Fiorentina se přiblížila novému stadionu, stát by měl do čtyř let

08.03.2022, 19:46
Aktuality
Již v roce 2017 tehdejší vlastník ACF Fiorentina Andrea Della Valle hovořil o "fialové revoluci”, která měla obnášet luxusní nový stadion pro 40 tisíc lidí za 420 milionů eur. Stát měl již touto dobou, k čemuž ovšem ani zdaleka nedošlo - nové aréně se klub reálně přiblížil teprve nyní.

Podle informací italských médií půjde o velký projekt na renovaci již dávno nevyhovujícího Stadia Comunale Artemio Franchi, který byl otevřen ještě před druhou světovou válkou, roku 1931.

Za vydatné, 95milionové podpory z rozpočtu Národního plánu na obnovu a odolnost (PNRR) se začne stavět příští rok a rekonstrukce bude muset být zcela dokončena roku 2026.

Současný majitel Fiorentiny Rocco Benito Commisso měl původně představu o dalekosáhlejší proměně současného stadionu, nakonec se však musel podvolit přísným podmínkám mezinárodního tenderu.

Vítězná nabídka studia Arup Daniela Hirsche převážila nad dalšími třiceti. Hirsch se svými spolupracovníky stavěli a rekonstruovali fotbalové arény v Pekingu, Mnichově či italském Bari. Velké zkušenosti mají i s plaveckými a jinými stadiony.

Vítězná nabídka ze zkráceného seznamu osmi nejlepších byla představena na slavnostním galavečeru, kde nechyběl ani legendární kanonýr Gabriel Batistuta či nynější kouč italské reprezentace Roberto Mancini, který ve Florencii roku 2001 načínal svou trenérskou dráhu.

Stadio Artemio Franchi byl doposud renovován dvakrát, poprvé u příležitosti mistrovství světa 1990 (kde následně českoslovenští fotbalisté deklasovali USA 5:1), a řadí se mezi italské národní památky. Roku 1954 se dějiště čtvrtfinále světového šampionátu 1934 údajně nakrátko proměnilo v zastávku menší skupinky UFO, čímž jedině posílil jeho kultovní status.

Autor: Tomáš Daníček / panorama.it, lanazione.it

Komentáře (15)

Přidat komentář
Witcher

Jde vám Spotify?

Reagovat
zelda

Na mobilu v pohodě, na desktopu mě to odhlásilo

Reagovat
didosh

UFO?Co to je? Jinak tady je to potřeba

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

420 :D To musel být stejně megalomansky projekt jako měl Palotta, milion obchodu a kanclu a mimochodem i hřiště.

Reagovat
fantomas

Jojo, součástí byly obchody a obecně to byl prostě masivní komplex.

https://football-italia.net/fiorentina-unveil-purple-renaissance/

Reagovat
smazaný uživatel

Kurwa , tak to musím ještě stihnout zajet před rekonstrukcí

Reagovat
Largo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Largo

Reagovat
vitecek15

Trošku mi to připomíná Allianz Arénu v Mnichově. Hezký.

Reagovat
Largo

A domácí hráči měli vystupovat na plochu z podzemí jako gladiátoři

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

FIGC oznámil spolupráci s Adidas od 2023.

Reagovat
Zark

shorturl.at/bnqP6

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele