Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

V Pekingu startují zimní paralympijské hry, Češi čekají na medaili dvanáct let

Dvanáct dní po konci olympijských her začíná v Pekingu paralympiáda. V národních barvách se jí zúčastní tým parahokejistů a čtyři lyžaři. Na cenný kov ze zimní vrcholné akce handicapovaných sportovců čeká Česko 12 let. O ten poslední se postarala ve Vancouveru 2010 bronzová sjezdařka Anna Kulíšková. Vzhledem k invazi na Ukrajinu bude paralympiáda bez Rusů a Bělorusů. Přímý přenos slavnostního zahájení Her sledujte od 12:55 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Anna-Lena Forsterová z Německa během tréninku v Pekingu
zdroj: DPA autor: Christoph Soeder

Od pátku 4. do neděle 13. března se v šesti sportech rozdělí 78 sad medailí. Nebudou o ně ani v neutrálních barvách bojovat ruští a běloruští sportovci.

Mezinárodní paralympijský výbor jim sice ještě ve středu povolil účast, ale po řadě protestů a kvůli hrozbě bojkotu závodů ze strany ostatních výprav své rozhodnutí změnil.

Jedná se o 83 sportovců, takže v Pekingu bude nakonec závodit necelých 600 účastníků ze 48 zemí.

Největší část českého týmu tvoří sedmnáct parahokejistů. Mezi nimi je také dvaačtyřicetiletý útočník pražské Sparty Zdeněk Krupička, který při slavnostním zahájení ponese českou vlajku. Mezi jeho spoluhráči jsou i benjamínci - teprve šestnáctiletý Filip Veselý nebo čerstvě osmnáctiletý Alex Ohar. Na paralympiádě nebude Česko reprezentovat žádná žena. I mezi čtveřicí kvalifikovaných sjezdových lyžařů jsou jen muži - Patrik Hetmer, Tomáš Vaverka, Pavel Bambousek a Petr Drahoš.

Hetmer, který se s trasérem Miroslavem Máčalou představí mezi zrakově postiženými, se chystá na třetí paralympiádu. "Trochu se obávám, že moje výkony budou poznamenané mými dřívějšími zraněními a nekompletní přípravou. Budu ale makat, chci si paralympiádu užít a doufám, že se mi povede dosáhnout na nějaké to kvalitní umístění v nejlepší desítce," uvedl.

Čeká ho jiná paralympijská zkušenost než v Soči a Pchjongčchangu. "Nejsem nováček, tak vím, do čeho jdu. Mrzí mě však, že Hry budou svým způsobem dost omezeny. Vůbec třeba nevím, jestli se mi povede navštívit některý z hokejových zápasů našich kluků. Snad to půjde," přemítal před odletem nad důsledky opatření proti koronaviru, která budou podobně jako při únorových zimních olympijských hrách platit.

Také účastníci paralympiády budou v uzavřené bublině bez kontaktu s běžnou čínskou populací a budou se muset každý den testovat na covid-19. Prakticky nezbytné je rovněž očkování, což znemožnilo účast hlavnímu trenérovi českých parahokejistů Jiřímu Břízovi, který vakcinaci proti koronaviru odmítá.

Vedle hokeje a alpského lyžování, kde se představí čeští reprezentanti, se bude v Pekingu a horských centrech bojovat o medaile také v běžeckém lyžování, biatlonu, snowboardingu a curlingu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články