Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lavrov útočí: „Zelenskyj lhal! Umírají ženy a děti. To je moc špatné.“

Aktualizováno -
3. března 2022
11:19
Autor: ČTK, Darina Jíchová, simao - 
2. března 2022
19:14

Zástupci Ruska a Ukrajiny pokračují v jednání, spekuluje se i o tom, že by se mohlo řešit i příměří. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov řekl, že Moskva jednání s Ukrajinou nepodmiňuje kapitulací, ačkoliv dosud požadovala, aby Ukrajinci složili zbraně. Relativizoval rovněž otázku „demilitarizace“ Ukrajiny, kterou Kreml dříve uváděl jako důvod pro vpád do sousední země. Na čtvrteční tiskovce Lavrov poznamenal, že umírají ženy a děti, což je špatné.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov promluvil ve čtvrtek na tiskovce o současné situaci. „Jsem přesvědčen, že svět Rusko poslouchá, ale nakolik ho slyší je otázkou. Nám teď nikdo nenaslouchá, naopak se nám Západ snaží vnutit naší pozici,“ uvedl.

Podle jeho rétoriky Spojené státy odsunuly Evropu na druhou kolej. Zmínil se i přerušení vyjednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Podle něj ukrajinská strana našla důvody, proč se dál nejedná. „To jsou pokyny z Washingtonu, tam žádná samostatnost být nemůže. Nemůžeme dovolit, aby z ukrajinského území vycházela hrozba na Ruskou federaci,“ nechal se slyšet Lavrov.

Lavrov: Hysterie a absolutní zlo

„Umírají ženy a děti, to je moc špatné, stejně tak umíraly i před 8 lety na Donbasu. Jsem přesvědčen, že se podaří něčeho dosáhnout,“ prohlásil Lavrov a použil tak kremelské tvrzení o tom, že „kyjevský režim páchal na Donbasu genocidu“. Ruský ministr však vyjádřil naději v mírová jednání.

„Ukrajinci by jistě měli mít možnost si sami stanovovat svou budoucnost. Ale není náhodou, že Západ všemi prostředky uniká před reakcí na naše zcela jasné požadavky vycházející z jasných dohod,“ dodal Lavrov. „Je to jako v Hollywoodu, je absolutní zlo a absolutní dobro. Jsem si jistý, že ta hysterie pomine a Západ se vyřádí,“ dodal.

Podle Lavrova je také třeba určit konkrétní typy útočných zbraní, které na Ukrajině nebudou nikdy rozmístěny. Podle agentury Reuters rovněž uvedl, že Moskva je nadále odhodlaná dosáhnout „demilitarizace“ Ukrajiny, kterou Kreml odůvodnil invazi do sousední země. Šéf ruské diplomacie již ve středu uvedl, že nevylučuje, že „někdo chtěl, aby Rusko zabředlo do Západem uměle vytvořeného konfliktu“ na Ukrajině.

Ukrajinský ministr: Srovnal Lavrova s nacistou

„Lavrov je Ribbentrop této doby,“ reagoval na výstup ruského ministra zahraničí jeho ukrajinský protějšek Dmytro Kuleba.

„Slouží svému šéfovi. Jeho ruce jsou pokryté krví ukrajinských dětí. Ponese zodpovědnost jako komplic za zločiny této agrese a za válečné zločiny, které Putin páchá na Ukrajině,“ nechal se slyšet Kuleba.

Nabízí dohodu jen na oko?

Moskva při jednáních s Ukrajinou nepožaduje kapitulaci, ale navrhuje dohodu, která zajistí zákonná práva všem národům této země, cituje agentura TASS Lavrova, který to podle ní uvedl v rozhovoru pro stanici Al-Džazíra.

„Nemyslím, že to (požadavky Ruska) lze takto kvalifikovat. Nejde o termín, který se má použít. Nabízíme dohodu. Zajistí zákonná práva všech národů, které žijí na Ukrajině, což zahrnuje všechny národnostní menšiny,“ uvedl Lavrov.

Moskva původně rozhovory podmiňovala požadavkem, aby ukrajinská strana nejprve složila zbraně. Dnes odpoledne ruský vyjednavač oznámil, že součástí rozhovorů, které by měly začít ve čtvrtek, bude také otázka příměří.

Na programu dalších rusko-ukrajinských rozhovorů bude také dohoda o příměří, uvedl dnes podle agentury AFP ruský vyjednavač.

„Ukrajinská delegace už vyrazila z Kyjeva. Očekáváme, že dorazí zítra (ve čtvrtek) ráno,“ uvedl podle médií ruský vyjednavač Vladimir Medinskij a zdůraznil, že obě strany se „společně“ dohodly na jednání v Bělorusku, „nedaleko hranic s Polskem“.

Ruská a ukrajinská delegace poprvé jednaly na ukrajinsko-běloruských hranicích v pondělí. První schůzka vyjednávačů bojujících stran od začátku ruské invaze na Ukrajinu trvala podle médií zhruba šest hodin. Oba týmy se pak dohodly na dalším kole rozhovorů a zamířily do svých metropolí ke konzultacím.

Lavrov: Zelenskyj lhal

Parametry „demilitarizace“ Ukrajiny ještě nebyly dohodnuty, v zemi by neměly být žádné zbraně, které by mohly ohrozit bezpečnost Ruska, prohlásil dnes dále Lavrov.

„Ruský prezident Vladimir Putin jasně nastínil naši pozici, se kterou naše delegace přišla na jednání s Ukrajinci v Bělorusku. Krym je součástí Ruska. Uznání Doněcké a Luhanské lidové republiky v rámci hranic Doněcké a Luhanské oblasti,“ dodal. Podle agentury TASS zdůraznil, že je třeba dosáhnout „denacifikace“ Ukrajiny, kterou rovněž Moskva uvedla jako důvod pro invazi.

Lavrov dále uvedl, že nevylučuje, že „někdo chtěl, aby Rusko uvázlo v uměle vytvořeném konfliktu“ na Ukrajině a zároveň obvinil z jeho vytvoření Západ. „Západní političtí analytici nyní píší, že to umožní rozvázat Američanům ruce a pracovat na zadržování Číny,“ nechal se slyšet.

Podle agentury Reuters Lavrov dále uvedl, že o svých vůdcích musí rozhodnout Ukrajinci. O jejich současném prezidentovi Volodymyru Zelenském prohlásil, že lhal, když sliboval, že v zemi obnoví pořádek. „Zelenskyj neudělal nic s pokračující krvavou válkou proti vlastnímu lidu. Ve skutečnosti lhal, když sliboval obnovení pořádku, když se podepisovaly četné dohody se zástupci Donbasu,“ citovala ruského ministra zahraničí agentura TASS.

Video  Invaze sílí, firmy hlásí Rusku konec a Čečenci zneškodněni  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters, ČTK
Video se připravuje ...

Mluvčí zmínila jaderné tlačítko

Moskva přitom nyní vychází z toho, že scénář stisknutí „jaderného tlačítka“ ze strany Ruska se za žádných okolností nenaplní. Podle agentury Ria Novosti to dnes prohlásila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v kolumbijském rozhlase.

„Vycházíme z předpokladu, že tento apokalyptický scénář se neuskuteční pod žádnou záminkou a za žádných podmínek,“ odpověděla na otázku kolumbijského redaktora, na čem závisí, zda Rusko stiskne „nukleární tlačítko“.

„Myslím, že si nás pletete s někým jiným,“ dodala a zmínila přitom Spojené státy. „Pokud jde o použití nukleárních zbraní... v Ruské federaci se o tomto nikdy nemluvilo,“ řekla také rádiu W, které patří pod kolumbijskou rozhlasovou stanici Caracol.

Mluvčí ruské diplomacie reagovala na dotaz týkající se dřívějšího výroku Lavrova, který dnes uvedl, že třetí světová válka by byla jaderná a zničující. Lavrov to prohlásil v interview, jehož části zveřejnila televize Al-Džazíra. Ministr přitom podle agentury TASS poukázal na údajný výrok amerického prezidenta Joe Bidena v jeho projevu o stavu unie, že alternativou k tvrdým sankcím, které Washington a Západ uvalili na Moskvu, by byla třetí světová válka. Biden ale ve zmíněném vyjádření dával najevo, že se snaží třetí světové válce zabránit.

Válka Rusko vs. Ukrajina
16:04
Dnes

Rusko se připravuje na novou ofenzivu a útoky na ukrajinskou železniční síť se snaží paralyzovat vojenské dodávky včetně západní pomoci. Agentuře AFP to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský představitel den poté, co Rusko zasáhlo železniční infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech. Útoky v Doněcké a Charkovské oblasti dnes potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

„Jsou to klasická opatření před ofenzivou,“ uvedl pod podmínkou anonymity vysoce postavený zdroj ukrajinských bezpečnostních složek. Cílem je podle něj znemožnit Kyjevu dodávat na frontu vojenské vybavení, které Ukrajině mimo jiné poskytují západní spojenci.

15:51
Dnes

Ukrajina potřebuje od svých spojenců další prostředky protivzdušné obrany, zdůraznil dnes na virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AP řekl, že Ukrajina potřebuje k ochraně svých měst alespoň sedm amerických komplexů Patriot a příslušné střely.

„To je to, co nyní může a mělo by zachraňovat životy,“ prohlásil prezident země, která se už déle než dva roky brání ozbrojené agresi sousedního Ruska. Podle agentury Reuters také uvedl, že jen v letošním roce Rusko zaútočilo na Ukrajinu už 9000 leteckými naváděnými pumami. „Musíme mít možnost sestřelovat bojové letouny, aby se nepřibližovaly k našim pozicím a hranicím,“ sdělil.

Volodymyr Zelenskyj na tiskové konferenci s finským prezidentem Alexanderem Stubbem v Kyjevě (3. 4. 2024)
15:27
Dnes

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.

„Dnes ty stejné tanky, které sledovali naši otcové a dědečkové v ulicích Budapešti a Prahy, zabíjí lidi na Ukrajině,“ uvedl šéf české diplomacie. „Scenérie se mění, ruská imperiální krutost pokračuje,“ doplnil. Cílem Ruska je podle něj zničit Ukrajinu a přizpůsobit ji vlastnímu brutálnímu stylu myšlení. „Je to o rozvrácení naší části Evropy,“ konstatoval Lipavský.

Video se připravuje ...
Další videa