Hlavní obsah

Squashový šampion vyhlíží mistrovství republiky. V budoucnu možná skončí v IT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři roky vévodí českému squashi Daniel Mekbib. První březnový víkend ukáže, zda se jeho kralování zase o něco protáhne. „Jsem v pohodě. Náš sport měl a má jedinou legendu. Honza Koukal vyhrál mistrovství republiky osmnáctkrát. Abych ho překonal, musel bych vítězit do pětačtyřiceti. A to bude pořádná fuška," směje se brzy třicetiletý člen brněnské Viktorie. Během pandemie mohl odehrát jen minimum turnajů a měl hodně času přemýšlet, co dál.

Foto: Irena Vanišová

Squashista Daniel Mekbib.

Článek

Mezinárodní akce odpadaly jedna za druhou a peněženka squashistů chudla. „Naštěstí nám pomáhaly asociace i klub," vzpomíná na těžké časy Mekbib. Když to šlo, pustil se alespoň do přípravy hráčů, kteří se věnují squashi ve volném čase. „Dost hobby hráčů chtělo trénovat. Teď už je možné hrát turnaje, tak jsme od toho upustili, ale nějakou dobu nás to drželo nad vodou," přiznává borec.

Tvrdí, že v budoucnu by se trénování nechtěl věnovat na plný úvazek, raději by pořádal kempy pro talentovanou mládež. „Bylo by fajn zkusit i něco mimo squash. Nedávno jsem si udělal kurz programování v Pythonu. Vývojář ze mě asi nebude, ale budoucnost v IT si dovedu představit," poodkrývá své plány.

Na život po sportovní kariéře má stále dost času. Teď se soustředí na 3. březen, kdy bude v pražském Hector Squash Centru zahájen český šampionát. A hon na Mekbiba vypukne naplno. „Nic nového, jsem v pohodě. Ostatní mě chtějí sesadit z trůnu, ale já zatím odolávám," líčí reprezentant.

Když se ohlédne do minulosti, za nejtěžší označí první triumf na republikovém šampionátu. „Před ním jsem na sebe vytvářel neúměrný tlak. Na kurtu jsem byl svázaný. Až s čistou hlavou jsem získal zlato," vybavuje si rok 2018, kdy ukončil Koukalovu nadvládu. „Hrál jsem turnaj v Kanadě, což pro mě byla priorita. Domácí mistrovství začínalo ve čtvrtek a já přiletěl do Prahy ve středu večer. Byl jsem klidný a od té doby jsem na republice neprohrál," vypráví.

Ani letos se Mekbib nenervuje. Přestože je obhájcem prvenství, na světovém žebříčku je až třetím nejlepším Čechem (92. místo). Martin Švec figuruje o devět příček výše, Jakub Solnický je výš o tři pozice. „V listopadu a prosinci mi vypadly body z pěti turnajů. Jiné se nehrály, nebyl jsem schopný je nahradit," mávne rukou nad současnou situací rodák z Bruntálu.

Návrat do vyšších pater světového žebříčku PSA plánuje brzy. „V dubnu nastoupím na čtyřech turnajích v USA a Kanadě. Do léta bude můj ranking, jaký byl," slibuje fanouškům. Teď se však plně soustředí na dost možná na nejvyrovnanější šampionát v historii. Na titul totiž pomýšlejí i talentovaní Viktor Byrtus a loňský finalista Marek Panáček. „Všichni jsme na tom podobně. Posledně překvapil Mára Panáček. Teď už ho nikdo nepodcení. Jeho pozice už nebude tak pohodová. Martin může porazit Solňu a naopak. Viktor třeba mě. Turnaj rozhodne momentální rozpoložení. Kluci musí, já jsem v klidu. V tom je moje veliká výhoda," uzavírá Mekbib.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články