Otřesná vražda v Cielo Drive. Dramatizace příběhu herečky Sharon Tateové ve hře Ďáblova rodina

8. březen 2022

V srpnu 1969 byla krásná herečka Sharon Tateová již ve vysokém stupni těhotenství a se svými přáteli Voytkem, Abigail a Jayem obývala krásný dům, který koupila se svým manželem, filmovým režisérem Romanem Polanským. Mělo to být hnízdečko lásky těch dvou, brzy tří. Mělo.

V srpnu 1969 byla krásná herečka Sharon Tateová již ve vysokém stupni těhotenství a se svými přáteli Voytkem, Abigail a Jayem obývala krásný dům, který koupila se svým manželem, filmovým režisérem Romanem Polanským. Mělo to být hnízdečko lásky těch dvou, brzy tří. Mělo.

Tragický příběh otřesné vraždy v Cielo Drive se během času stal tématem mnoha děl populární kultury, naposledy seriálu American Horror Story. Rozhlasová hra Oldřicha Knitla Ďáblova rodina (1990), kterou 20. března v repríze vysílá Dvojka Českého rozhlasu, kauzu popisuje střízlivěji, odhaluje zákulisí celého vyšetřování i bulvárního hyenismu žurnalistů a různých hollywoodských příživníků v čele s pisálkem Hyamsem (Josef Vinklář). Hlavním tématem hry se však stává kult okolo Charlese Mansona, vyšinutého hudebníka a zločince (překvapivý protiúkol pro Jiřího Ornesta), který kolem sebe vytvořil takzvanou Manson Family. Zfanatizovaná skupina, jejíž oddanost zvrácenému mesiáši byla podpořena drogami a jeho psychotickými kázáními, provedla bezohledný útok na bezbrannou skupinu lidí a v podstatě tak uzavřela dějiny květinových dětí – hippies.

Vrah ikonou popkultury

Důvod, proč došlo k útoku zrovna na dům, v němž bydlela herečka Tateová a režisér Polanski, byl přitom absurdní; dříve v něm žil hudební producent Terry Melcher, který odmítl Mansona angažovat jako hudebníka. Manson se mu chtěl pomstít, ale nezjistil si, že dům obývá někdo jiný.

Jiří Bartoška

Sám Charles Manson i jeho společníci byli odsouzeni (až na jednu výjimku) k trestu smrti, protože však tou dobou došlo ke změně zákona, dostali doživotí. Manson zemřel v roce 2017, ještě během svého života se bohužel stal ikonou popkultury, počínaje hudebníkem Brianem Hughem Warnerem, který si nechává říkat Marilyn Manson, a konče filmem z roku 1989 Charles Manson Superstar.

Dokumentární drama natočil režisér Ivan Chrz. Působivou stereo inscenaci připravil společně se zvukovým mistrem Tomášem Gsöllhoferem a dramaturgyní Jaroslavou Strejčkovou. V roli Romana Polanského účinkuje Jiří Bartoška, vyšetřovatele ztvárnili Pavel Pípal a Antonín Molčík, Mansonovu fanynku Veronika Freimanová. Příběhem provází vypravěč Radim Vašinka.

Prozaik a dramatik Oldřich Knitl (1938–2016) psal pro rozhlas jak sám, tak s manželkou Janou. Příběhy, které po nich zůstaly, jsou dodnes živé a posluchačsky přitažlivé.

autor: Přemysl Hnilička
Spustit audio

Související