Jsme uprostřed třetí světové. Putin klidně použije i jaderné zbraně, říká analytička

Na přehlídce u příležitosti konce druhé světové války promluvil prezident Vladimir Putin k vojákům. (9.5.2021)

Válka na Ukrajině: Jak vypadá průběh bojů? 2.3.2022

Respektovaná americká analytička Fiona Hillová, která v minulosti radila hned několika americkým prezidentům, se obává, že je Vladimir Putin v současné fázi války na Ukrajině klidně schopný využít jaderné zbraně. Podle ní se historie opakuje a ruský prezident chce znovu obnovit impérium. Připomněla útoky na nepohodlné odpůrce – novičokem nebo radioaktivním poloniem.

Měla blízko k americkým zpravodajským složkám a jako analytička ovlivňovala nejdůležitější operace Spojených států. Radila Georgi Bushovi mladším, Baracku Obamovi a chvíli i Donaldu Trumpovi, kterého posléze začala kritizovat.

Analytičku Hillovou teď vyzpovídal web Politico. Téma bylo jasné – válka na Ukrajině. „Jsme uprostřed třetí světové války. Připustili jsme, že se historie opakuje, i když jsme si slibovali, že už to nikdy neuděláme. Každá země světa by měla sledovat dění na Ukrajině,“ upozornila v rozhovoru.

Jaderné riziko

Podle Hillové se Putin snaží obnovit jistou formu ruského impéria. Analytička se domnívá, že kvůli tomuto cíli se ruský prezident odklání od racionálních propočtů a často se řídí pouze emocemi. Což může být kritické v souvislosti s jadernými zbraněmi.

„Víte, když má Putin nějaký nástroj, chce ho použít. Proč něco mít, když to nemůžete použít? Takže pokud si někdo myslí, že Putin by nevyužil něco tak krutého, ať se zamyslí znovu. Pokaždé, když si říkáte, že by něco určitě neudělal, tak si odpovězte: ‚Ale ano, udělal'. A samozřejmě chce, abychom o tom věděli,“ myslí si Hillová, podle které Putin již v minulosti při likvidaci nepohodlných lidí sáhl k podobně obludným zbraním jako novičok (Sergej Skripal) nebo radioaktivní polonium (Alexandr Litviněnko).

„Neznamená to ale, že bychom se měli bát. To je přesně to, co chce. My se jen musíme na takové události připravit a vymyslet, jak jim předejít,“ dodala analytička.

Putin jako Hitler

Američanka vnímá, že mnozí lidé jsou citliví na porovnávání Adolfa Hitlera a Vladimira Putina. Podle ní je ale takové srovnání zcela na místě. Podle Hillové je platná paralela i v tom, že jak Hitlera, tak Putina řada politiků v Evropě i ve světě omlouvala a obhajovala před tím než došlo na válečná zvěrstva.

Americká poradkyně vidí řešení krize nejen v efektivním spojenectví Západu, ale také v tvrdých ekonomických sankcí a postojích světoznámých firem. Žádná nadnárodní společnost by teď podle ní neměla chtít působit v Rusku, což může největší zemi světa ekonomicky zlomit.

V opačném případě podle Hillové hrozí, že se Rusko v územní expanzi nezastaví na Ukrajině, ale může pokračovat. „Nikdo na světě nemá právo kompletně zničit jinou zemi. Putin otevřel dveře, o kterých jsme si mysleli, že jsou po druhé světové válce bezpečně zavřené,“ poznamenala Hillová.

Tagy: