Kam s poutí? Nejlepší je náměstí, rozhodli lidé v Novém Městě na Moravě

  8:44
Zatímco v Praze už tradiční Matějskou poutí začíná sezona, v Novém Městě na Moravě zrovna vyřešili, kam letos svoji pouť umístí. Lidé v anketě vypsané radnicí rozhodovali, zda si přejí kolotoče na Vratislavově náměstí, nebo raději u vlakového nádraží.

V roce 2019 se v Novém Městě na Moravě sestěhovaly atrakce k vlakovému nádraží, loni se pouť konala na Vratislavově náměstí. A tam bude asi i letos. | foto: archiv města

„Do konce února hlasovalo celkem 354 lidí, z toho 272 občanů je pro umístění na Vratislavově náměstí, 82 občanů je pro Nádražní ulici,“ shrnula výsledky mediální koordinátorka radnice Aneta Linková.

„Výsledky ankety ještě půjdou na vědomí radě města, ale předpokládám, že pouť bude na náměstí,“ reagoval starosta Michal Šmarda.

Pouti v Novém Městě na Moravě se říká pouť na kostelíčku, protože je spojená s menším filiálním a hřbitovním kostelem, který je zasvěcený Nanebevzetí Panny Marie. Tento svátek připadá v církevním kalendáři na 15. srpna, letošní pouť se uskuteční v termínu od 12. do 14. srpna. Novoměstská pouť také dostala přízvisko mečíková, protože na zahrádkách zrovna kvetou gladioly.

Původní prostor se zmenšil

Kam s poutí, řeší novoměstská radnice už několik let.

„Původně se konala v Malé ulici pod katolickým hřbitovem na odstavném parkovišti, v této lokalitě však vznikly chráněné byty Kraje Vysočina,“ vysvětluje Veronika Teplá, ředitelka Novoměstských kulturních zařízení, že se zmenšil původní prostor.

V roce 2019 pak při zvažování několika náhradních variant vyhrálo stěhování pouťových atrakcí k vlakovému nádraží. „Tam se nejméně omezila doprava, protože podél kolejí vede i po druhé straně rovnoběžná silnice,“ poukazuje Teplá. Loni se však pouť mimořádně konala na Vratislavově náměstí, a to kvůli dopravní uzavírce související s výstavbou kruhového objezdu, která hnala dopravu právě kolem nádraží. 

A toto místo, zdá se, má šanci na delší trvání. „Řekli jsme si, že zkusíme uspořádat pouť na náměstí. Obávali jsme se toho například kvůli tomu, jestli zátěž vydrží patníky a žulové kostky. Technické služby však nic spravovat nemusely,“ zmínila Teplá.

Oceňuje, že centrum poutí výrazně ožilo, na radnici podle ní nepřišly žádné stížnosti, osvědčilo se vypnutí reproduktorů ve 22 hodin. Za nevýhodu považuje to, že atrakce byly namačkané příliš na sebe, do prostoru se jich vešlo asi sedm.

Program pouti na kostelíčku bývá každoročně nabitý. Kromě duchovní části je spojená také s koncerty, farmářským trhem, pouťovým jarmarkem, divadelními představeními a také hojně navštěvovanou chovatelskou výstavou.

Svoji pouť aktuálně řeší také ve Velkém Meziříčí. I tam o místě konání červnové pouti nechá vedení města rozhodnout občany. Na výběr je náměstí, nebo areál bývalého Svitu. Hlasuje se do 25. března.

Autor: