Pořadatelé přerušili prodej vstupenek na turné souboru Alexandrovci v Česku

foto Ilustrační foto - Alexandrovův soubor písní a tanců známý pod jménem Alexandrovci 11. května ve Zlíně zahájil českou část evropského turné. Koncert sledoval zaplněný zimní stadion. Turné je pojato jako jubilejní a vzpomínkové. Letos v září uplyne 80 let od jeho prvního koncertu v Praze. Série koncertů bude i vzpomínkou na tragédii z konce loňského roku, kdy při havárii letadla zahynulo 92 lidí včetně 64 členů slavného pěveckého souboru. Jejich památce byla dnes věnována jedna píseň, na plátno se při ní promítaly fotografie zemřelých členů souboru.

Praha - Pořadatelé koncertů ruského armádního pěveckého a tanečního souboru Alexandrovci pozastavili prodej vstupenek na jejich letošní turné v Česku. Soubor měl vystoupit na koncertech v Karlových Varech a v Praze. Organizátoři nyní musí s ruskou stranou vyřešit finanční otázky spojené se zrušenými koncerty. ČTK o tom dnes za pořadatele informovala Renata Štupáková.

"Myslím si, že by se neměla plést politika do kultury, ale za situace, která na Ukrajině nastala, nemůžeme jednat jinak," uvedla Štupáková.

Některé evropské státy, například Estonsko, vystoupení ruského armádního souboru kvůli ruské anexi Krymu zrušilo už před několika lety. Tuzemské koncerty Alexandrovců v minulosti provázely protesty protiruských aktivistů. Například skupina Kaputin! už v roce 2018 v Praze oslovovala návštěvníky koncertu s tím, že Alexandrovci nejsou zábava, ale propaganda.

Ruský armádní soubor Alexandrovci uspořádal první veřejné vystoupení 12. října 1928 v Ústředním domě Rudé armády v Moskvě. Tehdy se jmenoval Soubor rudoarmějské písně a tvořilo ho 12 mužů - osm zpěváků, dva tanečníci, harmonikář a recitátor.

Umělecké těleso založil hudební skladatel, dirigent, sbormistr a pedagog Alexandr Alexandrov, mimo jiné autor sovětské i ruské státní hymny, který jej vedl do své smrti v roce 1946. Od té doby nese soubor jeho jméno - Akademický soubor písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova.

V prosinci 2016 soubor potkala osudová rána, když se letadlo s 64 jeho zpěváky zřítilo do Černého moře při letu na ruskou vojenskou základnu v syrské Latákii. Katastrofu nikdo nepřežil. Po nehodě se soubor snažil o obnovu, do konkurzu v lednu 2017 se na uvolněná místa přihlásilo více než 2000 uchazečů. V současnosti Alexandrovci mají přes 300 členů, soubor tvoří mužský pěvecký sbor, orchestr, balet a skupinka sólistů a dirigentů.

S Alexandrovci jako hosté vystupovali například Karel Gott, Lucie Bílá, Petr Kolář, Petra Janů, Aleš Brichta, Bára Basiková či houslový virtuos Pavel Šporcl.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.04.2024 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je úterý 23. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 9°C

Celá předpověď