Hlavní obsah

Uprchlíci nebudou platit poplatky z pobytu, magistráty jim je odpustí

Foto: Seznam Zprávy

Ukrajinští uprchlíci v Praze.

Reklama

Města se snaží hotelům a penzionům usnadnit ubytování ukrajinských uprchlíků.

Článek

Ukrajinské uprchlíky z první vlny bezplatně ubytovávají hotely nebo penziony. Ty by měly správně za každého ubytovaného platit rekreační poplatek, některá města ale rychle připravují vyhlášky, aby jim ho odpustily.

V Praze uprchlíci zamířili například do hostivařského hotelu Selský dvůr. Podle majitele Viliama Sivka ubytovali 56 lidí. Za normální situace by za ně odvedli nemalou částku – v Praze jsou poplatky 50 korun na osobu a noc.

Pražský magistrát ale poplatky do konce března prominul z důvodu mimořádné události, kterou je v tomto případě válečný konflikt. Podle magistrátu se pro prominutí poplatků stačí prokázat cestovním dokladem.

„Jde o symbolické gesto založené na samozřejmém předpokladu, že hlavní město nebude vydělávat na utrpení jiných,“ vysvětluje Pavel Vyhnánek, náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu.

Odpuštění se týká pobytů v období od 25. února do 31. března ve všech hotelech, u kterých má správu poplatků na starosti magistrát. Radnice zároveň vyzvala jednotlivé městské části, aby poplatek prominuly i u penzionů a ubytoven, které mají ve své správě.

Ke stejnému kroku přistoupil i magistrát v Brně. Tam dokonce bude podle mluvčího Filipa Poňuchálka magistrát jednotlivým městským částem případnou ztrátu kompenzovat. Český rozhlas Brno uvedl, že například brněnský hotel Myslivna pojme až 250 uprchlíků.

Rekreační poplatek

Každý, kdo není v dané obci přihlášený a je mu poskytnuto ubytování trvající nejdéle 60 dní u jednoho poskytovatele pobytu, je povinen platit místní poplatek. Ukládá to vyhláška o místním poplatku z pobytu. Poskytovatel je pak povinen poplatek vybrat a odvést obci.

Také v Karlovarském kraji koordinuje hotel Thermal ubytování s magistrátem. Podle mluvčího magistrátu Jana Kopála jsou poplatky určené pouze pro rekreanty a turisty, nikoli pro válečné uprchlíky.

„V tuto chvíli poplatky nijak neřešíme a nepožadujeme,“ řekl Seznam Zprávám. Pokud by jejich řešení bylo potřeba v budoucnu, pravděpodobně by je podle něj zaplatil magistrát.

S přílivem ukrajinských uprchlíků stále roste počet lidí, kteří jim chtějí pomoci. Ministerstvo vnitra vytvořilo web Naši Ukrajinci koordinující nabídky a žádosti o pomoc. Lidé nejčastěji nabízejí ubytování, pomoc s logistikou nebo dopravou. Stránka je určena pro občany, kteří chtějí pomoci a navede je, jaká pomoc a kde je potřeba.

Nejúčinnější pomoc je podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) vždy koordinovaná a přesně cílená. „Web pomůže jak Ukrajincům v nouzi, tak občanům a firmám, které chtějí pomoci,“ řekl Rakušan.

Reklama

Doporučované