WMCE v březnu 2022: historický úspěch pro tuzemské interprety

WMCE v březnu 2022: historický úspěch pro tuzemské interprety
1. března 2022 World music, Aktuality Autor: Milan Tesař

Vítězem březnového žebříčku World Music Charts Europe se stala bosenská skupina Divanhana s albem Zavrzlama. Hned na druhém místě však skončila Kateřina Göttlichová,jinak kapelnice české skupiny BraAgas. A z naší republiky pochází i skupina, která nahrála album na sedmém místě, Tomáš Kočko & Orchestr.

Dosud největším úspěchem tuzemské hudby ve více než 30leté historii žebříčku WMCE bylo loňské druhé místo dua Tara Fuki s albem Motyle. Kateřina Göttlichová se svou sólovou deskou Zimnice rekord vyrovnala. A protože v tomtéž měsíci se do první desítky dostala ještě jedna formace z ČR, Tomáš Kočko & Orchestr s novinkou ONA, jedná se o nejúspěšnější měsíc pro naši hudbu za celou dobu existence této prestižní hitparády.

Vedle obou zmíněných alb z naší republiky proniklo do první dvacítky hitparády jedenáct dalších novinek. Dvě z nich například pocházejí od belgických interpretů: titul Chansons pour les oiseaux qui ne savent pas voler houslisty Woutera Vandenabeeleho a Magma jazzové skupiny Black Flower. Dvě nová alba do Top 20 dostali interpreti z Francie: Zatímco lyonská skupina Dowdelin na třetím místě (album Lanmou Lanmou) čerpá z tradiční hudby karibských ostrovů a nabízí zpěv především v tamní kreolštině, hudebnie Isabelle Courroy na 17. místě na albu Confluence #2 hraje na balánskou flétnu kaval melodie právě z Balkánu a východní Evropy.

Dvě velmi zajímavé novinky přinášejí do žebříčku WMCE španělští interpreti. Pilar Almalé je hráčka na violu da gamba. Na svém albu Hixa Mía (8. místo) nabízí velmi moderní pojetí hry na tento nástroj. Skupina Vigüela ze španělského vnitrozemí se při zpěvu lidových písní doprovází mimo jiné na různé hospodářské nástroje. Její novinka se jmenuje A la manera artisana a je to tentokrát místo deváté.

Hitparádu World Music Charts Europe sestavují jednou měsíčně hudební redaktoři více než 40 rozhlasových stanic z celé Evropy. Pořad shrnující aktuální pořadí vysíláme obvykle první všední den v měsíci v 19.15. Hitparádě se průběžně věnujeme také v sobotu od 16.00 v pořadu Hudební listování.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!