Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Poprsí v popředí aneb Už to není pouhá iluze! Pařížská mola se pořádně odvázala

8. března 2022 | 06:00

Módní šňůra v podobě probíhajících týdnů módy je pomalu u konce. V jejích počátcích nás zaujalo kontroverzní pojetí nové kolekce značky Y/Project pod vedením designéra Glenna Martense. Ten předvedl v Paříži modely s grafickými potisky mužských a ženských těl, které vytvářely iluzi poprsí, maskulinních „břišáků“, dokonce i penisů. Naservíroval tak voyeuristický pohled na zakázané ovoce, avšak s jistou dávkou zábavy a nadsázky. Karta v Paříži se ovšem obrátila. Konec pařížského týdne módy pro podzim/zimu 2022/2023 jednoznačně ovládla značka Valentino. Čím si vysloužila takový ohlas?

Na konci ledna, kdy probíhaly prezentace pánských kolekcí na Men’s Paris Fashion Week, jsme se ptaly, čím nás Paříž ještě překvapí vzhledem k plánovaným přehlídkám haute couture i týdne módy odhalujícím podzimní a zimní módu 2022/2023. A nepletly jsme se. U zábavné i šokující kolekce designéra Glenna Martense to rozhodně nekončilo, nýbrž opravdu začínalo. Prvotní iluze se totiž proměnila v realitu. Mnohé značky nabídly odvážné modely, kterými daly na odiv těla modelek, a právě Valentino byla bezesporu jednou z nich.  

Ačkoliv některé vzdušné blůzky i rozevláté šaty odhalily vzhledem k průsvitnému šifonu poprsí modelek, celistvost outfitu si nevysloužila nálepku vulgarity. Spíše odvážnosti poutající pozornost, a to v kombinaci s přístupem moderním i rozvracejícím zažité konvence. Řeč je o růžové jakožto o hlavním gró přehlídky. Tato barva je škatulkována jako odstín vhodný pro mladší generaci. Se saturovanou fuchsiovou, kterou použil Pierpaolo Piccioli (kreativní ředitel značky) v poměrové většině kolekce, rozvrací asociace s dívčím pohlavím i omezeným nošením u mužů.

Růžová byla použita ještě důmyslněji – v monochromatickém vzhledu. Tento trik – použití jedné barvy jakožto celku – totiž odstraňuje jiné rušivé barevné elementy, a lépe se tak soustředí na jednotlivé detaily. Ať už na siluetu, texturu nebo použité komponenty. Růžový soubor byl po polovině přehlušen černými monochromatickými modely, avšak konec byl věnován opět výrazné barvě, a to v podobě šatů, které budou zajisté vyčnívat na oslavných červených běhounech.

Show zakončila modelka Kristen McMenamy (57), rodačka z Pensylvánie, která je známá svým netradičním, androgynním vzhledem. Vynesla lehké šaty, které byly doplněny o dlouhé rukavice a vzdušný plášť. Završující růžová noblesa, která dokazuje, že padne i starším dámám.

Značka Valentino se však nepostarala o jediné odvážné modely v Paříži. K ní se připojily i kolekce značky Courreges, jejíž dominancí byly smyslné šaty s rafinovaným bra efektem, dále pak Balmain, ale i Coperni či Ludovic De Saint Sernin. V posledních dvou zmíněných byla v centru pozornosti topmodelka Bella Hadid, která oblékla v obou případech průsvitné tmavé šaty s vysokým halter střihem u krku.

Na odvážné modely i část úctyhodné kolekce Valentino se můžete podívat v naší fotogalerii:

Další módní inspiraci naleznete ve videu: 

Video se připravuje ...
Móda z devadesátek se vrací! • VIDEO: Videohub

Autor: Žaneta Podlahová