Centra pomoci pro ukrajinské uprchlíky jsou přeplněná. V Pardubicích hasiči postavili stany

8. březen 2022 10:13

Asistenční centra pomoci ukrajinským uprchlíkům jsou v posledních dnech plně vytížená. Problémy hlásí hlavně pražské středisko v Kongresovém centru. Vytížené je ale například i asistenční místo v Pardubicích na krajském úřadu. Aby utečenci nemuseli po dlouhé cestě čekat venku před budovou, postavili tam pro ně hasiči stany.

Před krajským úřadem v Pardubicích tak stojí dva vyhřívané stany spojené dohromady. Kromě dětského koutku s kobercem a hračkami jsou vybavené ještě lavicemi a stoly. „Měla by to být taková čekárna, kde si vezmou číslo a čekají,“ popisuje mluvčí hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková s tím, že součástí stanů je i mobilní WC.

Problémem je, že ukrajinští utečenci přijíždějí nárazově, kdy v jednu chvíli může do asistenčního centra přijít několik desítek lidí, a všichni se do budovy krajského úřadu nevejdou.

Před krajským úřadem v Pardubicích hasiči postavili dva stany pro uprchlíky, v jednom je i dětský koutek

„Jsou tu dva stany, do jednoho by se mělo vejít 50 lidí, do druhého 30, ale to je počítáno bez dětského koutku, takže takových 60 lidí se sem vejde,“ dodává mluvčí Vendula Horáková.

Nejčastější příjezd uprchlíků do Pardubic je vlakem. Na místě má své strážníky také městská policie. „Snažíme se jim vždycky vysvětlit to, že je potřeba vyřídit zde doklady, aby bylo možné dále tady v té zemi fungovat. Jedná se hlavně o ženy, děti, případně staré lidi, takže jim strážníci pomáhají i se zavazadly,“ říká mluvčí pardubických strážníků Jiří Sejkora.

Z nádraží do asistenčního centra vozí utečence hasiči autobusem, pokud chtějí jít pěšky, je cesta od nádraží do centra značená velkými modro-žlutými cedulemi v Ukrajinštině.

Stovky pracovních míst

Víc než 600 volných pracovních míst pro uprchlíky z Ukrajiny už nabídli zaměstnavatelé z Pardubického kraje. Úřad práce minulý týden oslovil skoro 2000 firem nebo podnikatelů, mnozí obratem odpověděli, na některé pracovní pozice můžou zájemci nastoupit prakticky okamžitě. Informace o možnostech pracovního uplatnění dostanou utečenci právě v krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině.

autoři: Josef Ženatý , ba
Spustit audio

Související