Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Zdraví

Malým dejte slabý čaj, velkým nealko pivo. Co mají jíst pacienti nejen s neštovicemi, radí odbornice


Neštovice | foto: Shutterstock

Premium Rozhovor
U pacienta s infekční nemocí musíme krom pravidelného doplňování tekutin také podpořit chuť k jídlu, říká vedoucí nutriční terapeutka VFN v Praze Lucie Růžičková.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Dá se říci obecně, jaká strava je pro člověka s infekční nemocí důležitá?
Infekčních onemocnění je mnoho typů. U některých se pouze navyšuje množství vitaminů a dodržuje dostatečný pitný režim, zatímco jsou onemocnění, kde se musí řešit i speciální dieta. Uvedu několik příkladů.

U infekčního průjmu nebo střevní chřipky se v prvních dnech ve stravě omezuje množství nestravitelné vlákniny, tuku a tučných potravin, vylučují se nadýmavé potraviny a pikantní koření. Velmi důležitá je konzumace dostatečného množství tekutin s přidáním iontových roztoků, které dodávají minerální látky, které mohou být díky průjmům snížené.

Neštovice mohou potrápit. Jak dětem ulevit a proč nepoužít tekutý pudr?

U dalšího infekčního onemocnění – infekční mononukleózy – je třeba nějakou dobu dodržovat dietu s omezením tuků. Omezují se tzv. volné tuky (máslo, olej apod.) a potraviny s vysokým obsahem tuků, např. tučné maso, většina uzenin kromě šunky s vysokým podílem svalové bílkoviny, tučné mléčné výrobky, šlehačka, dorty s krémem, smažená a fritovaná jídla.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: