​SPS: Stavební produkce v České republice v prosinci reálně vzrostla o 8,1 procenta

​SPS: Stavební produkce v České republice v prosinci reálně vzrostla o 8,1 procenta

Stavební produkce v prosinci reálně meziročně vzrostla o 8,1 procenta. Produkce v pozemním stavitelství se ve srovnání s prosincem 2020 zvýšila o 10,5 procenta a produkce inženýrského stavitelství meziročně vzrostla o 2,2 procenta. Uvedl to Ing. Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS).

I když stavební produkce v prosinci 2021 meziročně vzrostla stejně jako v několika předchozích měsících především díky pozemnímu stavitelství, inženýrské stavebnictví rovněž rostlo, což je dobrá zpráva,“ uvedl Jiří Nouza.

„Těší mě, že jsme rok 2021 ukončili růstem a že stavební produkce minulý rok dopadla, jak dopadla, tedy že v roce 2021 reálně meziročně vzrostla o 1,4 procenta. Loňský rok nebyl pro stavebnictví jednoduchý. Potýkali jsme se s náhlými problémy, mezi které patřil především růst cen a nedostatek stavebních materiálů, ale samozřejmě i s těmi dlouhodobými, zejména s nedostatkem pracovníků. Z tohoto důvodu je na místě vyjádřit spokojenost,“ dodal Jiří Nouza.

Svaz podnikatelů ve stavebnictví vznikl v roce 1990. Pro nejbližší období má Svaz podnikatelů ve stavebnictví tři základní cíle: 1. Udělat maximum pro obnovení konjunktury českého stavebnictví spočívající ve snaze oživit realizaci investic již v investorské přípravě, ve státním rozpočtu, ve využívání strukturálních fondů Evropské unie; 2. Zlepšit podnikatelské prostředí, zejména změnit stavební legislativu, která je překážkou v dynamickém rozvoji stavebnictví; 3. Změnit chybnou vzdělávací politiku státu a napravit jeho špatnou péči o technické vzdělávání a učňovské školství. (lan)

Foto: SPS

Prezident SPS Ing. Jiří Nouza

spinner