Česko poprvé vyhlíží stagflaci. Pekelný fenomén drtí všechny bez rozdílu, o peníze je nouze

Frustrující éra pro boháče i obyčejné smrtelníky a peklo na zemi pro investory. I Tak se mluví o fenoménu stagflace, který svět v plné síle naposledy zažil v sedmdesátých letech minulého století.

Frustrující éra pro boháče i obyčejné smrtelníky a peklo na zemi pro investory. I Tak se mluví o fenoménu stagflace, který svět v plné síle naposledy zažil v sedmdesátých letech minulého století. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Frustrující éra pro boháče i obyčejné smrtelníky a peklo na zemi pro investory. I Tak se mluví o fenoménu stagflace, který svět v plné síle naposledy zažil v sedmdesátých letech minulého století.
2
Fotogalerie

Frustrující éra pro boháče i obyčejné smrtelníky a peklo na zemi pro investory. I tak se mluví o fenoménu stagflace, který svět v plné síle zažil naposledy v sedmdesátých letech minulého století. Kombinace bolestivě rostoucích cen a setrvalého strachu o práci tehdy jako stín provázela dominantní světové ekonomiky takřka po celé desetiletí. Hořký koktejl léta marnotratných tvůrců hospodářské politiky, pandemického dědictví a střelného prachu z Kremlu hrozí tento marasmus znovu nastolit. Strašidelná éra stagflace, během které si ministři financí s centrálními bankéři jen neradi podávají ruce, začala být v posledních týdnech pravděpodobným ekonomickým scénářem v celé řadě domácích i zahraničních analytických dílen.

„Ruská agrese přidala k původním zdrojům inflačního vzedmutí, tedy extrémně uvolněným fiskálním a měnovým politikám, další zdroj, jehož důsledky ani po příměří jen tak nevymizejí. Scénář stagflace je tak velmi reálný. A zcela na rovinu, je to nejhorší prostředí pro investory,“ říká analytik Consequ Martin Lobotka.

Odvrátit či alespoň zmírnit stagflační scénář může smířlivost na komoditních trzích. „Záleží na tom, jestli utichnutí zbraní bude znamenat pokles cen surovin a energií ze stávajících úrovní. Ty totiž především posunují svět na hranu stagflace,“ uvádí ekonom Generali CEE Holdingu a exguvernér ČNB Miroslav Singer. 

Vysoká inflace, deglobalizace a jen pomalé narovnávání dodavatelských řetězců, to vše podle ekonomů povede k propadu poptávky a faktu, že inflace zakoření ve světové ekonomice dlouhodoběji. „Délku tohoto jevu se neodvažuji odhadovat, ale počítal bych spíše s obdobím zhruba dvou let,“ soudí předseda AKAT ČR Martin Řezáč.

Stagflační scénář bude tím pravděpodobnější, čím déle bude trvat válka na Ukrajině. „Už jen prodloužení ruské ofenzivy v řádu měsíců bude znamenat evropskou stagflaci,“ zdůrazňuje šéf pro investice společnosti Amundi Vincent Mortier. Jednoduchá terapie přitom neexistuje. Zatímco měnová politika tlumí v takovém případě ekonomiku vyššími sazbami, fiskální politika má naopak tendenci více stimulovat zemi čelící recesi.

Česká republika tradiční stagflaci nezažila. „Prožila ji pouze ve skryté podobě v osmdesátých letech v rámci centrálně plánované ekonomiky a pak jako součást reformních opatření na začátku devadesátých let,“ říká ekonom České spořitelny a Evropského hospodářského a sociálního výboru Petr Zahradník. Nynější situace je tak pro Česko historicky prvním flirtem s tímto strašidelným fenoménem, k němuž mělo ovšem nakročeno už před začátkem války na Ukrajině.

„Ke stagflaci Česko směřuje od podzimu. A zatímco Spojené státy a Čína vyjdou z aktuální situace posíleny, evropské země zasáhne stagflace zřejmě ještě silněji, než tomu bylo v sedmdesátých letech minulého století,“ předpokládá partner poradenské společnosti Moore Czech Republic Petr Kymlička. Éra americké stagflace přitom zpočátku znamenala pokles ekonomiky po dobu pěti po sobě jdoucích kvartálů a nezaměstnanost na prahu deseti procent.

Stagflace je nyní nejpravděpodobnějším scénářem,“ zdůrazňuje analytik společnosti Fidelity International Steve Ellis s tím, že tržní hráči momentálně sázejí na tradiční bezpečné přístavy a zlato, což potvrzují i historická data britské společnosti Schroders, podle nichž stagflační klima přálo především zlatu a komoditám, dařilo se ovšem i realitním fondům.

„Na akciové straně vyžaduje stagflace správný výběr konkrétních titulů, ideálně drobný podíl v komoditách, v korunovém prostředí přichází po letech zase čas na korunové státní dluhopisy,“ dodává Řezáč. 

V nemilosti investorů mohou být mladé technologické firmy s velkými růstovými ambicemi. „Týká se to zejména těch, jejichž hospodaření se nachází ve ztrátě a existoval u nich příslib značného růstu zisků v budoucnu. Vyplatit by se měly nákupy hodnotových titulů zejména z komoditních sektorů,“ soudí ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Obecně analytici doporučují akcie firem s bohatým a stabilním tokem hotovosti, jež zvládají vyplácet pravidelné dividendy.