Poslední únorové knižní novinky: Deváté chapadlo chobotnice, Ostrov tisíce hvězd, Válka s vlky

Nakladatelství Euromedia přináší v posledním únorovém týdnu čtyři tipy na zajímavé knihy, které by vám neměli ujít. První z nich je thriller s názvem Deváté chapadlo chobotnice od německého autora, jehož jméno bude jistě mnohým povědomé. Je jím totiž Dirk Rossmann, zakladatel známého drogistického řetězce, který je současně úspěšný spisovatel a je také velmi aktivní v oblasti ochrany klimatu a boje proti globálnímu oteplování. 

Romanticky laděné čtenáře jistě potěší novinka od další německé autorky – Anne Jacobsové alias Leah Bach. Její Ostrov tisíce hvězd vychází tradičně pod nakladatelskou značkou Ikar a odehrává se před více než sto lety v Berlíně, kde osud mladé ženy ze zchudlé šlechtické rodiny zcela změní nález zažloutlé fotografie v pozůstalosti její zemřelé matky…

Povídkový soubor spisovatele, scenáristy a režiséra Edgara Dutky nazvaný U útulku 5 obsahuje povídky, jež spojuje postava hlavního hrdiny, chlapce Bena, který byl jako sedmiletý po uvěznění a odsouzení své maminky umístěn do dětského doma. Kniha byla napsaná již v roce 1963, na první vydání si ale musela počkat dlouhých čtyřicet let. 

Autorem poslední novinky je oblíbený spisovatel knih s mysliveckou a lesnickou tématikou Aleš Dostál. Ten si ve své nové knize Válka s vlky klade zásadní otázku: Kdo má větší právo na krajinu – člověk, nebo šelmy…? 

Dirk Rossmann: DEVÁTÉ CHAPADLO CHOBOTNICE

Klimatické změny mohou v nejbližší budoucnosti způsobit přírodní katastrofu netušených rozměrů. Zdá se, že zkáze planety již nelze zabránit. Ale supervelmoci Čína, Rusko a USA se v poslední chvíli rozhodnou k radikálnímu zásahu – vytvoří klimatickou Alianci, která je jedinou možností záchrany Země.

Požadavky kladené Aliancí dramaticky zasahují do životů každého jednotlivce. Ne všichni jsou však ochotní se podrobit, smířit se bez boje s novým trendem a obětovat něco ze svého pohodlí nebo dosavadní moci. Protivníci využijí všechny prostředky ke zvrácení vývoje. Situace se vyhrocuje a náhle leží osud lidstva v rukou poněkud ustrašeného kuchaře a nenápadné agentky tajné služby… Kniha se řadu týdnů držela na 1. místě žebříčku bestsellerů časopisu Spiegel.

Dirk Rossmann se narodil roku 1946. V roce 1972 založil první německý řetězec samoobslužných prodejen s drogistickým zbožím. Dnešní koncern ROSSMANN pro­vozuje 4 100 poboček v Německu a řídí sedm společností v zahraničí včetně České republiky.

V roce 2018 vydal autor svůj životopis s názvem … a pak jsem vyšplhal na strom! Kniha se již krátce po svém vydání objevila na seznamu bestsellerů nakladatelství SPIEGEL a záhy se vy­houpla na 1. místo žebříčku. Dirk Rossmann je velmi aktivní v ob­lasti ochrany klimatu. Globální oteplování pokládá za hrozbu pro další existenci lidstva a zabývá se jím nejen z pohledu podnikatele, ale i jako otec a dědeček. Je spoluzakladate­lem nadace Weltbevölkerung, jež se zaměřuje na problémy světové populace a její budoucnosti.

Anne Jacobsová alias Leah Bach: Ostrov tisíce hvězd

Píše se rok 1913 a mladá Paula von Dahlen, pocházející ze zchudlé šlechtické rodiny, žije v Berlíně. Pracuje jako sekretářka, aby měla prostředky na živobytí. Po náhlé smrti matky je společně s bratry nucena prodat rodinné panství… 

Při vyklízení pozůstalosti se Paule dostane do rukou zažloutlá fotografie mladého muže stojícího před mohutným stromem, africkým baobabem. Od té chvíle jí obrázek nedá spát. Zachycuje snad velkou maminčinu lásku…? Nebo jejího vlastního otce…? Zakrátko ji zaujme inzerát, jímž nesmírně bohatá dáma hledá společnici na plavbu kolem Afriky. Paula neváhá a vypraví se na cestu – po stopách své minulosti…

Leah Bach je pseudonym autorky Anne Jacobsové (*1941), která svými rodinnými ságami nadchla čtenáře po celém světě. Autorka se narodila a vyrůstala ve Wiesbadenu. Vystudovala hudbu, literaturu a jazyky, po ukončení studia působila jako profesorka na gymnáziu, nějakou dobu pracovala i v knihkupectví.

Do dnešní doby jí vyšlo více než dvacet románů v několika předních nakladatelstvích doma i v zahraničí, kde tradičně figurují na předních místech žebříčků bestsellerů. Mezi čtenářsky nejúspěšnější patří ságy Panský dům (2017 – 2018, připravuje se 4. díl) a Venkovské sídlo (2019 – 2020).  Pod pseudonymem Marie Lamballe napsala trilogii Kavárna U Anděla, strhující příběh jedné kavárenské dynastie v proměnách 20. století. Jako Leah Bach je podepsaná pod romány Nebe nad Kilimandžárem a Něžný měsíc nad Usambarou.

Edgar Dutka: U útulku 5

U útulku 5 – tak zní adresa dětského domova, do něhož je umístěn sedmiletý Ben se svou sestrou poté, co je jejich matka v roce 1948 nečekaně zatčena a odsouzena. Druhé, rozšířené vydání sbírky povídek Edgara Dutky, která byla sice napsána již v roce 1963, nicméně tehdy ji všechna všechna nakladatelství odmítla, a tak čekala na své vydání celé čtyři desítky let až do roku 2003 – a následně byla nominována na cenu Magnesia Litera.

Edgar Dutka (*1941) je scénárista, režisér, dramaturg a spisovatel. Dětství prožil v Břeclavi. Otec zemřel, matka byla odsouzena do komunistického vězení za převaděčství, odtud uprchla a emigrovala. Se synem, který prožil dětství v dětském domově a u pěstounů, se setkala až po dvaceti letech v roce 1968.

Dutka vystudoval scenáristiku a dramaturgii na FAMU, od roku 1974 působil jako dramaturg, scenárista a posléze i režisér ve Studiu Jiřího Trnky a Bratři v triku. Literárně Dutka začínal jako autor povídek, v šedesátých letech napsal knihu U útulku 5, která však vyšla až o čtyřicet let později (2003). Jednotlivé povídky pojí jeden dětský hrdina, který nepateticky popisuje příhody z dětského domova. Kniha byla nominována na cenu Magnesia Litera. 

Aleš Dostál: Válka s vlky

Soubor několika příběhů zasazených do východních Čech se zabývá otázkou, zda ponechat v krajině dosud kriticky ohrožený, avšak silně expandující druh šelmy bez jakékoli regulace. Je pravda na straně ochranářů a aktivistů, jejichž nadšení mnohdy hraničí s fanatismem, nebo zemědělců a myslivců, kteří se nezřídka jako starousedlíci musejí s následky těchto rozhodnutí potýkat…?

Jak říká aktér jedné povídky: Dřív jsme se chodili na vlky dívat přes plot do zoo, nyní jsme za plotem my a vlci si nás hlídají. Přímočaře a čtivě psané příběhy, které se mnohdy čtou jako detektivka, líčí přiostřující se spory mezi oběma stranami i bezmoc místních, v nichž často narůstá pocit, že nemají nikde zastání.

Aleš Dostál (*1946) se narodil v Ostravě, vystudoval Lesnickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně a pracoval u Lesů České republiky. Je autorem řady knih, první mu vyšla už v 80. letech minulého století, k těm novějším patří Pytlácké povídky (2017), román s mysliveckou tematikou Trofeje a ztráty (2018), autobiografická novela Všichni psi mého života (2019), výbor povídek Na tý louce zelený (2020) nebo román z moravského podhůří Když prší jehličí (2021).

You may also like...