Setkání Windows User Group – březen 2022

Stejně jako první paprsky sluníčka probouzejí venku první odvážné květy, probouzí březen i aktivity naší komunity. Tento měsíc obzvláště výživná témata z hlediska SQL, BI, .NET i bezpečnosti Microsoft 365.

Online – Platforma Viva
1. března 2022 – Petr Vlk
Microsoft přichází s novými službami z oblasti Employee Experience Platform (EXP). Co si pod tím pojmem představit? Jak tyto služby souvisí se samotnými Microsoft 365? Na tyto otázky odpovíme představením komponent této platformy: Connections, Insights, Learning a Topics. Stejně tak jaké benefity a funkce mohou organizaci nabídnout.

Online – Transakce, zámky a izolační úrovně v Microsoft SQL Serveru
3. března 2022 – David Gešvindr
Práce s transakcemi v databázi vypadá na první pohled jednoduše – Umíte však vytěžit z transakcí maximum? Víte, že ne každá transakce se musí chovat stejně a mít stejné vlastnosti? Znáte dopady souběžného zpracování více transakcí a způsoby, jak se jim bránit? Navštivte tuto přednášku, kde se o použití a fungování transakcí dozvíte spoustu praktických informací.

Online – Vývoj gRPC služeb & Code First
10. března 2022 – Miroslav Holec
Služby gRPC představuji od .NET Core 3.1 další možnost, jak si spolu mohou webové aplikace povídat. Multiplatformní a velmi výkonný framework gRPC se těší rostoucí oblibě. Může za to zejména metodika Code First, která umožňuje .NET vývojářům přirozený návrh a konzumaci gRPC služeb i bez vytváření tzv. ProtoBuf souborů. WCF vývojáři se tak budou cítit jako ryba ve vodě.

Online – Nejčastější chyby v zabezpečení Microsoft 365
15. března 2022 – Petr Vlk
Cloud je bezpečný. Na rozdíl od většiny lokálních IT prostředí, které jsou publikovány do veřejného internetu. Ovšem i jako bezpečná platforma sama o sobě skrývá několik míst, které mohou vést k relativně snadné kompromitaci organizace. V drtivé většině jsou to místa hybridní, přesahující a spojující oba tyto světy.

Online – .NET MAUI
24. března 2022 – Roman Jašek
Budoucnost multiplatformního vývoje v podání Microsoftu se jmenuje .NET MAUI. Podíváme se, jak vypadá nová platforma pro mobilní i desktopový vývoj a co nabízí. Co vám přinese, pokud již (ne)máte zkušenosti se Xamarinem a proč by vás měla zajímat?

Online – Dataflows v Power BI a jak si nenechat přetížit datový zdroj množstvím dotazů
29. března 2022 – Štěpán Rešl
Dataflow je jeden ze základních artifaktů ve světe Power BI Service. Jak k nim ale přistoupit a využít jejich plný potenciál, abyste zbytečně nepřetěžovali své datové zdroje a přitom, aby se vývojáři dostali jen k datům, které smí použít. To ale i co má společného dataflow a Azure Storage Account je přesně předmětem této přednášky.