Volejbalové reprezentace Česka povede Jiří Novák muže a Giannis Athanasopoulos ženy

České volejbalové reprezentace nebudou zásadně měnit své trenérské obsazení. Muže nadále povede Jiří Novák, který se s týmem v letošním roce zaměří na Golden European League. U žen byl potvrzen Řek Giannis Athanasopoulos, jehož hlavním cílem bude s volejbalistkami uspět na letošním mistrovství světa v Polsku a Nizozemsku. Volejbalový svaz se zároveň připojil k programu Národní sportovní agentury: Podpora státní reprezentace ženských kolektivních sportů na LOH 2028.

Jak říkám...

„Jsem rád, že se nám podařilo udržet oba trenéry národních týmů. Jirka Novák na loňském evropském šampionátu ukázal, že umí úspěšně zapracovat do reprezentace také mladší hráče. Giannis je ve volejbalovém světě pojmem a byl o něj zájem z řad jiných zemí nebo týmů. V Česku se mu ale líbí a vidí stejně jako my potenciál v našich hráčkách, také vzhledem k olympijským hrám,“ prohlásil poslední únorový den 2022 v Praze na setkání s novináři Marek Pakosta, předseda Českého volejbalového svazu.




V roce 2021 oslavil český volejbal významné jubileum – vždyť tomuto sportu už je sto let. Také v další dekádě chce populární kolektivní sport sklízet úspěchy. K tomu by jim na reprezentační úrovni měli dopomoci „staronoví“ trenéři. Vždyť trenér Jiří Novák má za sebou úspěšný evropský šampionát, na kterém porazil například silnou Francii a tým svým projevem strhl sportovní fanoušky. V letošním roce čeká reprezentanty trochu klidovější režim.

Jak říkám...

„Čas ale chceme využít pro ještě lepší zavedení našich talentů do reprezentace. Dorůstá nám totiž generace, který vybojovala na mezinárodních juniorských akcí medaile. Proto se soustředíme letos zejména na Golden European League. Na mistrovství Evropy v roce 2023 jsme se kvalifikovali automaticky výsledkem na loňském šampionátu,“ prohlásil Miloslav Javůrek, manažer volejbalových reprezentací. „Chtěl bych poděkovat vedení ČVS, že mě dalo důvěru i na další období ve funkci reprezentačního trenéra národního družstva mužů. Ano, tuto sezónu máme sice volnější, ale na druhou stranu nám může pomoci zapracovat do týmu mladé hráče, nicméně každý z nich si to musí zasloužit a ukázat kvalitu," konstatoval  při pohledu na letošní reprezentační program mužů staronový trenér Jiří Novák.

Naopak náročný program čeká na volejbalistky, které si v letošním roce po 12 letech zahrají na mistrovsví světa. Stane se tak v září, vrcholný turnaj hostí Polsko a Nizozemsko. Rozlosování základních skupin mělo proběhnout v pondělí večer, pravděpodobně ale dojde k minimálně týdennímu zdržení.

Jak říkám...

„Turnaj bereme jako velkou šanci na otestování našich mladých hráček, pro které to bude úžasná zkušenost. Zároveň to bude pro některé volejbalistky patrně poslední možnost si zahrát tak prestižní akci. Naším volejbalistkám se na mezinárodních akcích daří, vybojovali jsme důležité body, díky kterým jsme se dostali na mistrovství světa,“ dodal Javůrek. „Vrcholem bude zajisté mistrovství světa, které hostí na přelomu září a října Nizozemsko a Polsko, nicméně neméně důležitá je i kvalifikace na ME 2023 a GEL. Sezóna je nabitá, ale já se na ni těším a věřím, že to s děvčaty zvládneme ke spokojenosti celé české volejbalové komunity," říká trenér ženské reprezentace Giannis Athanasopoulos.



 Velký cíl volejbalu? Vybojovat olympiádu


Jednou z hlavních misí je uspět v kvalifikaci na olympijské hry. Také proto se volejbalový svaz připojil k programu Národní sportovní agentury, který se zaměřuje na podporu ženských kolektivních sportů. Hlavní ambicí je kvalifikovat se na olympiádu v Los Angeles, která se uskuteční v roce 2028.

Jak říkám...

„Dramaticky nám to pomůže navýšit objem přípravy u všech mládežnických reprezentací, zároveň u nich zkvalitnit trenéry a členy realizačních týmů, zlepšit provázanost mezi týmem dospělých a juniorským výběrem. Víme moc dobře, že úspěchy se v kolektivních sportech projeví až po několika letech. V našem ženském volejbale máme rozhodně na čem stavět a podpora od Národní sportovní agentury směrem k olympiádě 2028 nám zásadně pomůže veškeré důležité aspekty ještě vylepšit,“ prohlásil Marek Pakosta, předseda ČVS.

Program na podporu ženských kolektivních sportů představit Filip Neusser, předseda Národní sportovní agentury.

Jak říkám...

„Důvodů k zavedení tohoto programu je několik. Podívejte se, jak dopadly kolektivní týmy na posledních olympijských hrách. Je potřeba začít pracovat koncepčně a dlouhodobě. Kolektivní sporty jsou u nás podfinancovány, minimálně částkou jednou miliardy korun. Přitom s kolektivem dvaceti třiceti hráček a hráčů se pracuje náročněji – musíte dlouhodobě plánovat, nejste zcela flexibilní, potřebujete větší aparát pro zajištění. Tento program slouží pro zkvalitnění těchto nezbytných úkonů s výhledem na dva olympijské cykly,“ prohlásil Filip Neusser.


Hlavní volejbalové akce v roce 2022

    Golden European League (muži, ženy): 25. 5. - 12. 6. 2022

    Kvalifikace na ME 2023 (ženy): 20. 8. - 11. 9. 2022

    MS 2022 (ženy): 23. 9. - 15. 10. 2022

(Petr Skála podle tiskové zprávy ceskyvolejbal.cz , SportovníListy.cz, foto: Petr Skála)