České dráhy připravily už čtvrtý vlak pro uprchlíky z Ukrajiny

České dráhy připravily pro uprchlíky čtvrtý vlak o 10 vozech. Ještě dnes odjede do Polska jeho první část, zítra druhá polovina. Vlak bude evakuovat ukrajinské ženy, děti a seniory před válkou na Ukrajině do polského vnitrozemí. České dráhy vyčlenily pro humanitární vlaky už více než 40 osobních vozů.

„Na žádost českého a polského ministra dopravy a ve spolupráci s polskými železnicemi PKP Intercity jsme připravili už čtvrtý vlak pro přepravu uprchlíků z Ukrajiny. Ještě dneska posíláme Polákům první část této soupravy a druhá polovina tam bude dopravena zítra. V současné chvíli tam už jedna naše souprava pomáhá. Vlak, který jsme dopravili v pátek do polského Przemyslu naplno využívají naši kolegové z PKP Intercity. Souprava jezdí hlavně mezi Przemyslem a slezskou Vratislaví  a odvezla už stovky  lidí. Zároveň jsem nařídil přípravu dalších záložních vozů, které bychom mohli využít při sestavení dalších evakuačních vlaků, pokud to bude potřeba. Budou určeny pro nás a v případě potřeby také pro naše kolegy v zahraničí,říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu.  

České dráhy vypravily první dva zvláštní vlaky do polského Przemyslu pro uprchlíky z Ukrajiny už v pátek 25. února. Jedna z těchto souprav v polském Przemyslu zůstala a polský partner PKP Intercity ji používá při evakuaci žen, dětí a seniorů na západ Polska. Další dvě soupravy od nedělního večera pendlují mezi Ostravou a ukrajinským Čopem. Tam vlaky odváží hmotnou humanitární pomoc a zpět vozí uprchlíky před válkou. Předpokládá se, že tyto vlaky budou jezdit denně nejméně do 8. března. Každý z evakuačních vlaků Českých drah má nejméně 10 vozů a kapacitu 700 a více osob. Vlaky už přepravily na Ukrajinu nepřeberné množství pomoci, hlavně spacáky, karimatky, dámské hygienické potřeby i hygienické potřeby každodenní potřeby, krmivo pro zvířata a mnoho dalších potřebných věcí. Jedná se o předměty ze sbírky železnice pomáhá, která se koná na mnoha železničních stanicích po celé České republice. Z Čopu pak cestuje 400 až 500 osob: ženy, děti, senioři a také jejich zvířecí doprovod – psi a kočky. Další takový vlak přijede do Ostravy na hlavní nádraží dnes mezi 22 a 23. hodinou a ve stejnou dobu bude z Bohumína odjíždět vlak s pomocí do Čopu.

„V současné době potřebujeme pomoci hlavně s drobným občerstvením na cestu do vlaku. Ti lidé jsou desítky hodin na cestě za velmi složitých podmínek, náš vlak je první místo, kde si mohou trochu odpočinout a občerstvit se. Uvítali bychom, kdyby mohli dobrovolníci přinést do stanice Bohumín, odkud náš vlak každý večer mezi 22 a 23 hodinou odjíždí, potraviny vhodné na cestu, např. menší balení juice pro děti, trvanlivé potraviny jako jsou balené croissanty, energetické tyčinky, balené trvanlivé uzeniny a sýry, trvanlivé pečivo nebo pečivo, které vydrží alespoň 24 hodin na zpáteční cestu, vhodné ovoce, zelenina a tak podobně. Potřebujeme také jednorázové příbory, malé lžičky, talíře, kelímky a ubrousky,“ říká Radovan Šindlář, regionální manažer zákaznického personálu Českých drah, který koordinuje jízdy vlaků z Bohumína.

České dráhy přijaly také řadu dalších opatření pro snadnou cestu ukrajinských uprchlíků. Od pátku 25. února mohou zdarma cestovat pravidelnými spoji národního dopravce na území celé České republiky. Informace o pomoci a cestování za této mimořádné situace jsou uvedeny na webových stránkách Českých drah také v ukrajinštině. České dráhy ve spolupráci se slovenskou ZSSK posílily také pravidelnou linku Humenné – Praha z východního Slovenska o tři vozy s kapacitou asi 200 osob. Uprchlíci mohou využít také další pravidelné linky z Košic a z polského Przemyslu, odkud do Česka míří dva přímé vaky denně s kapacitou několik set míst k sezení.  

Foto: Archiv ČD  

You may also like...