Zatímco v Umagu se na rovinaté trati jelo po celou dobu vysoké tempo, tady tím, že na okruhu bylo táhlé stoupání, že se hodně nastupovalo, že docházelo k většímu počtu pádů a cíl byl do mírného kopce, tak byl závod více selektivní a čas vítěze získalo jen 50 lidí. A s výjimkou Rajoviče a tak trochu i Tomáše Bárty se tentokrát čistokrevní rovinoví sprinteři neprosadili.

Naším cílem bylo kontrolovat závod z předních pozic, aby nám nic důležitého neujelo. Vůbec jsme se nesnažili naskakovat do málo početných úniků, protože bychom vystříleli prach, který jsme chtěli mít k dispozici v závěru závodu na podporu Tomáše Bárty. Kdyby ovšem odjela početnější skupina, tam jsme chtěli být. Tahle taktika nám vyšla a jak jsme si přáli, došlo k hromadné koncovce, v níž jsme měli své želízko v ohni. Své sehrál i pád 800 metrů před cílem, kde došlo k dalšímu rozpojení čelní skupiny. Tomáš si věřil, ale tentokrát musíme brát 6. místo. Je to dobré umístění, ale s kluky si večer sedneme, abychom si řekli, jaké poučení si z dnešního závodu vzít, abychom zvýšili předpoklad, že příště to bude ještě lepší,“ komentoval pro RoadCycling.CZ průběh závodu a týmovou taktiku sportovní ředitel Jaromír Friede.

Chceme-li hledat pozitiva, pak se Tomáš dokázal prosadit do desítky a získat další cenné UCI body i v dojezdu, který byl odlišný od Umagu hlavně tím, že se odehrál ve stoupání a do něhož najížděl spíše ze zadních pozic.

Tomáš má velmi dobré aktuální wattové ukazatele, což je jeden z důvodů, proč se dokázal v závěru udržet mezi top lidmi i dneska, i když ve srovnání s loňským rokem je nyní na svém vyšším standardu, ale top formu ještě nemá. Takže se dá předpokládat, že se od něj v průběhu sezóny můžeme dočkat dalších, a určitě lepších výsledků,“ dodal Jarda Friede.

S vystoupením týmu je spokojený, přestože ve výsledkové listině nikdo další na čelních pozicích nefiguruje. Což vůbec není podstatné, podstatné je, zda kluci v průběhu celého závodu odváděli to, co se od nich očekávalo. A podle slov Jardy Friedeho si dnes pořádně mákli a v cíli byli pořádně „prošití“.

Máme tu spoustu nových kluků, všechno si musí postupně sedat, zapadnout do systému, jinde než v závodech se to těžko naučit, ale kluci se učí rychle. I proto jsem po dnešku spokojený,“ pochválil své svěřence sportovní ředitel, ale nezapomněl dodat, že jeho cílem je vítězit. Tudíž dnešní závod chápe jako vydařený, ale jeho hlavní hodnota tkví v tom, že musí posloužit k dalšímu zlepšení.

Z ostatních českých závodníků bral čas vítěze už jen Petr Kelemen ze Swiss Rasing Academy na 20. místě a Michal Rotter z ATT Investments na 24. místě. Ostatní dorazili s menší či větší ztrátou, tzn. ostatní kluci ATT Investments i Karel Vacek z Tirol KTM.