Ruským věřícím chybí vědomí vlastní historické viny. Teď ale přišel čas milosti, otevření očí, doufá literární historik Putna

6. březen 2022

„Ve válce na Ukrajině je náboženství druhotné," říká literární historik Martin Putna. „Jde o spor, jestli je Rusko impérium, které má právo pohlcovat jiné země, o kterých prohlásí, že na ně má nárok. Nebo jestli národy mají právo říci: jdeme svoji cestou kam chceme. A jestli je ukrajinský čtyřicetimilionový národ národem, nebo není,“ vysvětluje. „Není to náboženská válka,“ souhlasí synodní kurátor Českobratrské církve evangelické a bývalý diplomat Jiří Šnajdr.

Na Ukrajině působí dvě pravoslavné církve: ukrajinský patriarchát a moskevský patriarchát, připomíná Putna.

„Ukrajinský patriarchát některé pravoslavné církve uznaly. Například patriarcha konstantinopolský Bartoloměj, čili ten první mezi autokefálními církvemi. Moskevský patriarchát je prodloužená ruka Moskvy. Nic víc,“ nastiňuje literární historik.

Čtěte také

Šnajdr upozorňuje, že představitel moskevského patriarchátu na Ukrajině se ohradil velmi silně vůči ruské agresi.

„Pokud jde skutečně o konflikt autokratického režimu, který chce mít kontrolu nad míněním a do toho zapadá moskevský patriarchát, tam je pak problém, pokud je jakákoliv náboženská pluralita chápána jako ohrožení systému. A to jsou dvířka, kterými se náboženství dostává do konfliktu pro Ukrajinu. Pro Ukrajinu otevřenou západním směrem není problém ani pluralita náboženství. Pro Rusko je pluralita náboženství problémem,“ konstatuje bývalý diplomat.

Kágébák, obluda, Putinův sluha

Moskevský patriarcha Kirill, který stojí v čele ruské pravoslavné církve, uvedl, že „hluboce soucítí se všemi, kterých se dotklo toto neštěstí“ a vyzval všechny zúčastněné, aby se vyhnuli dopadům na civilisty. O agresi či invazi se ale nezmínil.

Čtěte také

„Patriarcha Kirill je kágébák, je obluda, je Putinův sluha stejně jako předseda tamní komunistické strany. Je to člověk, který představuje tu nejhorší podobu pravoslaví,“ reaguje Putna.

„Dějiny pravoslavné církve v Rusku ve 20. století jsou velmi smutné v tom, že tam byla řada hrdinů, obětí, mučedníků, lidí, kteří dělali podzemní církev, trpěli na gulagu a podobně. A potom tam vždy byla taková ta věrchuška, která s režimem nějak kolaborovala a dělala mu fíkový list před Západem. A patriarcha Kirill je přesně jedním z těchto lidí,“ nastiňuje.

„To znamená, pokud muslimové o teroristech, kteří se odvolávají na islám, říkají, že to nejsou muslimové, patriarcha Kirill a každý duchovní, který podporuje Putina, vůbec není křesťan,“ dodává literární historik.

Modlím se za vítězství Ukrajiny a obrácení Ruska

Toto proroctví míří správným směrem, reaguje Šnajdr. „Netroufám si kategorizovat a říkat, kdo je křesťan nebo není křesťan. Ale každopádně to chování je nekřesťanské, není v duchu křesťanství. Na tom kategoricky trvám,“ říká.

Čtěte také

Podle Putny schází ruským věřícím vědomí vlastní historické viny. Teď ale, v souvislosti s agresí na Ukrajině ze strany Putinova režimu, přišel čas milosti.

„Ano, je to čas hrůzy, je to čas strašných věcí, ale zároveň je to čas milosti v tom, že některým se mohou otevřít oči, že si uvědomí, čemu vlastně sloužili, s čím souhlasili aspoň pasivně. A, že se začnou ptát svých duchovních a říkat: Vážně tohle? A s vaším požehnáním? Čili já jsem paradoxně v těchto dnech v tomto velmi optimistický, protože Rusko se zdálo prostě velmi nehybné, a teď jako by přece něco... Modlím se za vítězství Ukrajiny a obrácení Ruska,“ dodává.

„Prostě modlím se, ať to prostě dopadne dobře. Což znamená, Ukrajina je zachráněna a tyran musí padnout. Člověk, který ohrožuje celý svět a vydává se za křesťana, prostě musí padnout. Jak se to stane, to vám nepovím, ale prostě jinak se dále nehneme,“ uzavírá literární historik Martin Putna.

Má válka na Ukrajině náboženské pozadí? Jakou roli ve vztazích Ruska a Ukrajiny mají pravoslavné církve? A je Vladimir Putin křesťan? Poslechněte si debatu Vertikály, ptá se Lucie Vopálenská.

Spustit audio

Související