Získejte vysvětlení pro popírače klimatické změny

soutez-ani-na-to-nemyslete
Klimatická krize je problém, kterým se společnost zabývá už celé roky. Jak je možné, že i přes množství důkazů a argumentů, jež máme k dispozici, existuje celá řada lidí, kteří tuto problematiku popírají? George Marshall se snaží najít odpovědi pomocí psychologie.

Proč nevěříme klimatické krizi?

Zachránit planetu? Nejdřív je potřeba prozkoumat klima našich mozků.

Klimatická krize je tady a je reálná. Hory vědeckých dat a důkazů prostě nejde ignorovat. A přece se nám to daří. Na vině je však vedle obvyklých podezřelých (politiky, fosilní lobby nebo médií) i někdo další: naše vlastní mysl. Hledání odpovědi na trpkou otázku současnosti — proč navzdory kupícím se faktům o globálním oteplování vlastně nic moc nepodnikáme — proto klimatického experta George Marshalla vedlo do ordinací psychologů, vědeckých laboratoří, aktivistických štábů či politických kanceláří. Ať už se však jedná o vystrašené klimatology, konzervativní aktivisty popírající klimatickou krizi, nebo cynické politiky, Marshall nepátrá po příčinách jejich sporů a rozdílných názorů, ale naopak sleduje to společné — lidskou psychologickou a kognitivní výbavu. Jsou to totiž obranné mechanismy v našich hlavách, které reagují na alarmující podněty zvenčí, a zapříčiňují tak zdánlivě neřešitelné spory i lhostejnost. Teprve až pochopíme, jak a co nás děsí, můžeme pokročit k řešení skutečných hrozeb.

 

Ani na to nemyslete

Proč náš mozek ignoruje změnu klimatu
Autor: George Marshall
Přeložil: Tomáš Kačer

Vydalo: nakladatelství Host
Počet stran: 351
Vazba: brožovaná
Vydáno: 02/2022
ISBN: 978-80-275-1024-5

Přečtěte si více o knize Ani na to nemyslete, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. Kniha vyšla v edici Klimax.

 

host

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

O autorovi

George Marshall (nar. 1964) je britský odborník na komunikaci, environmentální aktivista a spisovatel. Jako poradce a konzultant se zaměřuje na srozumitelné informování o environmentálních a klimatických tématech. Na stejný cíl se zaměřuje i organizace Climate Outreach, kterou založil v roce 2004.

Zdroj informací: Host

 

Vyhrajte knihu Ani na to nemyslete

George Marshall, enviromentální aktivista a odborník na komunikaci, hledá odpovědi na nejdůležitější otázku společnosti – klimatickou krizi – a příčiny, proč s tím společnost nic nedělá, ač si je plně vědoma následků. George Marshall prošel ordinace psychologů, vědecké laboratoře či kanceláře politiků, aby našel, co mají v tomto směru společné. Zabývá se blíže psychologií a vysvětluje, proč jsou na vině zrovna obranné mechanismy v našich hlavách, které reagují na veškeré podněty zvenčí. Protože až v momentě, kdy pochopíme, co a jak nás děsí, můžeme začít problémy řešit.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Ani na to nemyslete. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Ani na to nemyslete
probíhá od 11. do 24. března 2022.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Ani na to nemyslete

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAni na to nemyslete
Proč náš mozek ignoruje změnu klimatu

Marshall, George

Host, 2022

Napsat komentář