4. března 2022 • 20:35

Argentina - Česko 2:0. Macháč trápil hvězdu, ale finále Davis Cupu je daleko

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští tenisté mají k postupu na finálový turnaj Davis Cupu daleko, v Argentině by v sobotu museli vyhrát všechny tři zápasy. Týmová jednička Jiří Lehečka nestačil na úvod na domácího Sebastiána Báeze, s antukovým specialistou padl 6:7 (4) a 3:6. O srovnání stavu se snažil Tomáš Macháč, světové čtrnáctce Diegu Schwartzmanovi vzal první set, pak už se ale domácí favorit rozjel a výhrou 2:6, 6:2 a 6:3 zvýšil na 2:0.



Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila potřebují v sobotu vyhrát všechny tři zápasy, aby duel otočili. Program začne v 15:00 čtyřhrou, do které jsou nahlášeni Zdeněk Kolář a Vít Kopřiva a za domácí duo Horacio Zeballos, Máximo González. Ve dvouhrách by se pak podle vývoje měli střetnout v souboji jedniček Lehečka se Schwartzmanem a následně Macháč s Báezem. Kapitáni ale mají možnost nominace změnit.

V případě porážky budou hrát tenisté 16. a 17. září o postup do kvalifikace v roce 2023. Výhra by znamenala účast ve finálovém turnaji, jehož základní skupiny se uskuteční 14. až 18. září na zatím neurčených místech.

Lehečka neudržel brejk a přišel obrat

Lehečka ve vyrovnaném prvním setu vedl nad Báezem po brejku z osmé hry 5:3. Nedokázal ale sadu dopodávat, po chybách o servis přišel a set rozhodl tie-break. Do něj vstoupil soupeř skvělým úderem po doběhnutí zkráceného míče za síť a Lehečka prohrál 4:7.

„První set jsem měl ve svých rukách, určitě měl dopadnout na moji stranu. Ale bohužel, zrovna v tom gamu se mi nepovedlo, co jsem chtěl zahrát. Udělal jsem chyby a pak v tie-breaku soupeř bohužel zahrál velice slušně,“ řekl Lehečka novinářům.

Tomáš Macháč v zápase proti argentinské hvězdě Diegu Schwartzmanovi
Tomáš Macháč v zápase proti argentinské hvězdě Diegu Schwartzmanovi

Báezeovi tleskala i bývalá hvězda Gabriela Sabatiniová a Argentinec se ve druhém setu rozehrál. Trápil Lehečku liftovanými míči k základní čáře a český hráč se oproti první sadě tolik nedostal k aktivnější hře. V šestém gamu přišel o servis a po hodině a 23 minutách o zápas.

„Ve druhém setu se projevila jeho rozehranost na antuce. Těžko jsem se dostával k tomu, co na mé hře platí. Na antuce tolik nefunguje servis, o něj jsem se nemohl opřít. Nelze to hodnotit pozitivně,“ konstatoval Lehečka.

Macháč: brejkbol, páska a zlom

Macháč vletěl na čtrnáctého tenistu světa Schwartzmana ve velkém stylu. Hrál útočně, soupeř mu pomáhal horším servisem a český hráč po brejku z první a sedmé hry získal úvodní set v poměru 6:2. V úvodu druhé sady vedl Macháč 2:0 a měl brejkbol, ale bekhendový return zastavila páska.

V ten moment se zápas zcela otočil. Macháčovi se tolik nedařilo a ztratil devět her v řadě. Schwartzmana pak hnali fanoušci v ne zcela zaplněných ochozech. Ve třetím setu sice měl Macháč brejkbol při každém podání soupeře, ale uspěl jen jednou a přes bojovnou snahu na o více než sto míst lépe postaveného hráče na žebříčku ATP nakonec nestačil.

Argentina - Česko 2:0 po úvodních dvouhrách

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud