Ve Varech otevírá speciální ordinace, pomůže kuřákům zbavit se závislosti

  14:42
Ordinace zabývající se závislostmi je dalším příspěvkem do projektu Karlovy Vary - Město bez kouře. Kuřákům může pomoct zbavit se návyku a najít odbornou pomoc. Pro Karlovaráky ji v Drahovicích zřídil psychiatr Karel Moravec. Zájemcům se otevírá dnes.
Ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Lidé novou adiktologickou ordinaci najdou v Recoveryclinic na adrese Karlovy Vary - Drahovice, Lidická 447/12.

„Podpora okolí je pro kuřáky, kteří usilují o změnu životního stylu, důležitá. Ať již jde o podporu rodiny, přátel, kolegů v zaměstnání nebo vytváření nekuřácké kultury ze strany města. Proto jsem přijal pozvání zapojit se do projektu Karlovy Vary – Město bez kouře,“ řekl psychiatr. 

I když je podle něj velká část kuřáků schopna přestat sama, část jich potřebuje odbornou pomoc. „Nicméně to nejdůležitější – chtění přestat, motivace k tomu – je jen na samotném kuřákovi,“ upřesnil Moravec.

Do boje proti kouření se ale aktivně zapojuje i sama karlovarská radnice. „Město poskytuje v pravidelné rubrice Karlovarských radničních listů rady, jak přestat s kouřením. Rozmístili jsme v ulicích nové koše na nedopalky, sjednotili označení nekuřáckých zón v lázeňské části města a volnočasový areál Rolava systematicky buduje svůj nekuřácký status,“ popsala aktivity města primátorka Andrea Pfeffer Ferklová.

Další formou pomoci těm, kteří se rozhodnou odložit cigarety, je osvětová kampaň v KV Areně, kde v krátkých spotech významné sportovní osobnosti Karlových Varů motivují kuřáky přestat kouřit.

„U zrodu projektu Karlovy Vary – Město bez kouře stála mimo jiné myšlenka podpory zdravého životního stylu našich občanů a návštěvníků, podpora lázeňského prostředí, k němuž cigaretový kouř nepatří. Nechceme jít však cestou restrikcí, ale spíše pomáhat a podporovat kuřáky na jejich cestě od cigaret,“ doplnila primátorka. 

Město podle ní chce zapojit do projektu další subjekty, které pomohou s jeho realizací a s naplněním cílů. Jedním z partnerů je karlovarská sekce Asociace hotelů a restaurací ČR.