Přihlášení

Udělejte si radost a vstupte do naší komunity milovníků čtení
Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Registrovat
Nepřihlášený čtenář
  - Zaregistrujte se

Batman pomáhající, Batman vraždící


Batman pomáhající, Batman vraždící
Recenze knihy: Batman: Dvojník
Autor: Mattson Tomlin, Andrea Sorrentino
Originální název: Batman: The Imposter #1
Nakladatelství: CREW
Počet stran: 172
Batman v kinech, Batman na pultech knihkupectví aneb Batmana není nikdy dost!
Mattson Tomlin a Andrea Sorrentino stvořili komorní příběh mladého ochránce Gotthamu. Další titul z edice DC Black Label vychází u nakladatelství CREW, překladu se zhostil Ľudovít Plata.

Náš příběh začíná ve chvíli, kdy těžce zraněný Bruce Wayne zazvoní na dveře své psychiatričky, doktorky Thompkinsové. Po smrti rodičů, ji pravidelně navštěvoval kvůli svému nezvladatelnému hněvu, který často vyústil v agresi. Jejich cesty se však rozešly s jeho odjezdem do zahraničí. V doktorce se nyní odehrává emoční bouře. Bruce Wayne je Batman! Nedokáže ho zradit a odhalit jeho totožnost, a tak spolu uzavřou dohodu – on se stane znovu jejím pacientem a každý den ji navštíví. Dokáže mu tentokrát pomoci?

Ukázka knihy


Ve třech sešitech se mísí dvě hlavní linky příběhu. První představuje rozhovory s psychiatričkou, ve kterých se příjemně mísí minulost se současnými problémy. Druhá linka se začne hlásit o slovo v okamžiku, kdy se na scéně objeví druhý Batman. Maskovaný muž, jenž vzal spravedlnost do svých rukou a nebojí se vyřizovat si účty se zločinci jakýmkoliv způsobem – klidně i vraždou. Ač do této chvíle byla policie k Batmanovi shovívavá, tohle je zločin, který nemůže projít nikomu. A protože Gordon už není v čele policie a nedrží tak nad netopýrem ochrannou ruku, začíná na něj tvrdý hon.

Lidé krysy nenávidí.
Bojí se jich, protože jsou malé. Rychle se pohybují. Mají dlouhé čumáky, zuby a ocas. Jsou synonymem nemoci. Já to chápu.
Ale psi taky můžou být malí. Umí rychle běhat, mají dlouhé čumáky, zuby a ocas. Psi taky přenášejí nemoci. Pes vám ublíží mnohem spíš než krysa. Pes vás může zabít. Ale psy milujeme.
Není v tom žádný smysl.
Je to jenom náhodná nespravedlnost života.
Všichni si myslí, že jsou lepší než krysy.


Oproti jiným dílům zde nemáme starého známého záporáka, jehož totožnost bychom od začátku znali. I sám Batman musí pátrat, kdo by měl užitek z toho zdiskreditovat jeho jméno. Stojí za tím tlak korporací? Někomu nevědomě ublížil? Když se mu do cesty připlete detektivka Blair Wongová zjišťuje, že mají společného mnohem víc než jen smrt rodičů.

Ukázka knihy


Atmosféra Gotthamu je temná a ponurá, a přestože nemáme možnost u hrdinů sledovat jejich každodennosti, vine se nám vyprávění, které odhaluje křehkou psychiku člověka. Každý čin, i ten s nejlepšími úmysly má své následky. Komorní příběh, jenž obsahuje méně akce, ale vůbec to není na škodu.

Co stojí za velkou zmínku je kresba. Nejen úžasné detailní znázornění výrazů obličejů, z nichž emoce jen tryskají, ale i kreativní rozložení panelů do různých tvarů. Síla kresby je vidět ve chvíli, kdy je absence textu a vyprávění pokračuje jen díky výtvarnému umu Sorrentina. Ztvárnění Batmana mi připomínalo herce Josepha Gordona–Levitta a musím říct, že se mi velmi trefil do vkusu, i díky Batmanovu mladému věku, který má tento díl prezentovat. Samozřejmě se nevyhneme paletě tmavých tónů se spoustou netopýrů v pozadí, ale to je prostě Gottham. Nevím, zda se jedná o umělecký prvek či chybu, ale na jedné dvojstraně je její polovina zrcadlově převrácená. Čtenářsky mě to rušilo, ale bylo to jen jedenkrát, takže nic problematického.

Ukázka knihy


I když scénář není přehnaně složitý, přesto se dočkáme řady drobnějších námětů, které odplouvají a nám z nich zůstane jen správně hořká pilulka. Některé věci nemusí být explicitně řečeny, a přesto ve vás vyvolají silné emoce. Po grafické stránce je to skvost. Užíváte si každý detail, a i když jsem se ke konci trošku ztrácela a musela si některé panely projít opakovaně, zůstává ve mně pocit, že jsem četla nadprůměrný komiks.

Pro všechny milovníky Batmana naprostá nutnost. Samotnou mě mrzí, že jsem četla tak rychle, ale kresba mě natolik uhranula, že nešlo přestat. Úžasná práce a doufám, že nám tito umělci představí svou další společnou práci.

Hodnocení autora recenze
100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100%


V obchodech
(423 - 536 Kč)




Komentáře



Další zajímavé recenze



Dobrodružství tajemných skříněk
Recenze knihy Pasáže

Vydarený debut novej slovenskej autorky
Recenze knihy Chuť ticha

Protože domov je místo v srdci
Recenze knihy Místo na světě