Hypnoporod: Co to je a proč ženě pomáhá rodit beze strachu? | Moje zdraví

Hypnoporod: Co to je a proč ženě pomáhá rodit beze strachu?

Hypnoporod: Co to je a proč ženě pomáhá rodit beze strachu?
Autor: Shutterstock
10. března 2022 • 06:00

Rodila tak Kate Middleton, Jessica Alba i Angelina Jolie. Ačkoli se to zdá zavádějící, děti narozené hypnoporodem nepřišly na svět ve stavu hypnózy. Pojem hypnóza sám o sobě znamená spíše nastavení mysli, kdy se vědomí člověka pozmění natolik, že je možné jej využít jak terapeuticky, tak také během porodu.

Kde se vzal hypnoporod?

Termín hypnoporod se poprvé objevil v roce 1989 v knize HypnoBirthing: A Celebration of Life (u nás dostupné v češtině pod názvem Hypnoporod) od hypnoterapeutky Marie Mongan. Cílem hypnoporodu má být především navození klidu a zbavení se strachu, úzkosti a obav.

Co hypnoporod obnáší?

Pokud si myslíte, že rodit hypnoporodem může každý, pak tomu tak není. Příprava takové cesty, jak dát život svému dítěti, zabere určitý čas, během kterého se žena učí technikám relaxace a autohypnózy, které jí mají nejen před porodem, ale také během něj pomoci se dostatečně uvolnit.

Myšlenka hypnoporodu je velice jednoduchá. Jde především o to, uvolnit tělo i mysl, aby žena získala patřičné sebevědomí a vše proběhlo zcela přirozeně. Dalo by se říct, že je to druh řízené meditace, během které se vypne hlava a pozornost se přenese k dechu. Ten pak ženě usnadní porod od prvních kontrakcí. Vhodnými relaxačními technikami dokáže žena také tlumit bolest a soustředit se pouze na to, co je nejdůležitější – porod miminka s minimem bolesti.

Práce s dechem a pozitivní mysl

Práce s dechem hraje během hypnoporodu skutečně významnou roli. Pravidelné, kontrolované dýchání přinese rodičce klid a odplaví stres, negativní emoce a zbytečné myšlenky. Navíc je tato technika jednoduchá a zvládnutelná pro každou ženu. Spočívá v hlubokém nádechu a postupném výdechu, obojí nosem. Při nádechu počítejte do čtyř, při výdechu do sedmi. Druhá technika počítá se stejným počítáním při výdechu, ale tentokrát je i při nádechu třeba počítat do sedmi. Dýchání takovýmto způsobem spustí parasympatický nervový systém a poskytne rodičce uklidňující vibrace.

Kromě kontrolovaného dýchání při hypnoporodu klade důraz i na pozitivní myšlení. Spousta rodiček má totiž z porodu a samotných kontrakcí strach a je tak předem a zbytečně v poměrně velkém stresu, což situaci nijak nepřidává.

Všemocný strach

Ačkoliv si mnoho žen těhotenství naplno užívá, těší se z každého pohybu děťátka, někde uvnitř své mysli mají strach, co až to přijde, jaké to vlastně bude. Víra v bolest kolem porodu je v nás tak hluboce zakořeněná, že si mnoho žen raději volí porod císařským řezem, než aby rodily přirozenou cestou.

Strach přichází většinou díky sdílení zkušeností z porodu od ostatních žen, a tak si rodička, která ještě nerodila, nakonec vybájí řadu hororových příběhů, které mají často s realitou jen pramálo společného. Ne každý porod je komplikovaný, ne každý trvá 18 hodin a už vůbec ne každý příběh musí nutně skončit stejně.

O tom, jak takový hypnoporod vypadá a jaké jsou jeho benefity, vypráví také dokumentární cyklus Jakuba Klingohra Dělníci života, který mapuje jednu z nejsložitějších cest v životě člověka.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.