CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Filip Kučera

04. 03. 2022

0 komentářů

Evropská komise zařadila jádro a zemní plyn mezi zelené zdroje. Vyplatí se do těchto segmentů investovat?

 


 

Zpráva o tom, že Evropská komise (EK) schválila dočasné zařazení jádra a plynu mezi čisté zdroje, budí mezi členskými státy Evropské unie vášně. Komise vychází vstříc zemím, jako je Francie, ale i Česko. Ty chtějí na jádro a plyn sázet při odstavování tepláren a elektráren využívajících ropu a uhlí. Cílem je přesvědčit investory k podpoře těchto zdrojů během následujících dvou desítek let. To ale výrazně kritizují další státy EU, které komisi hrozí žalobou.

Ekonom finanční skupiny Partners Martin Mašát uvádí, že v tomto případě si investor musí velice pečlivě nastudovat, co EK myslím tím, že je jádro a zemní plyn čistá energie, protože každý pod tím vnímá trochu něco jiného. „Pro mnoho zemí zůstává jádro i plyn špinavou energií. Proto pozor na dočasnost či kvalitu této „čistoty“, aby se investoři brzy nedivili, že naše čisté zdroje jsou pro zbytek světa a další investory stále nežádoucí. To by negativně dopadlo na hodnotu těchto investic,“ myslí si Martin Mašát.

V tiskovém prohlášení Svazu průmyslu a dopravy ČR se uvádí, že schválené podmínky pro zahrnutí jádra a plynu mezi udržitelné zdroje obsahují několik pozitivních bodů.  Schválený doplňkový delegovaný akt v oblasti tzv. taxonomie obsahuje oproti jeho původnímu návrhu několik pozitivních bodů. Svaz průmyslu a dopravy ČR považuje za klíčové, že obě technologie jsou schváleny jako udržitelné, byť pouze dočasně.

Svaz průmyslu očekává, že vláda zajistí potřebné investice do infrastruktury

Schválené podmínky chápe svaz jako politický kompromis. Z pohledu českého průmyslu nejsou ideální, ale vnímáme zcela odlišné požadavky jiných členských států. Vítá oproti původním návrhům doplnění udržitelnosti vyráběného tepla z jaderných zdrojů, podmínky licencování u požadavku paliva nepodléhajícího haváriím a upravení podmínky pro notifikaci jaderných projektů, která se vztahuje pouze na investice nad 40 mil. EUR.

Svaz chválí, že ve finálním návrhu došlo u plynových a plynových kogeneračních zdrojů k odstranění nereálné podmínky, aby se od roku 2026 spoluspalovalo 30 % obnovitelného nebo nízkoemisního plynu. Ostatní taxativní a kumulativní podmínky stanovené pro nové plynové a plynové kogenerační zdroje zůstaly. Týká se to například emisních limitů na vyrobenou jednotku energie nebo instalovaný výkon, podmínka nahrazení za jiný vysoce emisní zdroj nebo zachování podmínky 100% spalování obnovitelného nebo nízkoemisního plynu od roku 2036, kterou považujeme v podmínkách ČR za ambiciózní z důvodu technologické připravenosti a dostupnosti těchto plynů.

REKLAMA

Nyní je třeba se zaměřit na to, jak podmínky splnit. Svaz průmyslu očekává, že vláda zajistí potřebné investice do infrastruktury, bezpečnost a soběstačnost dodávek energií, ke kterým se zavázala v programovém prohlášení. „Nyní je nutné okamžitě začít pracovat na aktualizaci státní energetické koncepce ČR, Vodíkové strategie ČR, strategii v oblasti rozvoje obnovitelných zdrojů energie a dalších strategických dokumentů. Nelze čekat na dokončení projednávání balíčku Fit for 55. Jsme připraveni se zapojit, aby strategické dokumenty zohledňovaly potřeby, které bude mít průmysl v příštích letech v souvislosti se zelenou tranzicí,“ říká první viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Daniel Beneš.

Spotřeba elektřiny v ČR roste

Z dat společnosti ČEZ vyplývá, že spotřeba elektřiny v Česku v loňském roce stoupla o víc než 5 procent. Je už výše, než byl před-covidový rok 2019. V tiskové zprávě ČEZ se mimo jiné dočteme, že spotřeba rostla v roce 2021 u všech typů odběratelů. Stoupla u domácností, malých podniků i velkoodběratelů. Nejsilněji meziročně rostla v dubnu, který byl v roce 2020 silně ovlivněn proticovidovými opatřeními, a to o 22 procent. Naopak nejnižší příspěvek mělo září, které bylo jedním z pouhých dvou měsíců, kdy spotřeba loni meziročně klesla. Statistiky vyplývají z údajů ČEZ Distribuce. Distribuční území Skupiny ČEZ činí cca 66 procent území České republiky, takže jsou tato data dobrým indikátorem vývoje spotřeby v celé ČR.

„Struktura spotřeby ukazuje jednoznačný růst ve všech sektorech. Zatímco předloni spotřeba u největších odběratelů oslabila, nyní už pozorujeme jednoznačně růstový trend. Zejména velký průmysl rychle přidal, což probudilo i menší podniky, které fungují jako subdodavatelé,“ vysvětluje generální ředitel ČEZ Distribuce Martin Zmelík.

 

REKLAMA

 

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *