Hlavní obsah

Tělo bohyně, mozek Einsteina aneb Sexy špionky ve filmu

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozice agentů a špionů už dávno není ve filmech vyhrazena jen mužům. James Bond získal během let silnou ženskou konkurenci v podobě následujících dam ostřejších než břitva.

Článek

Doby, kdy se ženy ve filmech staraly jen o domácnost a o děti, už jsou dávno pryč. V současnosti se možnosti obou pohlaví značně vyrovnávají. A tak už nikoho nepřekvapí, když si žena zahraje hlavní roli třeba ve špionážním akčním filmu.

Příběh špionky (2018)

Jestli jste ho ještě neviděli, nenechte si ho ujít. Ve filmu se prolíná současnost se vzpomínkami na minulost. Ukazuje se totiž, že utahaná anglická důchodkyně, v podání jako vždy skvělé  Judi Dench (87), zřejmě neměla tak nudný život, jak se mnozí kolem ní domnívají. Po zatčení agenty MI5 totiž padne obvinění, že v mládí působila jako sovětská špionka. Příběh je volně inspirovaný životem Melity Norwood (✝93), která pracovala jako britská úřednice a zároveň donášela KGB. Mladou verzi hlavní hrdinky si zahrála Sophie Cookson (31).

Foto: Profimedia.cz

Nezvyklý účes pro herečku proslulou svým střihem na klukaFoto: Profimedia.cz

Rudá volavka (2018)

V dramatickém thrilleru si herečka Jennifer Lawrence (31) zahrála baletku, která musí předčasně ukončit svou kariéru. Mladá žena neví, co se životem, a tak padne do spárů ruské tajné služby, kde ji vycvičí k tomu, aby dokázala svůj šarm využít k získání informací. Jenže mezi ní a důstojníkem CIA (Joel Edgerton, 47) vznikne něco víc. Herečka se na roli pilně připravovala – čtyři měsíce trénovala ruský přízvuk a také balet. Snímek byl natočen podle knihy, kterou napsal bývalý agent CIA Jasson Matthews.

Foto: Profimedia.cz

Herečka si svou roli dost vydřelaFoto: Profimedia.cz

Charlieho andílci (2000) a Charlieho andílci: Na plný pecky (2003)

Ve výčtu nesmí samozřejmě chybět ani tyto akční filmy, v nichž si ústřední trojici zahrály Cameron Diaz (49), Drew Barrymore (47) a Lucy Liu (53). Hlavně první dvě měly po sérii romantických komedií šanci ukázat i svou drsnější stránku. Agentky Dylan, Alex a Natalie pracují pro záhadného milionáře Charlieho. O akční scény a ukázky bojových umění tu není nouze. S mistrem bojových umění prý herečky trénovaly osm hodin denně po dobu tří měsíců. V roce 2019 se na slávu obou filmů snažila navázat moderní stejnojmenná předělávka v hlavních rolích s Kristen Stewart (31), Naomi Scott (28) a Ellou Balinskou (25).

Foto: Profimedia.cz

Zleva Drew Barrymore, Cameron Diaz a Lucy LiuFoto: Profimedia.cz

Salt (2010)

Herečka Angelina Jolie (46) už mnohokrát dokázala, že není žádnou něžnou květinkou romantických komedií. Jedním příkladem za všechny je akční film, v němž si zahrála špičkovou agentku CIA, na kterou padne stín podezření, že to hraje na dvě strany. Hlavním hrdinou příběhu měl být původně muž, a sice Tom Cruise (59). Ten však nabídku odmítl, a tak byla role uzpůsobena na míru americké herečce, která o ni projevila zájem. Akční scény si užila i v dalších snímcích, například ve filmu Pan a paní Smithovi (2005).

Foto: Profimedia.cz

Zbraň umí herečka díky zkušenostem z filmů držet skvěleFoto: Profimedia.cz

Špión (2015)

Jakmile se na plakátu k filmu objeví jméno Melissy McCarthy (52), ve většině případů to znamená, že půjde o bláznivou komedii. Herečka je totiž proslulá svým komediálním talentem a smyslem pro humor. Nejinak je tomu i ve snímku Špión z roku 2015, v němž ztvárnila zaměstnankyni CIA. Zpočátku sedí její postava hlavně u počítače, ale okolnosti vedou k tomu, že musí vyrazit do terénu, což vyústí v řadu bizarních situací. Mezi její filmové kolegy patří Jason Statham (54) či Jude Law (49).

Foto: Profimedia.cz

Počítač musela herečka ve filmu vyměnit za převleky a akci v terénuFoto: Profimedia.cz

The 355 (2022)

V téhle novince jde hlavně o dámskou jízdu. Skupinka špionek se v něm snaží získat ukradenou tajnou zbraň. Tým tvoří zaměstnankyně CIA, které hrají Jessica Chastain (44), Diane Kruger (45), Lupita Nyong'o (39) a Penélope Cruz (47). Nutno podotknout, že film kritici ani diváci moc nechválí, ale sestava je to skutečně hvězdná.

Foto: Profimedia.cz

Zleva Penélope Cruz, Jessica Chastain, Diane Kruger a Lupita Nyong'oFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám