají na trávníku úplně všechno," myslí si devětačtyřicetiletý Jansen.

Jeho protějšek Arne Slot, který v pátek prodloužil s Feyenoordem smlouvu o dalších dva a půl roku, prostředí Alkmaaru velmi dobře zná, neboť ho vedl při své trenérské premiéře v profesionálním klubu v letech 2019 - 2020. "Na klub mám samozřejmě dobré vzpomínky, spolupráce byla příjemná a na lidi kolem určitě nezapomenu. Již delší dobu se ale soustředím pouze na Feyenoord a mým úkolem je, abychom tady vyhráli. Jednoduché to v žádném případě nebude, je nutné předvést vynikající výkon," snažil se Slot potlačit nostalgii.

V hostujícím dresu se na trávníku neobjeví zraněné trio Dessers - Nelson - Sandler, trest za pět žlutých karet bude odpykávat norský záložník Fredrik Aursnes.
AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Vindahl - Sugawara, Chatzidiakos, Martins Indi, Wijndal - Reijnders, Clasie, de Wit - Evjen, Karlsson, Pavlidis
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Bijlow - Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia - Kokcü, Hendrix, Til - Jahanbakhsh, Sinisterra, Linssen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.72 - 3.30 - 2.68
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SBV Vitesse - NEC Nijmegen  (neděle 12:15)
Hráči Vitesse upadli od poloviny ledna do hluboké krize a začali se propadat tabulkou stále níže, ovšem i díky úspěšnému tažení Konferenční ligou si přeci jen zvedli sebevědomí a stále mají šanci zabojovat o přímou účast v evropských pohárech pro následující sezónu. Momentálně mají na kontě sedmatřicet bodů a náleží jim šestá pozice, i když za pátým Twente zaostávají už o bodů osm. Nyní budou plnit úlohu favorita v Gelderse derby proti Nijmegenu.

Domácí výběr prohrál v pěti zápasech v řadě, kromě tří jasných porážek na ligové scéně nezvládl ani čtvrtfinále národního poháru s Ajaxem (0:5) a úvodní duel play-off o osmifinále KL s Rapidem (1:2). Avšak naposledy i v početní nevýhodě zachránil remízu 1:1 s Utrechtem gólem v nastaveném čase a ve čtvrteční odvetě s rakouským výběrem mu díky fantastickému začátku stačila k postupu výhra 2:0.

Domácí trenér Thomas Letsch věří, že se jeho svěřenci probudí a ve zbytku tohoto ročníku zaberou. "Samozřejmě to bylo těžké, ale postup přes Rapid nám může pomoci v mnoha ohledech. V tuto chvíli se neobávám, že by nás limitoval úbytek sil, čeká nás totiž prestižní derby a všichni hráči mají velkou motivaci uspět. Náš soupeř na tom také není výsledkově úplně nejlépe a jsme schopni ho porazit," prohlásil optimisticky německý rodák.

NEC z předchozích pěti duelů porazilo jen trápící se Heerenveen (1:0), jinak ale například remizovalo s Waalwijkem i Zwolle (v obou případech 1:1). Na nedělního konkurenta se mu navíc příliš nedaří, v uplynulých třech případech s ním totiž dvakrát prohrál a jednou uhrál nerozhodný výsledek.

Domácí budou postrádat rakouského forvarda Grbiče, jenž bude odpykávat dvouzápasový distanc za vyloučení v Utrechtu, trest za pět žlutých karet si navíc musí odsedět německý obránce Wittek a zranění nepustí do hry ani Bazoera. Hosté postrádají dánského záložníka Schöneho (trest za pět žlutých karet), na marodce se nacházejí Wilfried Body, Bruijn, Pedro Ruiz, Vet, Van der Sluijs a Van Eijden.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.61 - 4.53
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Rotterdam - PSV Eindhoven  (neděle 14:30)
PSV má za sebou úspěšnou premiéru tohoto roku v evropských pohárech a své dobré rozpoložení bude chtít potvrdit také v Rotterdamu, kde bude plnit úlohu jasného favorita proti sestupem ohrožené Spartě. Eindhovenský gigant se v tuto chvíli nachází na druhém místě se ziskem dvaapadesáti bodů o pět bodů za vedoucím Ajaxem a v žádném případě nechce zaznamenat ztrátu. Pro jeho nedělního protivníka by byl jakýkoli bodový zisk úspěchem.

Sparta si před začátkem tohoto ročníku určitě přála, aby se pohybovala v klidném středu tabulky a nemusela se strachovat o holé přežití. V tuto chvíli je ale situace naprosto jiná, neboť se v tabulce nachází na předposledním sedmnáctém místě se sedmnácti body jen o skóre před poslední Spartou a na patnáctou příčku Fortuny ztrácí čtyři body. Oproti ostatním konkurentům měla o víkendu volno, jelikož duel právě s rivalem ze Sittardu byl odložen kvůli silné vichřici.

Vedení rotterdamského celku sáhlo v této přestávce k výměně na trenérském postu. Kouč Henk Fräser po třech letech strávených na lavičce nedávno avizoval, že po sezóně skončí, vedení klubu však bylo s jeho výsledky hrubě nespokojeno a na pomoc proto přivolalo Mauriceho Steijna, jenž v minulosti například vedl Den Haag, Bredu či Venlo. "Těším se na novou výzvu a nás úkol je jasný - co nejdříve začít pravidelně bodovat a pokusit se zachránit první ligu," řekl Steijn s zřetelným plánem na premiérové tiskové konferenci.

Sparta před odloženým utkáním s Fortunou těsně zdolal Willem (1:0), PSV vyhrálo v Eredivisii sedmkrát z předchozích devíti případů a nestačilo jen na Alkmaar s Ajaxem (v obou případech 1:2). Ve čtvrtek dotáhlo do úspěšného konce odvetu ply-off o osmifinále Konferenční ligy, když po úvodní domácí výhře 1:0 nad Maccabi Tel-Aviv vybojovalo na izraelské půdě dostačující remízu 1:1.

PSV neprohrálo se Spartou více než pět let, v uplynulých sedmi vzájemných duelech ji hned šestkrát porazilo a jednou s ní remizovalo. Německý kouč favorita Roger Schmidt nenasadí Romera s Thomasem a zřejmě ani Andrého Ramalha s Gakpem, hosté přijedou bez van Leera s Pintem. "Máme za sebou dlouhé cestování i náročný zápas proti Maccabi, i přesto ale chceme Spartu porazit a věříme, že to dokážeme. Nás soupeř sice může mít pozitivní impuls v podobě nového trenéra, avšak to na naší situaci nic nemění," pronesl Schmidt vážným tónem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.39 - 4.61 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Go Ahead Eagles - AFC Ajax  (neděle 16:45)
Ajax po vstupu do play-off Ligy mistrů nebyl zklamaný, ani spokojený. A po náročném duelu na půdě Benficy ho nyní v Eredivisie čeká papírově zcela jiný kalibr, tedy nováček nejvyšší soutěže, celek Go Ahead Eagles ovšem před vlastními fanoušky působí mnohdy urputně a na stísněném stadionu v Deventeru by se amsterdamskému výběru nemuselo hrát nejjednodušeji.

Před cestou do Lisabonu oplývali de Godenzonen parádní bilancí deseti výher v řadě napříč všemi frontami. Tahle série byla v Portugalsku ukončena, finální plichta rozhodně dodává Ajaxu dobrý příslib do následné odvety. Ale třeba Erik ten Hag úplně radostí nekřepčil. "Já mám smíšené pocity. Sice jsme uhráli slušný výsledek, ten zápas nám ale proklouznul mezi prsty," povídal hostující stratég. "Měli jsme dvě nebo tři šance navíc, které jsme neproměnili. A druhý gól jsme inkasovali zbytečně," zlobil se, že jeho tým nestrhl vítězství na svou stranu.

V podobném duchu hodnotil klání na jihu Evropy taktéž kapitán Dušan Tadič. Pokud by Ajax nebyl produktivní rovněž v aktuálním případě, mohl by se se zlou potácet. Vždyť právě proti Go Ahead Eagles na podzim překvapivě neurval výhru kvůli mnoha spáleným tutovkám, a tak se nakonec urodil jeden z nejsenzačnějších rezultátů v celé sezóně. Svěřenci kouče Keese van Wonderena tehdy v listopadu minulého roku uhráli bezbrankovou remízu. "Nejsem šťastný," říkal srbský útočník po střetnutí na Estádio da Luz. "Každá vstřelená branka je důležitá, jsem rád, že jsme zaznamenali hned dvě. Jenže ze druhého poločasu jsme prostě měli vytěžit více."

Domácí, podobně jako v minulém měření sil s Ajaxem, můžou znovu pouze šokovat. Zatím se drží nad sestupovým pásmem, nemají na něj ovšem nijak dostatečný náskok a potřebovali by určitě nějaké dílčí úspěchy k naplnění svých cílů ještě na své konto získat. "V tuto chvíli má náš rival jen velmi málo slabin," povídal šéf lavičky Kowet. "Čeká nás soupeř, který se snaží za každou cenu vyvíjet tlak. V ten moment se vytvářejí volné prostory, které můžeme využít."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 18.70 - 8.88 - 1.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SC Heerenveen - FC Utrecht  (neděle 20:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.83 - 3.72 - 1.96
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Heracles Almelo - PEC Zwolle  (sobota 16:30)
Oba dva sobotní protivníci mají momentálně jediný cíl a tím je záchrana. Celek z Almela doposud vybojoval třiadvacet bodů a nachází se na dvanáctém místě tabulky, nyní přivítá poslední Zwolle a určitě se bude chtít přiblížit k poklidnému středu Eredivisie. Hosté byli po podzimní části prakticky odepsaní, ovšem z posledních pěti utkání vybojovali velmi solidních jedenáct bodů, a i když jsou stále poslední osmnácti, tak teď již mají reálnou šanci se udržet.

