do not follow here
Neutronové hvězdy < LIVING fUTURE

První detekce horkých i studených proudů materiálu vycházejících od neutronové hvězdy

Astronomové identifikovali teplé větry v ultrafialovém spektru a zároveň studené větry v optické části spektra u rentgenové dvojhvězdy Swift J1858 (Swift J1858.6-0814). Jedná se o první případ, kdy byla tato radiace u pozorována v různých částech spektra. Swift J1858 se řadí mezi lehké rentgenové binární hvězdy (Low-mass X-ray binaries, LMXB), což jsou dvojhvězdy jejichž součástí je neutronová hvězda nebo černá díra hvězdné velikosti.

MiseStartStatus
missions icon Hubble 24. 4. 1990 Probíhá
missions icon XMM-Newton 10. 12. 1999 Probíhá
missions icon Swift 20. 11. 2004 Probíhá


Neutronové hvězdy v binárních systémech často vysávají materiál ze svého souseda. Tento materiál hvězda buď pohltí, nebo vymrští do okolního vesmíru. Podle jeho teploty dochází k emisi v rentgenové (nejvyšší teploty), ultrafialové (středné teplé), nebo optické části elektromagnetického spektra (nejnižší teploty).

Vědci doposud pozorovali buďto horké plyny, nebo studené, nikdy však středně teplé a navíc zároveň v různých teplotách. Ke svému výzkumu využili teleskopů Hubble (ultrafialové a viditelné spektrum), XMM-Newton (rentgenové záření), Very Large Telescope a Gran Telescopio Canarias (viditelné spektrum).

Kategorie neutronových hvězd

Pulzar
Rotující neutronové hvězdy, které naším směrem vysílají proudy radiace vycházející z jejich pólů, se jeví jako pulzující hvězdy. Pulzary mají pravidelnou a specifickou periodu rotace a mohou být využívány k orientaci sond ve vesmíru. 

Rentgenový pulzar
Některé neutronové hvězdy vydávají rentgenové záření. Jedná se zpravidla o binární systémy, kde neutronová svou gravitací vysává materiál ze svého souseda. Tento materiál vytváří akreční disk kolem neutronové hvězdy. Čím blíž, tím rychleji rotuje a více se zahřívá, a to až do extrémních teplot, kdy dochází k emisi rentgenového záření.

Milisekundový pulzar
Neutronové hvězdy, které se kolem svojí osy otočí za kratší dobu, než je 10 milisekund jsou označovány jako milisekundové. Vědci předpokládají, že se jedná o hodně staré neutronové hvězdy, které v průběhu svojí existence zrychlily svou rotaci. Pravděpodobnou příčinou zrychlení je pohlcování rychle rotujícího materiálu z disku kolem hvězdy.

Pavoučí pulzary
Binární systémy, kde je sekundární hvězda částečně degenerovaná, jsou označovány jako pavoučí (spider pulsars). Pokud je sekundární hvězda menší než 0,1 slunečních hmotností, je primární neutronová hvězda označena jako černá vdova.

Magnetar
Magnetar je neutronová hvězda s extrémně silným magnetickým polem, které dosahuje až k 1011 tesla. I tyto hvězdy rotují vysokou rychlostí.
Líbil se Vám tento článek?
Podpořte tento web sdílením našeho obsahu

Další zprávy z kategorie
Neutronové hvězdy

Načítám stránku...
x zrušit