Hlavní navigace

Facebook a TikTok blokují v Evropě Sputnik a Russia Today, zablokoval je i YouTube [AKTUALIZOVÁNO]

28. 2. 2022

Sdílet

Twitter - mobilní aplikace - ruka Autor: Depositphotos

Sociální sítě zakročily proti ruským státním médiím. Různá opatření oznámily platformy Facebook, Twitter, YouTube nebo TikTok. 

„Obdrželi jsme žádosti od řady vlád a Evropské unie, abychom podnikli další kroky ve vztahu ke státem kontrolovaným ruským médiím. Vzhledem k výjimečné povaze současné situace v tuto chvíli omezíme přístup k RT a Sputniku v celé EU,“ sdělil Nick Clegg, ředitel mezinárodních záležitostí ve firmě Meta, která provozuje sociální sítě Facebook a Instagram. „S vládami budeme v tomto ohledu spolupracovat i nadále,“ dodal.

Twitter přidává k odkazům na weby Russia Today a Sputniku speciální štítek, který upozorňuje, že jde o Ruskem placená média. Objevuje se u všech sdílených odkazů, tedy i mimo profily těchto médií. Dosud byla tato informace vidět jen při rozkliknutí oficiálního účtu Russia Today nebo Sputniku, ale ne při sdílení odkazů jinými uživateli. Twitter také snížil viditelnost obsahu těchto médií.

V Evropě také nejsou dostupné profily Russia Today a Sputniku na sociální síti TikTok. YouTube od soboty omezuje doporučování videí z produkce ruských státních médií.

AKTUALIZACE 9:40 – Google oznámil, že s okamžitou platností v Evropě zablokoval kanály spojené s RT a Sputnikem na YouTube. Reálný dopad opatření může být o nějakou dobu opožděný, než projde systémy, upozornila firma.

Vážení čtenáři, situaci na Ukrajině se věnujeme napříč servery, které spadají pod našeho vydavatele, společnost Internet Info. Nabízíme vám výběr některých textů:

POMOC PRO UPCHLÍKY

DOPADY NA ČESKÝ PRŮMYSL
EKONOMICKÉ SOUVISLOSTI
IT A KYBERBEZPEČNOST
RADY NEJEN PRO RODIČE
Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 3. 2022 10:44

    Rastislav Oľhava

    Ako čítam ja túto správu?

    Až do dnešného dňa (dlhé roky) Google/Alphabet prostredníctvom dcérskym spoločnosti bezostyšne podporoval ruskú propagandu (a profitoval z nej) tým, že jej poskytoval priestor na svojich platformách. To isté sa týka FB.

    Toto blokovanie nastáva v momente, keď si zrátali, že takéto PR je pre nich cennejšie ako zisky plynúce z podporovania ruskej propagandy.

    Blokovanie nastáva len v Európ. Inde, kde to stále bude prinášať vysoké zisky bude podporovanie ruskej propagandy pokračovať.

    Well done Big Tech. Ako vždy nulová zodpovednosť a jediná metrika konania sú peniaze.

  • 3. 3. 2022 16:58

    Ten s přezdívkou

    Stejně jako nakousnuté jablko, které prodávalo až do doby, než bylo jasné jaké sankce nastanou a s nimi i spojený pád rublu. Dnes mě pobavilo přejmenování ruské zmrzliny na ukrajinskou. No, spočítali si, že by mohlo dojít k bojkotu ze strany zákazníků, tak si udělali PR, na kterém vydělají. Už jen čekám, kdy se přejmenuje ruské vejce. Srandovní je, jak se řešil vliv čínských technologií na naši bezpečnost. Teď nám Dědek ukázal, jak se to dělá v reálu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).