Hlavní obsah

Malý byt po rekonstrukci prokoukl: je světlejší, vrátil se do něj nádech retra a pokoje se rozdělily

Foto: Martin Floria

Foto: Martin Floria

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tmavý byt s nekvalitními podlahami rekonstrukcí prokoukl. Pod laminem objevili bytoví designéři původní parkety z 30. let a interiér oživili retro kousky z bazarů. Důraz kladli ale i na kvalitní provedení těch částí bytu, které se nebudou v brzké době měnit. Pojďte na návštěvu!

Článek

Pětipatrový cihlový činžovní dům z roku 1936 stojí v rušném centru Brna. V roce 2020 byl rozprodán na jednotlivé byty a jeden z nich, 50metrový byt s malým balkonem orientovaným do zeleného vnitrobloku, koupil nový majitel s tím, že ho bude pronajímat. I díky zdařilému návrhu, který zaujal už ve fázi vizualizace, se nájemníci našli velmi rychle. A spokojenost zavládla i po dokončení rekonstrukce, která trvala přibližně 6 měsíců.

Zvětšení pokoje, kuchyně i koupelny

Autorkou návrhu je interiérová designérka Petra Urbánková. Původní dispozici 2+1 si majitel přál zachovat, zrušil se však průchod mezi oběma pokoji, aby mohl vzniknout výklenek, čímž dosáhli zvětšení úložného prostoru v tom menším z nich. „Tak může majitel pronajímat byt nejen jako celek, ale i po jednotlivých pokojích. Výhodou také je, že pokud by se mělo využití bytu v budoucnu změnit, dá se průchod opět poměrně snadno obnovit,“ doplňuje designérka.

Zvětšila se také kuchyně, koupelna a toaleta, a to na úkor původně velké předsíně, ve které majitel neviděl potenciál. V koupelně díky tomu vznikl technický koutek, který ukrývá pračku a úklidové prostředky. Z praktických důvodů bylo na přání majitele odstraněno původní litinové topení, sjednotila se výška podlah a vznikl nový světlík do kuchyně, který jí dodává denní světlo.

Foto: Martin Floria

Odhalili původní parkety z 30. let a interiér oživili retro kousky z bazarů, např. stolkem z 50. let a židlemi značky TONFoto: Martin Floria

Znovuobjevené parkety

Byt v minulosti prošel několika rekonstrukcemi a vystřídalo se tu mnoho nájemníků. Ten poslední měl interiér zařízený těžkopádným tmavým nábytkem a původní dřevěné parkety překryl laminátovými podlahami.

„Když jsem zjistila, jaký poklad se pod nekvalitní podlahou skrývá, byla jsem nadšená. Parkety jsou jediným prvkem z 30. let, který se dochoval, a byly překvapivě v tak dobrém stavu, že ani nebylo nutné pod nimi předělávat podklad. Stačilo je pouze přebrousit, přetmelit a zalakovat matným lakem,“ popisuje Petra Urbánková.

Retro kousky z bazarů

Znovuobjevené parkety prostoru dodaly atraktivitu, punc originality mu dodaly i retro kousky, které sem designérka pořídila. „Majitel využil mé nabídky, že mu v bazarech vyberu zajímavé a výrazné kousky. Některé bylo samozřejmě potřeba renovovat, i toho jsem se s chutí osobně ujala.“

Konkrétně ulovila stolek od autorů Kropáčka a Koželky z 50. let, který byl zanesený bílou barvou à la Provence. Ten repasovala a znovu dělá parádu. Přidala k němu židle TON a jako osvětlení vybrala v bazaru lustry Kostka ze 70. let, které se vyráběly v Kamenickém Šenově. Světelnost ve velkém pokoji je pak podpořena podsvětlením podhledu a moderní stojací lampou pořízenou také z druhé ruky.

Foto: Martin Floria

Oba pokoje jsou nově oddělené. Průchod zrušili, díky čemuž získali v menším pokoji výklenek pro více úložného prostoru. V bazaru pořídili svítidla Kostka ze 70. letFoto: Martin Floria

Kvalitní provedení neměnných prvků

Vzhledem k tomu, že má majitel s pronajímáním nemovitostí četné zkušenosti, kladl důraz na to, aby dlouhodobě neměnné části bytu byly z kvalitních materiálů a požadavky na údržbu minimální. Nadšený je v tomto směru třeba z koupelny: „Osobně jsem velmi rád za nápady ohledně dlouhodobé udržitelnosti bytu v dobrém stavu. Například koupelna je dobře vyspádovaná, takže se ve sprchovém koutě nemuselo použít sklo, jehož údržba by kvůli tvrdé brněnské vodě byla prakticky nemožná.“

Překvapilo ho i výrazné zvětšení koupelny a pochvaluje si kombinaci použitého dekoru dlažby a obkladů. „Díky tomu, že je stejná dlažba také v předsíni a kuchyni, působí celý prostor jednotným a čistým dojmem. Vše je vzdušné, prostornější a nájemníci si bydlení chválí,“ uzavírá spokojený majitel.

Vizitka designérky

Petra Urbánková je interiérová designérka, ale také psycholožka. Ze svých zkušeností psychologa čerpá prakticky při každé zakázce. Pomáhá sladit prostor s duší a představami klienta a krok za krokem ho tak posouvá blíž k vysněnému bydlení. Ráda pracuje s pastelovými barvami a světlým dřevem a ve svých projektech kombinuje modernu s retro prvky. Více na www.petidesign.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám