Dnes je sobota 11.05.2024     svátek má Svatava

Češka v USA zažila i útok na Dvojčata

VLADISLAVA HUDEČKOVÁ pracuje téměř čtyři roky na jihlavském magistrátu jako vedoucí kanceláře tajemníka. Foto: Pavel Bajer
VLADISLAVA HUDEČKOVÁ pracuje téměř čtyři roky na jihlavském magistrátu jako vedoucí kanceláře tajemníka. Foto: Pavel Bajer

28.2.2022 Aktuality/Komentáře (0), autor:
Pavel Bajer

Cizí jazyk se nejlépe naučíte v zahraničí. Především pak, když jste přímo „hozeni do vody“ a musíte v cizí zemi pracovat.

Něco takového se stalo Vladislavě Hudečkové z Jihlavy, která již několik let pracuje na magistrátu v krajském městě. Téměř před čtvrstoletím odjela kvůli angličtině do USA. Tehdy ještě netušila, že v zámoří stráví deset let svého života.

„Odjížděla jsem v roce 1998. Bylo mi 22 let. Dodělala jsem jazykovou školu a složila státnice z angličtiny. Začala jsem pracovat a uvědomila si, jak je důležité mít dobrou angličtinu,“ vzpomíná.

Ještě před odjezdem do USA si myslela, že má angličtinu na dobré úrovni. Ovšem záhy po svém příjezdu zjistila, že to tak úplně pravda není.  

Problémy jí prvního půl roku především dělalo rozumět, pokud spolu lidé hovoří ve skupině. „To byl opravdu mazec,“ dokládá.

„Nejdůležitější rada, kterou jsem dostala, byla, poslouchej rádio, dívej se na televizi a stále nech na sebe angličtinu působit,“ popisuje. Pocit, že umí dobře americkou angličtinu, získala až za tři nebo čtyři roky.

Do Spojených států jela nejprve za známými a přivydělávala si na brigádách. Na radu kamarádů, kteří v USA žili již delší dobu, se spolu s nimi přihlásila do loterie o Zelenou kartu (Green Card). A jako jediná z nich ji vyhrála.

Zelená karta umožňuje dlouhodobý legální pobyt na území Spojených států amerických. Díky ní získala také pracovní povolení.

Ve Spojených státech pak pracovala v Chicagu ve firmě, která se zabývala daňovým poradenstvím. Zároveň při práci vystudovala obor daňové poradenství a složila zkoušku na Enrolled agent, čímž se stala certifikovaným daňovým poradcem. Říká, že její spolupracovníci ve firmě jí pomáhali jak při práci, tak ve studiu.

Český živel je stále silný

Chicago je mimo jiné známé jako město s nejsilnější českou menšinou. I dnes se uvádí, že ve městě žije okolo 200 tisíc potomků českých přistěhovalců.

Z nich se snad nejvíce proslavil starosta Antonín Čermák, který byl v roce 1933 zavražděn při pokusu o atentát na prezidenta Franklina D. Roosevelta, se kterým ho pojilo dlouholeté přátelství.

V době, kdy Hudečková ve městě u velkých jezer pracovala, byl v něm český živel stále znát.

„V Chicagu je čtvrť starousedlíků, Berwyn, kde žije už několikátá generace rodin prvních přistěhovalců z Československa. Oni tam tradice velice udržují. Mají Sokola i Moravskou kulturní společnost (United Moravian Societies), která přibližuje moravský folklór v Americe. Dokonce jednou do roka dělají ples v krojích,“ popisuje. V Chicagu najdete i sobotní českou školu pro děti narozené českým rodičům v Americe, kde se učí hlavně češtinu a naši historii.

Vzpomíná také na vyhlášenou českou restauraci Klas, v níž měli výbornou svíčkovou i knedlo zelo vepřo.  

„Česká komunita tam fungovala velice dobře a potkávali jsme se docela často,“ shrnuje.

Chicago leží ve státě Illinois u obrovského Michiganského jezera. Kvůli tomu má své specifické klima. Američané mu říkají Windy City (Větrné město).   

„V létě tam je obrovská vlhkost. Řekla bych, že tam jsou extrémnější rozdíly oproti počasí v Česku, když už zima, tak pořádná, a léto bývá opravdu horké,“ vyjmenovala některé rozdíly.  

Ve městě zažila rychlé přechody mezi ročními obdobími. Léto najednou přešlo do zimy a naopak. V zimě si pamatuje velmi silné větry i zamrzlé jezero. 

„Stalo se, že ledová krusta na Michiganském jezeře v důsledku silného větru popraskala a kry se různě postavily a pak to celé zamrzlo. Vznikly z toho nádherné útvary…,“ zasní se při vzpomínce.  

Přející lidé a Václav Havel

„Země neomezených možností. Když jste šikovný, něco se naučíte dobře, tak nikdo nehledí na to, odkud pocházíte, a opravdu dostáváte šanci se prosadit a zažít si americký sen. Je to ale trochu o odvaze, trpělivosti a ustavičné práci na sobě,“ hovoří o svých pocitech z pobytu v USA.

Podle ní možnost žít v USA byla skvělá zkušenost a přála by i svým dětem, aby to zažily. Zjistila také, že u Američanů má dobrý zvuk jméno Václava Havla.  

Poprvé se s tím setkala, když překládala u soudu pro svého českého kamaráda, kterého zastupoval americký advokát.

„Právník se mě zeptal: ´Ty jsi z České republiky? Vy tam máte prezidenta Havla!´ Byl úplně nadšený. Viděl o něm dokumenty a tenkrát jsem byla opravdu pyšná, že jsem z ČR,“ dělí se o svůj zážitek.  

Američany zažila jako velice přátelské a přející lidi. Když viděli, že se člověk snaží, tak se mu pokoušeli pomoci.

Spojené státy bývají často skloňované v souvislosti s vysokou kriminalitou nebo šílenými střelci. V. Hudečková během svého pobytu v zemi nějakou nebezpečnou situaci nezažila. Bylo však nutné dodržet pravidlo, že jsou ve městě čtvrti, do kterých není radno chodit.

„O to větší strach jsem zažila, když jsem se vrátila do ČR a jela z Jihlavy do Prahy autobusem a na nádraží na Florenci jsem pocítila opravdu fyzicky strach. V USA se mi to fakt nikdy nestalo,“ srovnává. Podotýká však, že ze Spojených států se vrátila v roce 2007.

Stále je v kontaktu s kamarády, kteří v USA žijí. Ti jí říkají, že v poslední době se tam bezpečnostní situace značně zhoršila.

Přísná policie

Podle Hudečkové mají mezi Američany policisté respekt a nikdo jejich práci nezpochybňuje. Říká, že v zemi jsou lidé zvyklí dodržovat daná pravidla a nesnaží se je obcházet.  

Každý ví naprosto přesně, co má udělat, když ho zastaví policie. Třeba kvůli dopravnímu přestupku.

„Máte pár minut na to, abyste si nachystal řidičák a doklady od auta, policista počká. Pak přijde k okýnku a vy už nesmíte nikde začít šátrat a něco hledat, protože by vás mohl taky zastřelit. To všichni ví a respektují,“ upřesňuje.

Nikdo dle ní si ani nedovolí s policisty dohadovat. Vypráví, že policii jednou odmlouval jeden její kamarád. Ihned musel odstavit auto, policie ho zajistila a propustila až příští den na kauci. Zdůvodnili to tím, že byl na ně drzý.

„Oni tu pravomoc mají a funguje to. Myslím si, že tady v ČR to strašně chybí. Nikdy jsem však neměla dojem, že by tam byla nějaká policejní šikana,“ přemítá.  

11. září 2001

Během svého pobytu v USA zažila Hudečková skutečné mezníky v novodobé historii USA. Útok na Dvojčata (WTO) a následnou intervenci do Afghánistánu a později do Iráku. Nejvíce z toho si však pamatuje na 11. září 2001.

„Už v autě po cestě do práce jsem v rádiu slyšela moderátory, kteří nevěřícně komentovali zásah první věže WTO. Přijela jsem do kanceláře a vzpomínám si, jak jsme se všichni sešli v zasedačce a nevěřícně sledovali v televizi, co se vlastně děje,“ hovoří o bezprostředních dojmech po útoku na Dvojčata.

Pamatuje si, že byl tehdy v zasedací místnosti mezi shromážděnými znát hmatatelný strach, protože nikdo nevěděl, co bude dál.   

„Američanům to nabouralo sebevědomí, že jsou ten silný stát, který by si nikdo nedovolil napadnout. Všichni se postavili za vládu a prezidenta Bushe v tom, že musí přijít ze strany USA odveta, dát najevo, že si to USA nenechají líbit,“ přibližuje veřejné mínění v zemi.

Z USA se zpět do Čech vrátila po deseti letech, protože otěhotněla. Chtěla, aby její dítě vyrůstalo v ČR. V USA je totiž zvykem, že se matky po šesti týdnech vracejí do práce a výchovu jejich dětí přebírají chůvy.  

„Nechtěla jsem dávat děti někomu cizímu, kdo mi je bude vychovávat. Chtěla jsem, aby měly dětství jako já. Až budou chtít jet do světa na zkušenou, nebudu jim bránit, ale ať se vrací domů do Čech, kde mají svoje kořeny,“ dodala. 

Diskuze k článku

Nový komentář

Reklama
08.05.2024 AktualityPo 300 padáčcích z vrtulníků se mezi dětmi na louce v Ořechově jenom zaprášilo

Historicky dost možná největší účast na každoročním setkání při příležitosti vzpomínky na 82. výročí výsadku parašutistické skupiny s krycím názvem Out Distance mají za sebou ...

Komentáře (0)
07.05.2024 AktualityMuzejní noc letos na Vysočině uspořádá 17 institucí

K letošní muzejní a galerijní noci se na Vysočině přihlásilo 17 institucí. Muzeum v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku bude akci pořádat 17. května. Poprvé zpřístupní zámeckou půdu a ...

Komentáře (0)
07.05.2024 AktualityStahování párku od výrobce z Vysočiny kvůli obsahu listerií

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje výrobek Opékací párek od výrobce Agroinvest Bobrová kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Celá šarže masného produktu ...

Komentáře (1)
07.05.2024 AktualityKostel Sv. Ducha řeší až ve Vatikánu

Kostel sv. Ducha ve Smetanových sadech zatím spadá pod římskokatolickou farnost u kostela sv. Jakuba. Kostel již nějaký čas užívají pravoslavní věřící. Většinu z nich tvoří váleční ...

Komentáře (0)
07.05.2024 AktualityNehoda v Čáslavicích má další oběť, obec vyhlásila sbírku pro pozůstalé

Tragická dopravní nehoda, při níž minulý týden ve čtvrtek odpoledne řidič osobního vozu srazil v centru Čáslavic na Třebíčsku u hasičárny babičku se dvěma malými dětmi, má ještě ...

Komentáře (1)
06.05.2024 AktualityPropouštění školy na Vysočině nechystají, někde ale sníží odměny

Kraj Vysočina ani okresní města na Vysočině nebudou školám, které zřizují, doplácet rozpočty snížené státem. Propouštění školy neplánují, kvůli zachování míst správních pracovníků ...

Komentáře (1)
06.05.2024 AktualityPodpoří obnovu turistického značení

Na území Vysočiny je aktuálně vyznačeno téměř šest tisíc kilometrů různých tras. Právě na obnovu turistického značení přispívá kraj téměř půl milionem korun ročně. „Zmíním ...

Komentáře (0)
06.05.2024 AktualityŽelezničáři varují: Koleje nejsou dětské hřiště

Pracovníci Správy železnic (SŽ) bijí na poplach. Jen za první čtvrtletí letošního roku totiž zaevidovali už dvacítku případů, kdy někdo něco položil před projíždějící vlak na koleje. ...

Komentáře (0)
06.05.2024 AktualitySpolek: Nevěřte rychlému zbohatnutí

Jak se ubránit podvodům na internetu, radil předseda spolku Nebojte se policie Antonín Křoustek. Opět před zaplněným sálem krajského úřadu se zvláště senioři dozvěděli mnoho informací, ...

Komentáře (0)
06.05.2024 AktualityPreventisté mají u Romů autoritu

S 32letým romským preventistou Davidem Drevňákem se můžete potkat v ulicích Jihlavy. Působí totiž už čtyři roky jako romský asistent prevence kriminality (APK). APK v Jihlavě fungují ...

Komentáře (0)
05.05.2024 AktualityUrčitě jsem s ním nemrskla o zeď, hájí se obžalovaná z vraždy nevlastního vnuka

Senát Krajského soudu v Brně v čele s předsedkyní Ditou Řepkovou začal ve čtvrtek dopoledne projednávat vraždu teprve pětiměsíčního chlapce z druhé poloviny loňského července v jednom ...

Komentáře (0)
05.05.2024 AktualityObčanka Jihlavy chce připomínku bývalého starosty Rudolfa Veverky

JUDr. Rudolf Veverka byl prvním českým starostou Jihlavy. Byl uznávaný a respektovaný jak mezi Čechy, tak i mezi Němci. Úřad vykonával v letech 1925-1933. Příští rok si tak připomeneme ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net