Dřív byly děti pohybově úplně jinde, srovnává kouč Přecechtěl

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Za sebou má už spoustu odtrénovaných sezon u mládeže, zejména té olomoucké. Zkušený kouč Kamil Přecechtěl nyní společně s Petrem Macháčkem vedl na turnaji VTM U15 výběr Východu, jenž v Havlíčkově Brodě slavil prvenství.

Hokejisté ročníku 2007 se na turnaji měli předvést před reprezentačními i ostatními trenéry, aby zabojovali o premiérovou šanci v národním mužstvu. Po výsledkové stránce vyšli z měření v Havlíčkově Brodě nejlépe mladíci z východu republiky, kteří porazili Západ 4:3 po nájezdech a Střed 3:1.

Pane trenére, odráží výsledek turnaje spokojenost s projevem vašeho mužstva?
Musím říct, že s mužstvem, které bylo vybrané za východ republiky, jsme byli spokojení. Kluci se jeden vedle druhého snažili odvést maximum toho, na co mají. Oba zápasy odehráli minimálně na devadesát procent své výkonnosti, což je v takových situacích, jako je výběr do národního týmu, strašně důležité. Že jsou schopni podávat výkony a nerozsypou se z toho.

„Snaha a motivace byly vidět na všech, ale nějaké předvádění se právě v tomhle mužstvu vůbec neobjevilo. Kluci se snažili podřidit tomu, aby uspěli jako tým.“

Cítil jste z nich „jen“ motivaci, nebo až snahu předvádět se na úkor týmu?
Řekl bych, že snaha a motivace byly vidět na všech, ale nějaké předvádění se právě v tomhle mužstvu vůbec neobjevilo. Kluci se snažili podřidit tomu, aby uspěli jako tým, a to se jim povedlo. Nikdo nerozlišoval mezi tím, jestli hraje první, druhou, nebo třetí lajnu, bylo to jednolité mužstvo. Podle toho kluci vystupovali a charakterově obstáli. Na mezinárodním poli to bude nesmírně důležité.

Byli kluci nahecovaní, aby porazili třeba západní tým s Adamem Benákem nebo libereckými hráči, kteří se také výborně uvedli na lednovém mistrovství?
Podle mě to určitě nebyla ta hlavní motivace. Pokud chtějí být kluci v národním mužstvu, je pro ně motivací dostat se tam, a ne porazit Plzeň nebo kohokoli jiného. Pokud se tam chcete dostat, musíte uspět proti každému. Ani jsme se nebavili o tom, kdo za soupeře hraje, jestli jsou nebo nejsou kompletní... Nastoupili k zápasům tak, jak měli, a odvedli to, co měli. Takhle to já vidím.

A jak se vám objektivně líbila kvalita zápasů na turnaji výběrů?
Pokud se budeme bavit o nasazení, kluci ze sebe jednoznačně vydávali maximum. Ovšem to ještě neznamená, že ta hra je kvalitativně na odpovídající mezinárodní úrovni. Kluci před sebou pořád ještě mají hodně práce, aby to na ni bylo a abychom byli schopni konkurovat těm nejlepším týmům v Evropě.

„Kluci před sebou pořád ještě mají hodně práce, byli schopni konkurovat těm nejlepším týmům v Evropě.“

Co jim podle vás chybí a v čem jsou naopak na dobré úrovni?
Co jsem viděl u našeho mužstva, jednoznačně měli pracovní morálku. Chtěli se vydat, neuhýbali osobním soubojům, snažili se dělat, co jsme si řekli. Ale jsou nějaké limity, kam jsou ti kluci schopní se dostat ve výkonnosti, a ty musí posouvat. Musí pracovat na individuálních činnostech, ale máme i mezery v kolektivním pojetí hokeje. Kluci v deváté třídě samozřejmě ještě nejsou hotoví hokejisti, každý jeden z nich má před sebou hodně práce.

A jsou z vašeho pohledu, jakožto zkušeného mládežnického trenéra, v něčem jiní, než byli stejně staří kluci v minulosti?
Když se budeme bavit o těch, kteří byli na turnaji, asi o moc jiní nejsou. I když jsou samozřejmě jinak připravovaní, protože hokej se změnil. Je dynamičtější a agresivnější, ale zase je méně času na nějaké technické finesy. Co se ale týče globálu, tam je určitě velká změna: Kvalita dětí, které do hokeje jdou, zdaleka neodpovídá situaci před dvaceti nebo třiceti lety. Tehdy byli kluci vyběhaní z venku, měli základní pohybové dovednosti a pohybově byli někde úplně jinde.

Pro vaši práci to znamená, že je musíte víc nutit?
Ano, potřebujeme je v hokeji nutit k tomu, abychom s nimi dělali atletiku, gymnastiku, plavání... Všechno. Měli bychom to suplovat. Před dvaceti lety to kluci měli. Uměli udělat kotoul, salto, hvězdu, přeskočit přes překážku, aniž by na druhé straně spadli. Je potřeba, aby ta základna měla širší dovednosti, potom se z toho podstatně líp budují kvalitní a elitní hráči.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz