Dezinformátora s kontakty na ruské agenty prověřuje kvůli veřejné podpoře Ruska NCOZ

Jan Horák Jan Horák
6. 3. 2022 7:12
Národní centrála proti organizovanému zločinu podle zjištění Aktuálně.cz prověřuje proruského aktivistu Jiřího Černohorského kvůli jeho vystoupení na demonstraci na podporu Ruska. Je podezřelý ze schvalování genocidy. Černohorský patří k více než stovce lidí, jejichž výroky ve prospěch ruské agrese na Ukrajině se policie zabývá. Na důslednost trestních orgánů upozornil nejvyšší žalobce Igor Stříž.
Jiří Černohorský (úplně vpravo) ve volebním štábu prezidenta Miloše Zemana v lednu 2018.
Jiří Černohorský (úplně vpravo) ve volebním štábu prezidenta Miloše Zemana v lednu 2018. | Foto: Aktuálně.cz

"Já ale neschvaluji žádnou agresi," snažil se přesvědčit Jiří Černohorský příslušníka policie, který se ho chystal odvést do antonu. Překvapeně u toho kroutil hlavou. "Výroky, které jste tady pronesl, k tomu směřují," oponoval však policista. Byla sobota 26. února dopoledne, když se tato scéna odehrála před ruskou ambasádou v Praze. Černohorský tam přišel na demonstraci svolanou na podporu režimu Vladimira Putina.

Ze stejného důvodu policie na místě zadržela také Patrika Tušla. Jde o pětkrát trestaného recidivistu, který je v současnosti obviněný kvůli nebezpečnému pronásledování. Opakovaně slovně napadal lékaře, kteří vyzývali k očkování a k dodržování opatření proti covidu. Tušl po invazi na Ukrajinu šíří ruskou propagandu.

Tušla kvůli jeho vystoupení na zmíněné demonstraci prověřuje pražská policie kvůli podezření z popírání, zpochybňování a schvalování genocidia. Součástí této kvalifikace je také schvalování válečných zločinů, které Rusko podle svědectví na Ukrajině opakovaně páchá. Stejnému podezření čelí i Černohorský, jím se však podle zjištění Aktuálně.cz zabývá elitní útvar.

Černohorský v rukou NCOZ

"Mohu sdělit, že v souvislosti se sobotními událostmi by nám měla být ze strany Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy postoupena jedna věc," řekl Aktuálně.cz v úterý mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. V pátek pak potvrdil, že "věc nám již byla postoupena". Za tento prověřovaný delikt hrozí až tři roky vězení. Pokud NCOZ podezření doloží, Černohorského začne stíhat.

Není jasné, proč se Černohorským na rozdíl od Tušla, který je podezřelý ze stejného skutku, zabývá právě centrála. Podle informací Aktuálně.cz si však o jeho předání výslovně řekla. "Postupujeme podle interního pokynu o plnění některých úkolů policejních orgánů Policie ČR v trestním řízení," vysvětlil jen v obecné rovině mluvčí útvaru Ibehej.

Zájem klíčové policejní jednotky v zemi o Černohorského jako by dokládal význam tohoto proruského aktivisty. Řadí se mezi nejvýraznější reprezentanty české dezinformační scény, podporující stávající ruský režim. Opakovaně vystupoval v ruských propagandistických médiích, je příznivcem ruského gangu Noční vlci, měl blízko k ruské ambasádě v Praze a dočkal se i pozvání na Pražský hrad.

Začalo to protestem proti uprchlíkům

"Veřejně se začal profilovat při demonstracích proti uprchlíkům a islámu v roce 2015, stejný rok byl 17. listopadu zatčen před Úřadem vlády, na který hnal demonstraci," řekl k Černohorskému Roman Máca z Institutu pro politiku a společnost, který se zabývá bezpečnostní problematikou a proruskou aktivistickou scénu dlouhodobě sleduje.

O dva roky později Černohorského zachytily kamery při demonstraci kvůli politice prezidenta Miloše Zemana na Hradčanském náměstí, kdy v přítomnosti dvou policistů mluví o tom, že by pověsil tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), ministra financí Andreje Babiše (ANO) či předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. 

Jiří Černohorský na demonstraci mluví o pověšení Andreje Babiš či Bohuslava Sobotky (čas od 9:45). | Video: Aktuálně.cz

Po sociálních sítích kolovalo jeho video z doby, kdy starosta pražské části Řeporyje Pavel Novotný (ODS) nechal instalovat pomník ruským vlasovcům. Černohorský na záznamu křičel, že pomník zničí. Vlasovci se podíleli na osvobození Prahy v roce 1945. Ruská propaganda je však považuje za zrádce, protože se oddělili od Rudé armády a část války bojovali s nacisty proti stalinskému teroru.

"V Řeporyjích byla malá demonstrace s pár lidmi, ale objevila se v ruských médiích. Měl tam nápisy v ruštině, takže hned zaujal. Aktivně vystupoval i v ruských státních televizích ohledně Koněva," popisuje Máca. Když v letech 2019 a 2020 radnice Prahy 6 nejprve zakryla a poté nechala odstranit sochu maršála Koněva, Černohorský strhával plachtu či nepřímo vyhrožoval smrtí starostovi Ondřeji Kolářovi (TOP 09).

Festival pro důstojníka ruské kontrarozvědky 

Proruské aktivity Černohorského lze vysledovat nejpozději v roce 2017. Tehdy se svým sdružením Čest, svoboda a respekt pořádal na státní svátek 28. října v sídle Ruského střediska vědy a kultury v Praze první rusko-český festival Slovanská vzájemnost. Obdobnou akci uspořádal na stejném místě také o rok později. Tato aktivita ho přímo spojuje s ruskou ambasádou v Praze.

Ruské středisko vědy a kultury do června 2020 řídil ruský diplomat Andrej Končakov. Ten byl ve skutečnosti příslušníkem ruské kontrarozvědky FSB, který v Praze působil pod diplomatickým krytím. Česká diplomacie ho vyhostila po sporu s dalším ruským zpravodajcem s nálepkou diplomata, jehož výsledkem byla dezinformace, že Končakov chce zavraždit jedem ricin starostu Prahy 6 Koláře.

Jiří Černohorský na jedné z demonstrací.
Jiří Černohorský na jedné z demonstrací. | Foto: Radek Dragoun

Černohorský na sociální síti Facebook tvrdil, že Končakova znal osobně, ověřit to však nelze. Jejich nepřímé spojení však plyne z organizace zmíněného festivalu. "Jiří Černohorský je na proruské scéně známá osobnost. Propaguje zájmy Ruské federace, útočí na české zakotvení v EU a NATO a účastní se viditelných provokujících akcí," stojí v analýze bezpečnostního think-tanku Evropské hodnoty české dezinformační scény za rok 2020.

Pozvánka na Pražský hrad

Jiří Černohorský navíc není vzdálený prezidentovi Miloši Zemanovi. Ve sněmovních volbách v roce 2017 kandidoval za Stranu práv občanů, jež vznikla roku 2009 jako Strana práv občanů Zemanovci a jejímž prvním předsedou byl současný prezident. Černohorský byl také v Zemanově volebním štábu v roce 2018, kdy stávající hlava státu obhájila svůj mandát.

V roce 2019 Černohorský obdržel pozvánku na oslavy státního svátku 28. října na Pražský hrad. Tento ročník přitom Zeman odmítl pozvat třeba tehdejšího nejvyššího žalobce Pavla Zemana nebo představitele parlamentní opozice včetně Miroslavy Němcové. "Obdržel jsem pozvánku na Pražský hrad, není to fake, co lítá po Facebooku. Celkem určitě se zúčastním," citoval ho tehdy Český rozhlas.

"Poslední dva roky se projevoval na anticovid scéně, na což najeli všichni proruští aktivisté, kteří se teď během války na Ukrajině zase vrací zpět," podotkl analytik Máca. Černohorský například v září 2020 označil na jedné demonstraci pandemii nemoci covid-19 za "obrovský, mediální, celosvětový, globální podvod".

Aktuální prověřování Černohorského ze strany NCOZ zapadá do trendu nastaveného nejvyšším státním zástupcem Igorem Střížem. Ten minulý týden při začátku ruské agrese upozornil, že její podpora může být trestná. "Aktuální situace spojená s útokem Ruské federace na Ukrajinu může mít dopady i do oblasti jejich svobody projevu. Svoboda projevu má v demokratickém právním státě své limity," varoval.

Veřejnou podporu putinovské okupace lze vyhodnotit coby schvalování trestného činu nebo zmíněné schvalování genocidy. Policie se soustředí hlavně na projevy na sociálních sítích. Ve středu informovala, že se zabývá dvěma sty příspěvky a u devíti z nich zahájila trestní řízení. Jednoho člověka už Národní centrála proti organizovanému zločinu obvinila ze schvalování genocidy.  

Vrabel: Rusové jsou mistry v hybridní válce. Vymysleli ji a nemají zábrany

„Česká dezinformační scéna je zcela ve vlivu ruských zájmů. V posledních dvou letech byl jejím hlavním tématem covid." | Video: Michael Rozsypal
 

Právě se děje

Další zprávy