Velikonoční tipy v Karlovarském kraji: Zajíčkova dílna, trhy a noční prohlídka hradu

Karlovarský kraj o víkendu nabídne opět několik kulturních akcí. Těšit se můžete na akce spojené s Velikonocemi, divadlo i koncerty.

Velký pátek

Oslavy na hradě Loket jsou připraveny od 10 do 17 hodin. Vystoupí Soubor písní a tanců Dyleň, muzikálové songy zazní od Heleny Tašnerové a Dr. Maximuse, nebudou chybět ani pohádky v podání Divadélka Ondřej. Na děti také čekají soutěžní stanoviště.

Jarní dny si můžete zpříjemnit u tvoření velikonočních dekorací v Zajíčkově dílně. V chebské restauraci Valdštejn je od 14 do 17 hodin připraveno přes 10 druhů tvoření všeho druhu.

Čtěte také

Západočeské divadlo v Chebu zve v 19 hodin na představení Znovusjednocení Korejí. Jde o mozaiku komických i melancholických příběhů, které dohromady skládají barvitý obraz různých podob lásky v moderním světě.

4. ročník závodu pro širokou veřejnost se uskuteční v Královském Poříčí. Připravený je závod na 10 kilometrů a 3 kilometry. Připraveny jsou také dětské tratě 250 metrů, 500 metrů a 1,5 kilometru. Prezentace začíná 9:15 hodin.

Zábavní program Na stojáka míří do karlovarského Lidového domu. Od 20 hodin se tam představí Lukáš Pavlásek, Marek Daniel a Petr Vydra.

Velikonoce v Krušných horách připravila Lokální destinační agentura Centrální Krušnohoří. Zve na sérii výletů. Dnes také například na skálu Pískovou, Dívčí skok, Jindřišské skály, na Liščí horu a ke skalám Dračím a Trousnickým. Podrobný popis jednotlivých výletů, přehledné mapky, zajímavosti na cestách i užitečné kontakty a otevírací doby najdete na stránkách krusnohorsko.com

Cesty české vědy přibližuje jáchymovské muzeum Královská mincovna. Návštěvníky čeká dvanáct zastavení, která ukrývají příběhy z dějin geografie, botaniky, geologie, astronomie nebo genetiky.

Bílá sobota

Den sokolnictví a lovectví připravili od 10 do 17 hodin na Horním hradu. Uvidíte celou řadu dravců a sov rozmístěných po celém hradě, letové ukázky s přednáškami, připraveny jsou hry a soutěže pro děti i dospělé, lukostřelba, expozice sokolnických potřeb.

Poslední den tvoření velikonočních dekorací v Zajíčkově dílně. V chebské restauraci Valdštejn je od 14 do 17 hodin připraveno několik druhů tvoření.

Vítání jara připravují na biofarmě Belina v Nežichově u Toužimi od 13 do 17 hodin. Můžete se těšit na pletení pomlázek, rozdělávání ohně, spálení Morany a opékání buřtíků 

Karlovarské Velikonoční trhy nabídnou od 14 do 18 hodin program na pódiu před hlavní poštou. Zahrají v něm například Kujme Pikle Band, A.S. Band a Big Band Šmeralka.

Prohlídka Mariánských Lázní přiblíží dvousetletou historii světoznámého lázeňského města, zapsaná na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Prohlídka trvá hodinu a půl. Sraz je v 15:30 v Turistickém informačním centru v Poštovní ulici u hlavní pošty.

Při hrané prohlídce si můžete projít historické centrum Chebu. Průvodcem bude někdejší radní Joseph Sebastian Grüner, se kterým potkáte osobnosti, které se zapsaly do historie Chebu. Vycházka, na kterou je vzhledem k omezenému počtu míst doporučeno koupit vstupenky v předprodeji, začíná v 16 hodin.

Britskou bláznivou komedii Hra, která se zvrtla, má na programu od 19 hodin Západočeské divadlo v Chebu. Dramatický kroužek se rozhodne nastudovat anglický detektivní thriller Vražda na panství Haversham. Ne, hercům ani režisérovi to opravdu nepůjde snadno.

Velikonoční neděle

V Karlových Varech pokračují Velikonoční trhy ve Smetanových sadech a na třídě T. G. M. u hlavní pošty. Pro ty nejmenší tam bude od 10 hodin připravena soutěž v hledání velikonočních vajíček.

Karlovarské Velikonoční trhy nabídnou od 10 do 18 hodin program na pódiu před hlavní poštou. Zahrají v něm například Jazz Cakes, M. K. Collective Milana Krajíce a kapely z karlovarského domu dětí a mládeže.

Velikonoční zvyky v podání folklórního  souboru Marjánek přiblíží akce Marjánkovské jarnění. Připravena je od 13:30 do 15:45 hodin v mariánskolázeňském Hotelu Lesní Mlýn. Návštěvníky tam čeká hudba a tanec folklórního souboru Marjánek, ukázky zvyků, tradiční pokrmy, pletení pomlázek a tvůrčí dílna.

Noční prohlídka potemnělého Horního hradu s Viktorem Braunreiterem nabídne pohled do alternativní historie hradu a jejího okolí. Program nabídne i bitku šermířské skupiny a ohnivé vystoupení. Začátek je v 19 hodin.

Do Lokte se po 80 letech vrátí první z nových zvonů. Jeho svěcení a představení veřejnosti se uskuteční na velikonoční neděli ve 14 hodin. Poté bude následovat slavnostní mše svatá. Hlavním celebrantem mše a světitelem zvonu bude velmistr Rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou Jiří Šedivý a zazpívá loketský sbor Cubitus.

Big Band Karlovy Vary zahraje nestárnoucí melodie Glenna Millera, George Gershwina, Dukea Ellingtona, Counta Basieho aj. pod vedením trombonisty Zdeňka Kráma v Karlovarském městském divadle od 19.30 hodin.

Velikonoční pondělí

Karlovarské Velikonoční trhy nabídnou dnes od 15 do 18 hodin program na pódiu před hlavní poštou. Jako první zahraje veselé písničky retro bluesrocková kapela Bád Boys, následuje pohádka O prasátku Arturovi a vystoupení Karlovarského pěveckého sboru.  

Co všechno pozoruje při svých procházkách Kateřina Plachá, můžete vidět na její výstavě fotografií nazvané Všímavá chůze. Snímky najdete v kavárně krajské knihovny v Karlových Varech.

Čtěte také

Zážitky z divadelních představení karlovarského Divadla Dagmar si můžete připomenout ve fotografiích Petra Kurimského. Vystavil je v pobočce karlovarské krajské knihovny v Lidické ulici.

Příjemnou procházku nabízí Naučná stezka Kladská ve Slavkovském lese u stejnojmenné osady. Trasa dlouhá necelé dva kilometry prochází rašeliništěm a vede kolem Kladského rybníka po okraji národní přírodní rezervace Kladské rašeliny v části pojmenované Tajga. Po obvodu jsou odpočívadla a vyhlídková místa.

K výletům láká přírodní rezervace Soos u Františkových Lázní. Tamní naučná stezka vede oblastí s rašeliništi a bahenními sopkami. Vidět můžete i záchrannou stanici pro zraněné živočichy, muzejní expozice Ptačí svět Chebska a výstavu Dějiny země. Její součástí jsou modely prehistorických ještěrů v životní velikosti.

Mariánskolázeňský park Boheminium zve k prohlídce nejznámějších modelů českých památek. V areálu můžete vidět třeba zmenšeninu hradu Karlštejn, rozhlednu Ještěd, mariánskolázeňskou kolonádu nebo zámek Červená Lhota. 

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio