Debata: Jak na udržitelný development, městskou cirkularitu a decentralizovanou výrobu energie?

Aktuální trendy v udržitelnosti rezonují celým byznysem. Důkazem toho byl i druhý živý stream projektu [ta] Udržitelnost. Tentokrát se zaměřil na otázky udržitelného developmentu, postoje hlavního města Prahy k cirkularitě a decentralizovanou výrobu elektrické energie. Záznam z celého přímého přenosu najdete pod textem.

Udržitelnost v developmentu byla tématem první části živého streamu projektu [ta] Udržitelnost. „Ekologické technologie jsou benefitem, za které si lidé ochotně připlatí. Klienti už ekologické řešení berou jako samozřejmost a je pro ně přirozené, že máme zelené střechy, využíváme dešťovou vodu, solární energii a podobně,“ řekl Josef Molnár, hlavní projektový manažer společnosti Domoplan s tím, že aktuálně dospívá generace, která strávila více času v zahraničí, studijně nebo pracovně, kde ekologicky šetrné prostředky vnímají jako samozřejmost. „Po vzoru jiných světových měst je vyžadují a váží si jich,“ dodal. Podle Eduarda Forejta, development Director z Passerinvest Group, je klíčové o udržitelném projektu přemýšlet jako o celku. „Jak bude celkově využit, nejen pro uživatele, pro kterého projekt stavíte, ale i pro ostatní, kteří ho budou do budoucna využívat,“ řekl Forejt.

V druhé části streamu přiblížila strategii Cirkulární Praha 2030 Pavla Antonínová, která se specializuje na odpadové hospodářství Magistrátu hlavního města Prahy. „Tento projekt navazuje na klimatický závazek hlavního města a podle vzoru jiných evropských měst se snaží zavádět do městského ekosystému principy oběhového hospodářství. Tedy materiál nekončí jako odpad, ale je znovu využit, buď v původním smyslu nebo přetvořeném, ale je stále využíván,“ vysvětlila Antonínová. Hlavní město Praha klade ve zveřejněné strategii důraz na čtyři prioritní oblasti, kde vnímá největší potenciál pro přechod na cirkulární ekonomiku – stavebnictví, vodu, odpady a zemědělství s potravinami.

Poslední debata se zaměřila na decentralizovanou výrobu elektrické energie. „Řešení udržitelné energetiky není jednoduché a bude trvat dlouho, bavíme se o desítkách let. Výroba energie v současné době je stabilní a levná, máme elektrickou energii, kdykoliv ji potřebujeme, ale bohužel není udržitelná,“ řekl Libor Mertl, zakladatel a majitel společnosti ComAp s tím, že v našem regionu udržitelná energie znamená solární, větrnou nebo jadernou. „Ty jsou ale nepředvídatelné a složité pro výrobu. Problém vidím v uchování energie, ne ve výrobě,“ dodal Mertl. Manažerka oddělení Marketingové komunikace a CSR programu ComAp Cares Barbora Vajnarová v rámci živého streamu řekla, že věří, že svět bude směřovat k tomuto typu výroby elektrické energie a domácnosti budou mít vlastní mikrosítě, které budou schopné efektivně využít energii a fungovat nezávisle na centrálním zdroji energie.

Jak se daří společnosti Domoplan rozvíjet development v Brně? Jak Praha a Brno řeší zahuštěnou dopravu? Má projekt Šedá voda budoucnost? Jak může stát pomoci s decentralizovanou výrobou elektrické energie? Co je to mikrogrid? I tato témata naleznete v záznamu přímého přenosu debaty v rámci projektu [ta] Udržitelnost.

sinfin.digital