Vstupenky online

Milníky play-off: První bitva Valachům nevyšla. V pátek znovu a lépe

Radek Bařina • 10.03.2022

Dlouho očekávané play-off je tady a s ním přicházejí i tradiční Milníky. První díl ale nebude pro vsetínské barvy úplně veselý. Úvodní duely čtvrtfinále totiž jednoznačně potvrdily, že Chance liga je letos extrémně vyrovnaná a papíroví favorité to budou mít těžké. Platí to i pro Valachy. Ti v prvním utkání série podlehli pražské Slavii 1:2. Jaké byly dle našeho názoru rozhodující okamžiky zápasu? A co očekáváme od duelu číslo 2, který startuje na Lapači již v pátek od 17:30? Přečtěte si náš článek.

Klíčový okamžik: Události třicáté sedmé minuty

Od vyrovnávací trefy na 1:1 byl Vsetín o něco aktivnějším a nebezpečnějším týmem. Z vedoucí branky se však nakonec radovala Slavia. Stačilo jí k tomu vyhrané buly, jeden nešťastný odraz puku a pohotové zakončení Doležala, který zametl kotouč přesně mezi betony přemisťujícího se Málka. Hosté taky byli rázem znovu na koni. Jenže hned o pár sekund později mohli z koně sletět zpátky na tvrdý led. Valaši se totiž záhy dostali do vyložené šance, skvělý Michajlov ale vychytal Půčka a postaral se tak o to, že nejtěsnější náskok Slavia udržela. A jak se později ukázalo, nejen pro tuto chvíli, ale pro celý zbytek zápasu.

Hvězda: Michal Poletín

Urostlý centr první útočné formace Slavie byl na ledě u všeho podstatného. Připsal si asistenci na obou gólech Slavie a stačilo mu k tomu vlastně jen jediné. Prokázat svou šikovnost na vhazování. A tu předváděl po celý zápas. Vyhrál 17 z 28 buly, v tomto ohledu byl se 61 % nejúspěšnějším hráčem Slavie. Co je však ještě důležitější. Poletínem vyhraná vhazování přímo vedly ke slavistickým trefám. Před první trefou přetlačil v této dovednostní disciplíně Kucharczyka, před druhou Bergera. Tradičně výbornou práci pak Poletín odváděl před oběma brankami, vládl i většině osobních soubojů. Dle našeho názoru si tak zaslouží označení hvězda zápasu.

Smolař: Roman Půček

Jestli fanoušky VHK mohlo při pohledu na ledovou plochu něco těšit, byl to výkon mladých pušek ze třetí formace Klímka s Půčkem. Klímek dal gól, ještě víc však byl vidět jeho soukmenovec Půček. Ten byl nejnebezpečnějším hráčem Valachů. Pohříchu mu to však v klíčových fázích nelepilo. Vše začalo už v polovině první třetiny, kdy ujel do přečíslení dva na jednoho, nevyšla mu však přihrávka. Ve druhé třetině se dostal do několika dobrých střeleckých pozic, z nich tu nejvyloženější přinesla třicátá sedmá minuta. Půček měl na holi bleskové vyrovnání, kdy se dobře protáhl do střelecké pozice, tváří v tvář gólmanovi ale neuspěl. I ve třetí periodě Půček hýřil aktivitou, několikrát se protlačil k nebezpečným dorážkám. Radovat se z branky mu však tentokrát nebylo souzeno. Když se k tomu navrch připočítá fakt, že před první brankou to byl právě Půček, kdo nestihl dobruslit k zakončujícímu Havlovi včas, o titulu smolaře zápasu nemůže být pochyb.

Zaujalo: Nepovedená první třetina VHK

Znalejší fanoušci Vsetína museli vyhlížet na úvodní čtvrtfinálový duel s obavami. Vždy, když letos hráli Valaši zápas po delší pauze, nedopadlo to dobře. Do toho očekávaná nervozita z play-off a z předkola rozjetá Slavia... Realita tyto obavy minimálně potvrdila, ne-li předčila. Ne, na první třetinu úvodního duelu letošního play-off na Valašsku rozhodně nebudou vzpomínat v dobrém. S Valachy evidentně cloumala nervozita. Pod jejím vlivem je neposlouchal puk, měli problém si přesně přihrát, kloudnou kombinaci nebylo vidět ani dalekohledem. Bylo znát, že někteří hráči mají problém přepnout do režimu play-off. První třetina zkrátka byla z pohledu Vsetína velmi utrápená a Slavisté ji zaslouženě vyhráli. Ostatně, počet střel na branku vypovídá za vše…

Číslo dne: 4

Pouhopouhé čtyři zákroky si v první třetině připsal slavistický gólman Michajlov. Asi bychom museli pátrat v hodně dávné historii, kdy naposled domácí na Lapači vypálili v první třetině jen čtyři pokusy na bránu. My takové utkání nepamatujeme. Jednak to svědčí o velmi dobré obranné práci Slavie a jednak o tom, že první třetina Vsetínu opravdu herně nevyšla. Ani Pražané se sice nikam nehnali, přesto však deseti střelami zamířili na bránu. V dalším průběhu duelu Vsetín převzal střeleckou aktivitu a v celkovém poměru nakonec Slavii téměř vyrovnal, bilance první třetiny ale zůstává velkým vykřičníkem do dalších zápasů série.

Následuje: Odveta na lapači v pátek od 17:30

Čtvrtfinále play-off nabírá na tempu. Druhé utkání série bude k vidění v pátek znovu od 17:30. Karty jsou rozdány jasně. Vsetín potřebuje zvítězit a srovnat stav na 1:1, představa, že by Valaši mířili do Prahy za stavu 0:2 nezní vůbec lákavě. První utkání série navštívilo 2850 fanoušků, od pátečního duelu se nicméně očekává, že návštěva překročí 3 000 fanoušků, kteří Vsetín poženou za důležitou výhrou. Buďte u toho i vy!

Očekávání: Konec rozkoukávání, Vsetín musí zabrat

Prvních šedesát minut play-off mají Vsetínští za sebou. Nezbývá, než udělat tlustou čáru a do druhého duelu jít s čistým hledím. Oproti úvodnímu zápasu budou Valaši určitě potřebovat zvýšit důraz před brankou i v osobních soubojích, stejně jako úspěšnost při klíčových vhazováních. Chyběl i moment překvapení. Slavia měla nacvičené vsetínské šablony velmi dobře přečtené a Valachům v těchto situacích citelně chyběla improvizace, což bylo ukázkově vidět při závěrečné power-play. Kromě zlepšení vlastního výkonu budou Valaši potřebovat i podporu tribun – Vsetínští fanoušci dokážou rozhodně vytvořit mnohem pekelnější atmosféru, než tomu bylo ve čtvrtek.

Změny v sestavách se před druhým duelem asi nedají příliš očekávat. Vsetín se tak i nadále budou muset obejít bez urostlých útočníků Pituleho a Pšurného, jejichž důraz by se Valachům rozhodně hodil. I bez nich mají ale zelenožlutí dostatečně silný kádr, aby Slavii ve druhém čtvrtfinále play-off přehráli. Povede se jim to? To se ukáže v pátek od 17:30. Fanděte s námi!

banner pod článkem