Emotivní výhra. Jastremská pár dní po úprku z okupované Ukrajiny vyhrála po odvrácení mečbolů

2. 3. 2022, 07:17
Aktuality 15
WTA LYON - Dajana Jastremská v prvním kole turnaje v Lyonu vybojovala emotivní vítězství. 21letá Ukrajinka, která před pár dny prchla se svou mladší sestrou z ruskými vojsky okupované rodné země, udolala po více než tříhodinové bitvě 3-6 7-6 7-6 Anu Bogdanovou, přestože ve druhém i třetím setu čelila mečbolu. Po zápase padla na kolena a rozplakala se.
Dajana Jastremská

Dajana Jastremská v minulém týdnu uprchla ze své vlasti s patnáctiletou sestrou před ruskou invazí, včera večer v hale ve francouzském Lyonu zdolala Rumunku Anu Bogdanovou po více než třech hodinách 3-6 7-6 7-6.

Po zápase padla na kolena a rozplakala se. Jednadvacetileté hráčce aplaudovalo publikum a podpořila ji také soupeřka v družném rozhovoru u sítě.

"Takovýhle zápas jsem ještě nikdy v životě nehrála. V takovém stresu. Byla jsem hrozně nervózní. Snažila jsem se soustředit na hru, míček po míčku, ale bylo to hodně složité. Jsem hrdá, že se mi povedlo vyhrát. Měla jsem mimořádnou motivaci," komentovala Jatremská, která odvrátila dva mečboly. Sama využila až čtvrtou možnost ukončit zápas.

Někdejší 21. hráčka světového žebříčku, které nyní patří až 140. místo, bude hrát v dalším kole se Španělkou Cristinou Bucsaovou.

S mladší sestrou Ivannou dorazily do Lyonu samy bez rodičů, kteří zůstali na Ukrajině. V pondělí společně nastoupily ve čtyřhře, ale neuspěly. "Ještě ve středu jsme byly doma v Oděse. Užívaly jsme si čas s rodinou před dlouhou cestou do Lyonu. Večer byl fajn a ráno nás vzbudily bomby. Nevěděly jsme, co se děje. Bylo to šílené. Utekly jsme z bytu do podzemní garáže a slyšely další výbuchy," líčila Jastremská.

Turnaj v Lyonu přišel hned v prvním kole o nasazenou jedničku Camilu Giorgiovou. Italská hráčka podlehla domácí Caroline Garciaové 7-5 4-6 0-6.

Giorgiová, které patří ve světovém žebříčku 29. místo, vypadla v úvodním kole na třetím turnaji za sebou. Před dvěma týdny v Dubaji uhrála s Petrou Kvitovou jen dva gamy, v Petrohradu ji předtím vyřadila Ruska Jekatěrina Alexandrovová.

S Garciaovou se na okruhu WTA utkala Italka dosud jen v roce 2015 v Tokiu, kde ji porazila. Dvě vzájemná utkání v Poháru Billie Jean Kingové vyhrála francouzská tenistka.

Někdejší světová čtyřka Garciaová, která je nyní v žebříčku na 74. místě, bude hrát v osmifinále s další Italkou Martinou Trevisanovou.

• WTA 250 LYON •
Francie, tv. povrch / hala, 239.477 dolarů
úterní výsledky (01. 03. 2022)
• Dvouhra - 1. kolo •
Garciaová (Fr.) - Giorgiová (1-It.) 5-7 6-4 6-0
Cirsteaová (2-Rum.) - Bolkvadzeová (Gruz.) 6-3 6-1
Van Uytvancková (7-Belg.) - Zvonarevová (-) 6-0 6-3
Shuai Zhang (8-Čína) - Mladenovicová (Fr.) 7-6(3) 7-5
Rusová (Niz.) - Koviničová (Č. Hora) 6-2 6-0
Trevisanová (It.) - Cocciarettová (It.) 6-3 6-2
Jastremská (Ukr.) - Bogdanová (Rum.) 3-6 7-6(7) 7-6(7)
Korpatschová (Něm.) - Dodinová (Fr.) 6-3 1-6 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
mamina
Tomu sportovci, který prokazatelně dopoval, fandit nemohu, ať je odkudkoliv. Sympatická mi nikdy nebyla a že je z Ukrajiny? Co to má s tím společného, najednou vše odpuštěno? Když si vzpomenu, jak ji někteří za doping odsuzovali a nyní ji najednou adorují, je mi z té "objektivity" divně. Vyhrala, dobře, ale v ten den vyhrála spousta dalších. Gratuluji všem.
Reagovat
Grape
Sympatická mi nikdy nebyla, ale tady tleskám smilesmile
Reagovat
elsky
Čemu? Že úspěšně utekla?
Reagovat
Grape
Asi si myslíš, že soustředit se v její situaci na tenis je jednoduché. Není.
Reagovat
elsky
Jo tak to jó. Je schopná chodit do práce (=hrát) i s myšlenkami na ohrožení blízkých doma.
Reagovat
smazaný uživatel
no a vůbec, když z domova jsou trosky a nic nefunguje. Strašný.
Reagovat
smazaný uživatel
Já být Zelenskij tak vyvěsím bílý prapor, splním požadavky a konec.
Reagovat
Grape
To by byl signál všem diktátorům, ať své mocenské choutky řeší agresí.
Reagovat
smazaný uživatel
signál nesignál, ale obyčejný lidi mají právo na obyčejný život. Jak to dopadne? Stejně podle Putina. Kdyby alespoň byla šance že Rusa zaženou zpět, ale je to horší a horší. Všechno se tam rozmlátí. Jenom ten Kijev. Mě se tohle nelíbí.
Reagovat
Grape
Mně taky ne, ale viník je jen jeden a sedí v Kremlu (vlastně teď spíš v nějakém krytu, srab jeden). To on všem těm lidem bere právo na normální život.
Reagovat
elsky
Lidé nikdy neměli právo na obyčejný život. Ale mohli mít kliku, když se narodili ve správný čas na správném místě.
Reagovat
Krisboy
Nemyslím si, že to dopadne podle Putina.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
smazaný uživatel
mě právě mocsmilesmile Fandím jí.
Reagovat
turista
No nevím. Sypala a přimhouříli nad tím oči a trest byl myslím 1 rok.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist