Cizinci opouští ruský fotbal. Z Moskvy uprchl bývalý ukrajinský reprezentant Voronin i Kuchtův trenér

Bývalý ukrajinský fotbalový reprezentant Andrij Voronin skončil jako asistent trenéra v Dynamu Moskva a s rodinou uprchl z ruské metropole. Někdejší útočník Leverkusenu nebo Liverpoolu prohlásil, že nemůže pracovat v zemi, která bombarduje jeho vlast. Ruskou Premier League začíná kvůli válce opouštět stále více lidí ze zahraničí, na post trenéra Lokomotivu Moskva, kde hraje český útočník Jan Kuchta, například rezignoval Němec Markus Gisdol.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrij Voronin v dresu ukrajinské reprezentace před zápasem domácího Eura 2012.

Andrij Voronin v dresu ukrajinské reprezentace před zápasem domácího Eura 2012. | Foto: Carl Recine | Zdroj: Reuters

Dynamo podle webových stránek s Voroninem rozvázalo smlouvu po vzájemné dohodě.

„Čtyři dny mi bylo špatně, opravdu špatně. Když jsem viděl obrázky z mé vlasti, když jsem sledoval zprávy. Bylo to tak neskutečné jako z filmu, jenže jako z hororu. Už mi docházejí slova,“ řekl dvaačtyřicetiletý kouč v Německu pro deník Bild.

Společné rozhodnutí UEFA a FIFA. Ruské kluby i reprezentace jsou vyřazeny z mezinárodních soutěží

Číst článek

Je hrdý na to, jak Ukrajina statečně vzdoruje invazi ruského agresora. „Máme krásná města, skvělé obyvatele. Budeme dál bojovat a zvítězíme. Ale cena je příliš vysoká, když pomyslím na všechny mrtvé... Žijeme v roce 2022, ne v dobách druhé světové války,“ prohlásil Voronin.

„Mám přátele v Charkově, Kyjevě, mé rodné Oděse. Dostávám zprávy každých pět minut, je to těžké. Chci jenom nějak pomoci, penězi, jakkoliv. Neměl bych to říkat, ale kdybych byl teď na Ukrajině, pravděpodobně bych v ruce také držel zbraň,“ dodal hráč se 74 starty a osmi góly za národní tým.

Vyzval k zastavení ruského prezidenta Vladimira Putina, pomoci uprchlíkům a dodání zbraní Ukrajině.

Fanoušci Dynama Moskva vyjádřili na posledním zápase Andriji Voroninovi svou podporu

Exodus z ruské ligy

Ruská Premier League byla tento víkend pozastavená, jako důvod bylo uvedeno uzavření letišť. Zahraniční trenéři a hráči ale už očividně hledají ze země cestu ven, v Lokomotivu Moskva například rezignoval německý trenér Markus Gisdol, který si teprve před dvěma měsíci přivedl do týmu českého útočníka Jana Kuchtu.

„Nemohu stát na tréninkovém hřišti v Moskvě a trénovat hráče, když jen o pár kilometrů dál se dávají rozkazy, které způsobují obrovské utrpení lidí v celé jedné zemi. Nemohu pokračovat v zemi, jejíž lídr je zodpovědný za válku v Evropě,“ řekl Gisdol Bildu.

Na rozvázání smlouvy se v Lokomotivu dohodl i Ukrajinec Ivan Odrets a Brazilec Pablo, v FC Ural končí i ukrajinský brankář Yaroslav Godzyur. Vzhledem k vážnosti situace se dá předpokládat, že jde pouze o první vlnu odchodů z ruského fotbalového prostředí. 

Kdo bude místo Ruska bojovat o fotbalové mistrovství světa? Šanci mají Slováci i Norové

Číst článek

Vyjádření Spartaku

UEFA a FIFA v pondělí rozhodly o vyřazení všech ruských klubů a reprezentací z mezinárodních soutěží. Kromě sborné se to týká pouze Spartaku Moskva, který se měl 10. března utkat v osmifinále Evropské ligy s Lipskem. 

Devátý tým ligové tabulky, ze kterého hostuje ve West Hamu český reprezentant Alex Král, ve svém vyjádření vyloučení z Evropské ligy přijal, ačkoliv s ním nesouhlasí.

„Ačkoliv bylo rozhodnutí očekávané, je pro nás extrémně rozčilující. Výkony, které náš klub v Evropské lize předvedl, byly bohužel anulovány z důvodů, které dalece přesahují kompetence sportu,“ napsal klub na své webové stránky.

„Spartak má miliony fanoušků v Rusku i po celém světě. Věříme, že i v těch nejtěžších časech bychom měli spíše stavět mosty než je spalovat. Nyní se budeme soustředit na domácí soutěže. Doufáme, že bude brzy dosaženo míru, který všichni potřebujeme,“ stojí v prohlášení.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme