Soud rozdal podmínky kvůli úplatkům při opravě KV Areny. Jedné firmě zakázal účast v tendrech

Karlovarský okresní soud potrestal bývalého člena městské komise pro hospodaření s majetkem Romana Krčka a podnikatele Michala Oláha za úplatky a pletichy při opravě sportovního areálu KV Arena. Krček dostal šestiměsíční podmínku, Oláh dvouletou. Jedné firmě pak soud zakázal účast ve veřejných zakázkách. Obžaloby naopak zprostil podnikatele Václava Vaidiše i společnost, v níž je jednatelem. Verdikt není pravomocný.

„Obžalovaný Roman Krček byl odsouzen k trestu odnětí svobody na šest měsíců, který je podmíněně odložený na zkušební dobu v trvání 30 měsíců. Obžalovaný Michal Oláh byl odsouzen k trestu odnětí svobody na dva roky, který je podmíněně odložený na zkušební dobu v trvání tří let,“ řekla České televizi mluvčí soudu Ivana Fořtová.

Krček měl spolu s dalšími obžalovanými zorganizovat plán na nelegální zisk peněz z investic do opravy KV Areny. Komponenty na opravu šly podle policie přes jednoho z obžalovaných a jednu z firem za nadhodnocenou cenu. Jeden z obžalovaných pak zmanipuloval výběrové řízení tak, aby vyhrála společnost, ve které byl další obžalovaný jednatelem. Na opravu dostala firma od města dva miliony korun, vynaložila ale jen 600 tisíc. Zbytek byl její zisk, několik set tisíc korun pak měla použít na úplatek.

O ten si podle policie řekl Krček, který byl členem dozorčí rady KV Areny. A právě kvůli přijetí úplatku ho soud potrestal, Oláha pak uznal vinným z pletich při zadání veřejné zakázky. Firmě, ve které byl jednatelem, zakázal příštích pět let účast na veřejných zakázkách.

Soud naopak osvobodil dalšího podnikatele Václava Vaidiše i společnost Václav Vaidiš - Elektromontáže, v níž je jedním z jednatelů. Vaidiš i společnost se už podle mluvčí vzdali práva na odvolání. „Státní zástupce se nevyjádřil, obžalovaný Krček si ponechal lhůtu, obžalovaný Oláh a zástupce společnosti CS Led nebyli vyhlášení rozsudku přítomni,“ doplnila Fořtová.