Noviny

ZUŠ slaví 70!

Rubriky: Noviny
/ Aneta Linková

Připojte se k oslavám i Vy!

ZUŠ slaví 70!

Základní umělecká škola Jana Štursy Nové Město na Moravě

Slavíme 70!

Když se do našeho města zatoulala múza, začala měnit místní těžký život v tvořivou symfonii. Od školního roku 1951-1952 již mohli jejímu učení naslouchat hudebníci ve vlastní budově.

Palackého náměstí 32 byla její první adresa, která ale donekonečna nemohla hostit všechny žáky lačné umění. Hudební škola se tak brzy přesunula na Vratislavovo náměstí 121, kam se vešli i výtvarníci a tanečníci. Když se trojlístek oborů tehdejší Lidové školy umění rozšířil o milovníky divadla a literatury, kvarteto bylo kompletní, ale č. p. 121 přestalo kapacitně vyhovovat. Dramatický obor a část výtvarného a hudebního našly azyl v sousedství v rodném domě Jana Štursy, jehož jméno od r. 2001 nese škola ve svém názvu. Další nárůst žáků přivedl školu v roce1997 na Monseovu ulici 351, kde výtvarný a literárně dramatický obor společně s několika učebnami hudebními nalezly adekvátní zázemí pro svoji tvorbu. Postupem času nadaných žáků dychtivých po uměleckém vzdělání na Novoměstsku přibývalo, krátkou etapu tak zažila škola i v prostorách bývalého tělovýchovného střediska. Provizorní roky ukončil až přesun do stávající budovy, která byla pro potřeby školy zrekonstruována z bývalé zdravotní pojišťovny v roce 2018. Pod vedením 24 učitelů se tu vzdělává téměř 600 žáků.

Základní umělecká škola se zabydlela na ulici Bradyových č. p. 16. Múza našla po letech stěhování svůj domov. Zde tančí, veršuje, kreslí a zní. Hledí na známé náměstíčko a v oknech zrcadlí siluetu protějšího domu, svoji první „střechu nad hlavou“. A nad tím vším vzpomínáním se vznáší Píseň hor.

Odkaz Jana Štursy a lásku k uměleckému vzdělávání si v sobě učitelé a jejich talentovaní žáci nesou už 70 let. Při příležitosti tohoto významného výročí na jarní měsíce připravujeme řadu akcí.

Již tento měsíc vás zveme na krásné koncerty – 10. března přineseme Jarní dech, kde svůj pestrý repertoár představí Velký dechový orchestr Z-Ušáci, 13. března nabídneme Koncert bývalých studentů, kteří se dnes věnují studiu hudby na uměleckých školách vyššího stupně, 17. března představí Koncert sólistů naše současné studenty.

Rádi bychom všechny studenty, učitele a spolupracovníky naší školy vyzvali ke spolupráci při vzpomínání na léta minulá. Jste-li pamětníkem některé z etap novoměstského základního uměleckého vzdělávání, zapojte se, prosíme, odpovězte nám, obsáhle či stručně, na klíčovou otázku: Co to ta Hudebka, Liduška, Zuška vlastně je? A co mi doba strávená v ní dala?

odkaz na odpovědi najdete na webu školy – zus.nmnm.cz

e-mail můžete poslat na adresu – eva.mosnerova@zus.nmnm.cz

klasický dopis, který najdeme v poštovní schránce, nás neméně potěší.

Všechny vzpomínky průběžně, s vaším souhlasem, zveřejníme a vybrané při slavnostním koncertu, který se uskuteční 25. května 2022 v atriu ZUŠ, odměníme.

Základní umělecká škola Jana Štursy Nové Město na Moravě

NOVOMĚSTSKÁ KULTURNÍ ZAŘÍZENÍ
Tyršova 1001
592 31 Nové Město na Moravě
  • IČ: 00372854
  • DIČ: CZ00372854
  • Datová schránka: zdcsqvm
  • Registrační značka:: OÚ 3714-1491