Hlavní obsah

Odpojení od energií hrozí desetitisícům lidí

V režimu dodavatelů poslední instance (DPI) je stále okolo 30 000 bývalých klientů Bohemia Energy a dalších dodavatelů, kteří ukončili ve druhé polovině loňského roku kvůli rostoucím cenám energií na světových burzách svou činnost. Velké části z nich hrozí v polovině dubna odpojení od sítě. Mohou se tak ocitnout bez elektřiny i plynu. Kontaktují je proto zaměstnanci úřadů práce, aby jim pomohli uzavřít smlouvy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zásah proti neplatičům

Dodavatelé poslední instance jsou státem vybrané firmy, které zabezpečují lidem dodávky energií, pokud přijdou o svého původního dodavatele. Lze u nich však zůstat maximálně půl roku, navíc zde bývají ceny vyšší než u standardních smluv.

„Někteří klienti v režimu DPI již byli od dodávek odpojeni,“ varoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jednalo se o ty, kdo neplatí zálohy. To Právu potvrdili i dodavatelé poslední instance.

Může hrozit neoprávněný odběr energií. Jak si ověřit dodavatele

Finance

„Někteří zákazníci v režimu DPI vůbec nereagují a někteří, i přestože obdrželi rozpis záloh, neplatí – bylo rozhodnuto o jejich odpojování,“ konstatoval například Petr Holubec z PRE.

„Jedná se zatím o jednotky případů z důvodu neplacení záloh,“ uvedl i Miroslav Vránek z Pražské plynárenské.

K těm ostatním by měli vyrazit pracovníci Úřadu práce, a to osobně. Mají jim pomoci s výběrem nového dodavatele.

Tisíce bývalých klientů chtějí od Bohemia Energy odškodnění

Ekonomika

„Jde nám o ty nejzranitelnější, například osoby se zdravotním postižením, dlouhodobě nemocné, seniory nebo jinak znevýhodněné spoluobčany,“ uvedl Jurečka. Nejprve zajdou asi do šesti tisíc domácností, kde nemají smlouvu na dodávky plynu. Poté bude následovat 24 tisíc domácností, kde mají v režimu DPI elektřinu.

Jinak se totiž mohou tito lidé ocitnout bez dodávek a budou jim odpojeny elektroměry a plynoměry. Jejich zapojení pak trvá řadu dnů i týdny. A to především u plynoměrů.

„V případě zemního plynu je nutná revize odběrného místa, kterou si musí každý zajistit samostatně u revizních techniků,“ varoval Pavel Grochál z innogy.

Reklama

Výběr článků

Načítám