Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Proč je potřeba zbystřit, když si Babiš a Okamura notují o „našich lidech“

Špičky ANO před dnešním jednáním Sněmovny. Foto: ČTK
Špičky ANO před dnešním jednáním Sněmovny. Foto: ČTK

Andrej Babiš s Tomiem Okamurou opět našli společnou řeč. A možná se to nelíbí ani jednomu. A ruská invaze na Ukrajinu započala svůj třetí týden.

Hlavní události dne vybrala a okomentovala Hana Mazancová.

Naši lidé Babiš a Okamura

Sněmovna dnes ve třetím čtení schvalovala – a nakonec schválila – státní rozpočet pro letošní rok. Opozici, tedy ANO a SPD, se návrh sice nelíbí, bývalá vládní strana nicméně avizovala, že kvůli rozpočtovému provizoriu nebude novelu nikterak blokovat, což se také stalo. I přesto jsme ale – naštěstí! – nebyli ochuzeni o zábavu.

Už na ranní tiskové konferenci před jednáním dolní komory nenechal šéf ANO Andrej Babiš na vládě Petra Fialy (ODS) nit suchou. Prý například v případě zdražování energií či inflace nedělá pro „české občany“ vůbec nic. Nadto bývalý premiér kritizoval i zrušení povinnosti přimíchávat biopaliva do pohonných hmot, protože to podle něj znamená dodatečný nákup ruské ropy, a tudíž jde o „podporu Putinova režimu“. „Pokud vám někdo vykládá něco jiného, je to lež,“ konstatoval neprůstřelně Babiš.

Zrušení silniční daně označil za směšné, neboť je „jen pro vybrané“ a navrhl kabinetu, že se na něj může obrátit, protože „na rozdíl od vlády máme dlouhé zkušenosti ze státní správy a víme, jak to řešit“. Je to tak, myslím si, že i státní správa má s Babišem a jeho lidmi zkušenosti, ostatně dokonce o tom v Deníku N vyšel celý speciál.

Zajímavá byla Babišova tiskovka z jiného důvodu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Pointa N

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější