Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Dietos vs Golems

25.04.2024 - Dietos vs Golems - Pozvánka na zápas

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 14 / 1 - PoloJasno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

Výstava o ocelovém unikátu století – Žďákovském mostě

10. března 2022 - 13:45

Zpět na seznam článků

Pozvánka silničního muzea ve Vikýřovicích

Výstava o ocelovém unikátu století – Žďákovském mostě

Žďákovský most zdroj:MS Vikýřovice

Na úspěšné výstavy o železobetonovém mostě v Podolsku a o výstavbě dálnice D1 navazuje Muzeum silnic ve Vikýřovicích v letošním roce výstavou, která ukazuje další z unikátů našeho mostního stavitelství – ocelový obloukový silniční most, pojmenovaný po zatopené osadě Žďákov, který na trase silnice Plzeň – Tábor  (I/19), v km 62,110, překlenul hladinu Orlické přehrady.

Když byl po devítiletém budování v roce 1967 dokončen, svým ocelovým obloukem o rozpětí 330 m byl v té době největším prostým plnostěnným dvoukloubovým ocelovým obloukovým mostem na světě. V současné době je pravděpodobně na 27. místě na světě, v rámci České republiky si své prvenství drží dodnes.  

I když se do povědomí široké veřejnosti dostal Žďákovský most v 90. letech minulého století díky oblíbenému bungee jumpingu a kauze tzv. orlických vrahů, je především jedním z nejkrásnějších ocelových obloukových mostů na světě. Jedná se o technicky i esteticky dokonale navržené a provedené mostní dílo, které letos již padesát pět let slouží dopravě a úspěšně reprezentuje tradičně vysokou úroveň mostního stavitelství v České republice.

Výstava představuje plány na výstavbu mostu přes řeku Vltavu, tak jak se o ní uvažovalo již za dob Rakousko-Uherska a později před a po ukončení 2. světové války. Plány na výstavbu mostu byly především určitým bojem o jeho podobu, tak jak jednotliví projektanti hájili své železobetonové nebo ocelové projekty a jak se rozhodovalo o vybudování Orlické přehrady. Vítězný návrh Ing. Josefa Zemana realizoval v letech 1958 – 1967 podnik Hutní montáže Ostrava – Vítkovice.

Velké množství dobových snímků, projektů a jiných archiválií z projektování a stavby mostu doplní i model mostu, zapůjčený z Národního technického muzea v Praze. Zájemcům o podrobnější historii výstavby tohoto unikátního mostu je určen také katalog s fundovaným textem Tomáše Jandy, spoluautora této výstavy.

Výstava bude zahájena v pátek 18. března vernisáží v sedmnáct hodin, ještě před tím však mají návštěvníci možnost se od šestnácti hodin setkat s panem Tomášem Jandou.

 

Autor: red., Alena Turková, zdroj foto: MS Vikýřovice

Fotogalerie

Žďákovský most                             zdroj:MS Vikýřovice

Další články z rubriky

Vladimír Javorský s kapelou v Šumperku

Vladimír Javorský s kapelou v Šumperku

Zahalí klášterní kostel do šansonového hávu

Svátek lásky 1. máj slaví kapela O5 a Radeček stylově

Svátek lásky 1. máj slaví kapela O5 a Radeček stylově

Pro fanoušky připravuje valentýnský koncert s filharmoniky

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

Pozvánka na koncert v kostele svaté Barbory

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.