Firmám kvůli válce stojí část zakázek, některé jsou jinde neprodejné

  4:52
Také firmy v Olomouckém kraji řeší potíže se zakázkami a nejistotu, zda si udrží své ukrajinské pracovníky. Dopady ruské agrese hlásí například společnost Fenix Jeseník vyrábějící elektrické topné systémy.

„Máme teď připravené dodávky do Ruska a na Ukrajinu v hodnotě 19 milionů korun, které ale neodejdou. A je otázka, zda se vůbec v dohledné době dostanou do míst určení,“ sdělil majitel Cyril Svozil.

Podle něj jsou navíc ohroženy i další zakázky. „Na Ukrajinu připravujeme sofistikované systémy pro rozmrazovací tunely v tepelných elektrárnách. Takové výrobky jsou jinde neprodejné,“ popsal.

Pro firmu letošní výpadek ruského a ukrajinského trhu znamená propad přibližně 80 milionů korun.

„Ale vyrovnáme se s tím. Je hlavně potřeba co nejvíc pomoci Ukrajině, aby bezprecedentnímu útoku Ruska nepodlehla,“ řekl Svozil.

Komplikací je i pozastavení vydávání víz

Problémy s dodávkami do Ruska má také Sigma Group z Lutína vyrábějící čerpací technologie.

„Máme rozpracovanou velkou zakázku pro jadernou elektrárnu v Kursku. Část jsme dodali loni v prosinci, další by měla vyrazit ve druhé polovině letošního roku,“ přiblížil mluvčí společnosti Jan Čapka s tím, že nad touto dodávkou nyní visí otazník.

„Na zakázku už máme komponenty od subdodavatelů, takže to vyvolá celý řetězec problémů. Případnou kompletaci může komplikovat také neudělování víz Rusům, protože oni se u nás účastní zkoušek,“ doplnil Čapka.

I v tomto případě platí, že technologie jsou vyráběné na míru zákazníkovi, a tudíž jinde neprodejné.

Hrozí výpadky dodávek i ztráta zaměstnanců

Společnost Úsovsko z Klopiny v Rusku zřejmě přišla o pravidelnou zakázku na dodávky müsli tyčinek.

„Smlouvu jsme uzavřeli zhruba před půl rokem. Příprava byla technicky i organizačně velmi náročná, museli jsme nechat vyrobit ruskojazyčné obaly. Je to zmařená investice,“ uvedl šéf firmy Jiří Milek.

Podle něj jde o zakázku, jež měla v průběhu několika let přinést na tržbách ročně kolem dvaceti milionů korun. Další potíže navíc vyvolá konflikt na Ukrajině u dodávek umělých hnojiv.

„Část hnojiv, která potřebujeme, nám dodávají firmy z Ruska, Běloruska a Ukrajiny. Ty budeme muset s velkou pravděpodobností nahradit odjinud,“ nastínil Milek.

Pro Úsovsko by byl rovněž velký problém, kdyby se jeho ukrajinští dělníci rozhodli vrátit domů, aby nastoupili do armády.

„V naší živočišné výrobě pracují desítky Ukrajinců, které bychom jen těžko nahrazovali. Přesto, pokud se rozhodnou odejít a bojovat za svou vlast, budeme to respektovat,“ podotkl Milek.