„Manžel je Ukrajinec. Kamarády máme z obou zemí. Slyšíme to od nich. Lidé nerozeznají ukrajinštinu od ruštiny a jsou agresivní, jen když uslyší jeden z jazyků. Copak my Rusové můžeme za naši vládu?,“ ptá se žena.

Ona i manžel Andrei se přitom strachují o své blízké na Ukrajině a zemi pomáhají. „Mužův bratr tam zůstal, ale nechce bojovat, jak sám říká, proti bratrům, raději se věnuje humanitární pomoci,“ dodala Anastasia.

Podle ní se spousta věcí o konfliktu zatajuje. „První mrtvolou byla v této válce pravda,“ povzdechla si budoucí maminka, s tím, že ohroženo je i živobytí rodiny. „Podnikáme v dovozu potravin z rusky mluvících zemí,“ vysvětlila.

VIDEO: Máma jedenáctiletého chlapce ze Záporoží, který dorazil k ukrajinsko-slovenským hranicím úplně sám, poděkovala Slovákům. S chlapec prý nemohla jet, protože má nemohoucí mámu. 

Video
Video se připravuje ...

Máma jedenáctiletého chlapce ze Záporoží, který dorazil k ukrajinsko-slovenským hranicím úplně sám, poděkovala Slovákům. S chlapec prý nemohla jet, protože má nemohoucí mámu. Polícia SR

Dělá to jen hrstka

Podle karvinského psychologa Zbyňka Dimuna stojí za nenávistí k rusky mluvícím obyčejným lidem davová psychóza. „Tipnul bych si však, že se tak chová maximálně jedno procento populace. Signál, že to je špatně, by měl vyslat někdo shora, nějaká osobnost, politik. Umravnit ty, kteří vynášejí nekritické soudy a neuvědomují si, co tím rozdmýchávají,“ podotkl Dimun.

22:03
1. 5. 2024

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost. Čerstvé zprávy z války na Ukrajině opět přineseme ve čtvrtek ráno, dobrou noc.

22:01
1. 5. 2024

Obrazem: Dělníci kopou nové zákopy, instalují dračí zuby při výstavbě nových obranných pozic ukrajinské armády v blízkosti ruských hranic v Charkovské oblasti.

22:00
1. 5. 2024

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU Illju Vitjuka, vyplývá z dekretu, který dnes zveřejnila Zelenského kancelář. Ukrajinská média minulý měsíc uvedla, že Vitjukova manželka loni koupila luxusní byt v centru Kyjeva.

Kompletní online
Fotogalerie
95 fotografií