Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Český umělec Pišvejc chtěl podpořit Ukrajinu: Ve Florencii kvůli tomu poničil sochu

Autor: ČTK - 
10. března 2022
13:04

Český umělec Václav Pišvejc natřel do ukrajinských barev jedno z děl soudobého umění v centru Florencie. Chtěl tak vyjádřit podporu Ukrajině, teď mu ale hrozí postih za poničení cizí věci, uvedl florentský deník La Nazione. Pišvejc ve Florencii dlouhodobě žije, v této metropoli Toskánska proslul svými útoky na známé umělecké artefakty, instituce či tvůrce.

„Oběť a její barvy - modrá a žlutá,“ řekl Pišvejc, když natřel část sochy Lev ve skoku (Leone rampante) od soudobého italského umělce Francesca Vezzaliho. Socha, která znázorňuje lva ve skoku, jež v tlamě drží bystu římského císaře, je umístěna na jednom z hlavních florentských náměstí - Piazza della Signoria. Pišvejcův počin podle tisku doprovázel potlesk několika kolemjdoucích.

„Podle prvního ohledání se zdá, že použil akrylové barvy. Výbavu jsme zabavili,“ uvedla městská policie. Závažnost umělcova jednání bude podle ní záležet na tom, jak náročné bude smýt barvu ze sochy.

Pišvejc je svými činy ve Florenci známý. V roce 2018 přerazil o hlavu známé srbské umělkyně Mariny Abramovičové obraz. Ta akt odsoudila jako násilí, trestní oznámení ale na Pišvejce nepodala .

V roce 2012 Pišvejc pokryl stěny bývalého kláštera svaté Uršuly v centru města falešnými dolarovými bankovkami. O dva roky později se vysvlékl nedaleko florentského dómu a lehl si na zem vystlanou falešnými dolarovými bankovkami. Rok nato se obnažil u katedrály Santa Maria del Fiore. V roce 2016 jeho činnost v kontextu starého a nového umění ve Florencii popsal list La Repubblica.

22:00
30. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:43
30. 4. 2024

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že je potřeba přehodnotit způsob koordinace mezinárodní vojenské pomoci pro Ukrajinu.

20:50
30. 4. 2024

 Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc zařadila na národní sankční seznam, dostal na Slovensku dočasnou ochranu, napsal dnes Deník N. Praha přitom počítala s tím, že Marčevskému v dohledné době dočasnou ochranu, kterou v Česku získal po ruské agresi na Ukrajinu, odebere. Tím by přišel o povolení k pobytu na celém území EU. Nyní ale bude záležet na postoji slovenských úřadů.

Zobrazit celý online

Video  Blesk Podcast: Malé děti si válku ponesou dlouho, říká ukrajinská psycholožka  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

 

 

Video se připravuje ...
Další videa