Místo ruin nové zdravotnické centrum. Nedaleko vojenské nemocnice v Olomouci jej chce postavit soukromý investor

1. březen 2022, aktualizováno

Vybydlené budovy a zbytky bývalého vepřína. Tak to v současnosti vypadá v lokalitě mezi olomouckou vojenskou nemocnicí a nedalekou farmaceutickou firmou. V budoucnu by tam ale mohlo stát nové moderní zdravotnické centrum. Jeho stavbu plánuje soukromý investor.

Podnikatel Martin Žák stojí za olomouckou vojenskou nemocnicí na dohled farmaceutické firmy. Mezi těmito areály jsou ruiny několika staveb. Žák chce místo proměnit.

„Díváme se na ruiny starých domů, na které jsem se díval, když jsem sem jezdil za kamarádem, který tu byl hospitalizovaný. Ptal jsem se doktorů a doktorek, co to je a proč to tady je. Oni si vylili srdíčko, že už to tady dávno nechtějí a chtěli by tady něco, co by pro ně bylo prospěšnější a užitečnější, ale nemohou najít investora, který by to zboural a postavil něco nového,“ vysvětluje Žák. 

Alzheimer centrum nebo dětský hospic

V místě by podle plánů Žáka mělo vzniknout zdravotnické zařízení. A v něm například Alzheimer centrum a denní stacionář pro seniory, ale také dětský hospic. „Dětská hospicová lůžka momentálně v republice nejsou. Systém hospicové péče je poměrně jiný než u dospělých. Dospělí přichází do hospice jenom jednou, a to zemřít. Ale o dítěti, které má život limitující poranění a táhne se to s ním měsíce nebo i roky, chceme poskytnout zázemí tak, aby se mohlo na tato lůžka vracet,“ přibližuje projekt podporující lékařka Vojenské nemocnice z oddělení Následné intenzivní péče pro děti Martina Vrublová.

Ve středisku by měla být také hyperbarická komora, nejbližší Olomouci je nyní v Ostravě. „Ta je natolik vytížená, že přijímá jednotky případů. To je obrovský dluh vůči dětským pacientům. Chtěli jsme tu mít zařízení, které je hned přes dvůr, protože míváme i děti po traumatech či závažných úrazech, a hyperbarická komora jim může významně zkrátit dobu onemocnění,“ vysvětluje Martina Vrublová.

Vybudování střediska podle investora Martina Žáka přijde na zhruba 300 milionů korun. Nyní projekt stojí na souhlasu památkářů. „Památkový úřad má problém s tím, že ty stavby působí hmotně,“ tvrdí projektantka Nikola Kučerová.

Pokud nemovitost vznikne, bude ve vlastnictví firmy Martina Žáka Zdravotní středisko Hradisko. Prostory pak bude podnik pronajímat zájemcům z oblasti zdravotnictví.

autor: bas
Spustit audio