PEC v úvodních osmnácti duelech zvítězilo pouze jednou a na kontě mělo prachbídných šest bodů. V úvodu letošního roku se navíc muselo vypořádat s hromadnou nákazou koronavirem, i přesto ale porazilo konkurenční Willem (2:0) a začalo si více věřit. Letos tedy v pěti ligových střetnutích ani jednou neprohrálo a se sedmnácti body zaostává za předposlední Spartou vinou horšího skóre, na šestnáctou barážovou příčku Fortuny ztrácí nicotné dva body.

Celek z Almela stabilizoval své výsledky od poloviny prosince uplynulého roku a v předchozích sedmi zápasech prohrál jen dvakrát. Nejprve nestačil na obhájce mistrovského titulu Ajax (0:3), naposledy předvedl srdnatý výkon v Alkmaaru a utrpěl s ním nejtěsnější neúspěch v poměru 1:2. Se svým nadcházejícím soupeřem se utkal v 10. kole a po naprosto bezzubém ofenzivním výkonu mu podlehl 0:1.

Hosté dlouhodobě postrádají Huibertse, Lagsira, Kerstena a nově také obránce De Wita, jenž bude pykat za pět nasbíraných žlutých karet. Domácí lodivod Frank Wormuth postrádá Oubellu, Ibrahimoglua, Azzaouiho, Lundinga Jakobsena, Sierhuise, Leše, Armenterose, Schoofse a Vloeta. "Chceme získat klid do dalšího průběhu, ale Zwolle v roce 2022 ani jednou neprohrálo a vyrovnat se s jeho odhodláním i houževnatostí bude velmi obtížné," pronesl s opatrností v hlase jednašedesátiletý Wormuth.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.30 - 3.36
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Groningen - Willem II  (sobota 18:45)
Groningen byl v minulých letech celkem zvyklý, že bojuje o pohárovou Evropu, v letošním ročníku to však spíše vypadá, že se co nejdříve bude chtít vzdálit sestupovým pozicím. Doposud posbíral šestadvacet bodů a nachází se na desátém místě Eredivisie, nicméně za sedmým Utrechtem již zaostává o propastných deset bodů a naopak před šestnáctou barážovou pozicí Fortuny drží jen sedmibodový odstup. Teď přivítá nevyzpytatelný Willem.

Klub z Tilburgu prožívá prazvláštní sezónu. Po naprosto vynikajícím začátku se nacházel na nejvyšší příčkách a daleko nebyl ani od prvního místa, jenomže v následujících třinácti utkáních získal katastrofální dva body a propadl se k sestupovému pásmu. Po výhře 3:1 nad Waalwijkem to vypadalo, že se možná blýská na lepší časy, pak ale podlehl shodným poměrem 0:1 předposlední Spartě i vedoucímu Ajaxu a v tabulce je až patnáctý.

Na kontě totiž má nepříliš lichotivých jednadvacet bodů a před šestnáctou Fortunou je jen o dva body, v následujícím průběhu proto potřebuje výrazně přidat. FC v předchozích čtyřech vzájemných zápasech s Willemem dvakrát zvítězilo a dvakrát prohrálo, v podzimní části na něj narazilo již v 5. kole a porazilo ho po výsledku 2:1. Od letošní sezóny působí na lavičce klubu z Tilburgu Fred Grim a delší dobu se spekuluje, že na ní už moc dlouho nevydrží.

Ten znovu nemůže nasadit Saglama, Spieringhse, Roemeratoeho a nově ani kapitána Llonche, jenž si před několika dny poranil stehenní sval. Groningen zabral v duelech s Vitesse (3:1) i Go Ahead (2:1), jenže následně nečekaně padl s Fortunou (0:1) a uplynulý víkend remizoval s posledním Zwolle (1:1). Jeho kormidelník Danny Buijs postrádá Balkera s Irandustem. "Konec sezóny se blíží a právě teď je nutné se zvednout. Jsem přesvědčen, že duel s Willemem by mohl být tím správným odrazovým můstkem," uvedl Buijs v krátkosti.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.30 - 4.77
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Cambuur Leeuwarden - Fortuna Sittard  (sobota 21:00)
Před touto sezónou papírové prognózy pasovaly Cambuur i Fortunu do bojů o záchranu. Ale aktuálně se tahle pranice týká jen druhého jmenovaného, jenž určitě nebyl nadšený, že se jeho minulý duel se Spartou odložil vlivem nepříznivého počasí. Mohl totiž ztratit slušný rytmus, jaký nabral poté, co poprvé v tomto ročníku vyhrál dvakrát v řadě a ani jednou neinkasoval.

Celek ze Sittardu si v klání na rotterdamského protivníka rozhodně věřil, předtím totiž porazil hned dva soupeře ze severu Nizozemska, a to Heerenveen i Groningen, a v nastoleném trendu hodlal pokračovat. Jenže mač, pro který se zatím náhradní termín nenašel, minulý pátek vážně nemohl být sehrán vlivem silné vichřice, která netrápila nejen kraje v Nizozemsku. Je pravda, že stěží odhadnout, kdy Fortuna proti Spartě nastoupí a zda za lepšího, či horšího rozpoložení, než v jakém je nyní, na druhou stranu by se ho před týdnem tak na devadesát procent nemohl účastnit kouč Sjors Ultee, který vykázal pozitivní test na koronavirus, a v novém čase takovou možnost mít přece jenom bude. V Leeuwardenu by již měl být každopádně plně k dispozici.

Svěřenci trenéra Henka de Jonga si v roli nováčka Eredivisie na průběh letošního ročníku moc stěžovat nemůžou, od pásma sestupu jsou vzdáleni na dostatečný odstup, přece by ovšem již potřebovali zastavit sérii tří porážek za sebou. Navíc delší dobu čekají na jakoukoli výhru, tu naposledy oslavili v půlce prosince loňského roku, to když o dva góly skolili venku Willem II.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.94 - 3.84 - 3.78
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
RKC Waalwijk - FC Twente  (pátek 20:00)
24. kolo nizozemské nejvyšší soutěže odstartuje tradiční páteční předehrávkou, ve které na sebe narazí zachraňující se Waalwijk proti ambicióznímu Twente. Domácí výběr se momentálně nachází na třináctém místě se ziskem třiadvaceti bodů, před šestnáctou barážovou pozici Fortuny má však pouhopouhý čtyřbodový náskok. Jeho nacházející konkurent může být se svým dosavadním působením spokojen, ale poslední dobou se zasekl.

RKC se dařilo na přelomu roku, když vybojovalo hned sedm bodů ze tří zápasů, ovšem od té doby vypadlo ze čtvrtfinále národního poháru a pak ve třech utkáních získalo jediný bod. Po porážce 1:3 v důležitém střetnutí s Willemem nestačilo ani na favorizovaný rotterdamský Feyenoord (0:2) a minule neudrželo nadějné vedení v Nijmegenu, se kterým nakonec remizovalo v poměru 1:1.

Celek z Enschede je v tuto chvíli pátý s dvaačtyřiceti body, na čtvrtý Alkmaar ztrácí tři body a před šestým Vitesse je o bodů pět. Od začátku listopadu loňského roku až do letošního února ani jednou neprohrál, v deseti případech navíc dosáhl na fantastických osm výher a dvě remízy. Ovšem vzápětí utrpěl debakl s Ajaxem a před týdnem měl co dělat, aby dohnal dvoubrankové manko proti nováčkovi Go Ahead Eagles (2:2).

Oba dva konkurenti se spolu naposledy střetli v polovině prosince a Twente dokázalo uspět nejtěsnějším výsledkem 2:1. Trenér Ron Jans znovu nenasadí Hilgerse, Ugaldeho, Pierieho, Bramu a Evernika, jeho protějšek Joseph Oosting dlouhodobě postrádá Augustijnse, Joela Pereiru, Mina a Muldera.

V dresu FC by měl znovu nastoupit od samého začátku český krajánek Michal Sadílek, druhý český zástupce Václav Černý naposledy asistoval u vyrovnávacího gólu Joshuy Breneta proti protivníkovi z Deventeru a pravděpodobně i teď začne na lavici náhradníků.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.34 - 3.45 - 2.21
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax23183270:557
2.PSV Eindhoven23171557:2952
3.Feyenoord Rotterdam23163455:2051
4.AZ Alkmaar23143645:2745
5.FC Twente23126536:2942
6.SBV Vitesse23114828:3737
7.FC Utrecht23106740:3036
8.NEC Nijmegen2387828:3231
9.Cambuur Leeuwarden23931139:5030
10.FC Groningen2368926:3226
11.SC Heerenveen23741221:3425
12.Heracles Almelo23651224:3223
13.RKC Waalwijk23581025:3723
14.Go Ahead Eagles23651224:4023
15.Willem II23631421:4221
16.Fortuna Sittard22541324:5019
17.Sparta Rotterdam22381117:3517
18.PEC Zwolle23451418:3717

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele