Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

Velká predikce kryptoměn na rok 2022. Co se stane s Bitcoinem a ostatními kryptoměnami, přijde ještě růst, nebo naopak propad?

Publikováno
Velká predikce kryptoměn na rok 2022. Co se stane s Bitcoinem a ostatními kryptoměnami, přijde ještě růst, nebo naopak propad?

Začátek roku často bývá obdobím vhodným pro zhodnocení vývoje roku předešlého, aktuální situace a na tvorbu plánů a predikcí na měsíce, které teprve přijdou. V tomto článku se proto společně podíváme na to, co kryptoměnový trh zažil v roce 2021 a co nás čeká v roce 2022. 

Asi vás neminulo, že už od listopadu cena bitcoinu znatelně klesá. A proto se na první pohled může zdát, že se minulý rok moc nevyvedl, že Bitcoin pomalu umírá a že kryptoměny možná byly jen slepou cestou. Jenže jak si v tomto článku ukážeme, opak je pravdou. Shrneme si komplexně aktuální situaci celého trhu a na základě toho se pokusíme odhadnout, co přijde dál.

Pojďme se tedy podívat na naši predikci vývoje ceny bitcoinu v roce 2022. 

Co lze na kryptoměnovém trhu v roce 2022 očekávat? Měli byste kupovat, nebo prodávat? Jaké jsou vyhlídky, názory a co říkají statistiky? Jak se v tomto roce zachovat?

To vše se dočtete níže! ⬇️

Obsah článku predikce

Úvod do letošní predikce

Možná jste četli některé z našich předchozích predikcí – podobné shrnující články jsme totiž psali i v letech 2019, 20202021. Ve všech těchto článcích naleznete jistou dávku optimismu. A aby taky ne, kryptoměnový trh velmi rychle roste a rok od roku je větší a dospělejší. Pozor ale, velikost a dospělost nemusí vždy nutně znamenat i rostoucí ceny jednotlivých kryptoměn (i když to tak většinou bývá).

Dnes už můžeme opravdu s jistotou říci, že kryptoměny jako směr technologické a finanční inovace vážně existují a existovat budou i nadále. Věříme, že názory typu: “Když si na to nemůžu sáhnout, tak to prostě neexistuje,” jsou už překonány.

Společnost je k myšlence digitálních aktiv stále více a více nakloněna, což je vidět nejen na chování jednotlivců, korporátní adopci bitcoinů, ale také na vlně přicházejících regulačních opatření a pravidel, kterých jsme v posledních měsících byli svědky.

Vypíchněme si na začátek několik důležitých momentů posledních měsíců:

  • MicroStrategy, Tesla, Block (dříve Square) a další se staly prvními velkými veřejně obchodovatelnými společnostmi, které zakomponovaly Bitcoin do své rozvahy (více info);
  • Další známé společnosti, mezi které patří např. Nvidia, Intel, Meta Platforms (dříve Facebook)Samsung nebo Adidas ve velkém investují a pronikají do světa kryptoměn, NFT a metaverza;
  • Z mnoha firem zaměřených ryze na byznys s kryptoměnami se také již staly veřejně obchodované společnosti. Mezi takové patří např. největší americká krypto-burza Coinbase, těžařské společnosti jako Marathon, Riot Blockchain nebo Hut 8;
  • Jihoamerický Salvádor jako první země na světě uznal Bitcoin jako legální zákonné platidlo a představitelé dalších zemí, jako např. Panamy, Mexika nebo některých amerických států o tom uvažují;
  • Po světě vzniklo několik spotových i futures bitcoin ETF, které do tohoto aktiva umožňují investovat nejen menším nadšencům, ale také velkým investičním, hedgeovým nebo penzijním fondům;
  • Možnost obchodovat kryptoměny svým zákazníkům začínají nabízet největší světové banky. Viz např. zde, zde, zde nebo zde;
  • Politici a státní instituce jak v USA, tak i Evropě a Asii se na téma krypto-aktiv častěji vyjadřují v neutrálním či pozitivním světle, viz pár článků zde, zde, zdezde a nebo nejnovější a možná nejzajímavější zde;
  • Vrcholní a zkušení manažeři, obchodníci, lobbisti a vývojáři ve velkém přechází ze svých původních zaměstnání do firem ve světě kryptoměn (např. z Facebooku, z YouTube, z Uberu, ze senátu, atp.).
Zdroj: @TXMCtrades, Twitter.com
Bitcoin události z roku 2021 na grafu
Několik podstatných událostí z roku 2021 na cenovém grafu
Poznámka

Poznámka: Jelikož je Bitcoin tou nejstarší, nejznámější, nejbezpečnější a zároveň zatím největší kryptoměnou, tento článek se bude zaměřovat právě na něj.

Stále totiž, až na malé výjimky, platí: kam se hne Bitcoin, hne se i zbytek trhu. I přesto ale místy odbočíme a dotkneme se i jiných projektů a protokolů.

Pohled zpět za pomoci čísel – kapitalizace, cena a on-chain data

Prvně se ohlédneme zpět na vývoj trhu optikou čísel. Ta vypadají velmi atraktivně. Celková kapitalizace trhů s digitálními aktivy se v roce 2021 dostala těsně pod hranici tří bilionů dolarů. První bilion trh překonal na začátku roku, když si Bitcoin poprvé vyšlapal cestu k 42 000 dolarům.

V květnu jsme byli svědky překonání dvou bilionů dolarů, odkud jsme se ale dostali do velice složitého období. Pamatujete? Bitcoin během dvou týdnů odepsal více jak 40 % a mnozí analytici se domnívali, že se trh ocitnul v bear marketu.

Půl roku jsme museli vydržet, aby býci zvítězili nad medvědy a Bitcoin si došel pro své dosavadní historické maximum na cenové úrovni 69 000 dolarů.

Zdroj: TradingView.com
Vývoj celkové tržní kapitalizace Bitcoinu a celého trhu
Vývoj celkové tržní kapitalizace Bitcoinu (oranžová) a celého trhu (modrá)
Poznámka

Fakta: Bitcoin překonal v minulém roce své předchozí historické maximum tržní kapitalizace z roku 2017 o téměř 300 %. Během roku 2021 ale růst činil “pouze” 50 %.

Ostatním kryptoměnám se však dařilo mnohem lépe, tržní kapitalizace altcoinů za rok 2021 stoupla o 500 % a dominance Bitcoinu tak poklesla ze 70 % na 39 %.

Pro porovnání: Zlato odepsalo -2,5 %, S&P500 připsalo přes 26 % a technologický akciový index Nasdaq-100 zakončil rok s 31% zhodnocením ve stejném časovém období.

Deseti největším kryptoměnám dle tržní kapitalizace, nepočítaje stablecoiny, se během roku rovněž dařilo. Většina těchto kryptoměn překonala Bitcoin v meziroční návratnosti vcelku hravě, a to včetně druhé největší kryptoměny – Etherea.

Zdroj: The Block | Research, TradingView.com
Zhodnocení největších deseti kryptoměn v roce 2021
Zhodnocení největších deseti kryptoměn v roce 2021

Příjemný pohled přináší také Twitter účet @btchistorical. Stačí se podívat na vývoj ceny Bitcoinu z posledních let (uváděná cena platí vždy pro 1. leden daného roku) a nastavený trend je asi každému hned zřejmý.

Na grafu níže potom můžete vidět vývoj hashrate Bitcoinové sítě. Ten zjednodušeně představuje výkon aktivních těžařů, kteří jsou pro bezpečný a bezproblémový chod sítě nepostradatelní.

I přestože v polovině roku došlo z důvodu intervence čínské vlády k téměř polovičnímu propadu, skončil rok 2021 z pohledu vývoje hashrate růstem, a to celkem o 35 %.

Zdroj: Glassnode.com
Vývoj hashrate Bitcoinu v roce 2021
Vývoj hashrate Bitcoinu v roce 2021

Síť zcela jasně stále roste. To potvrzuje i pohled na další graf – počet bitcoinových adres s nenulovým zůstatkem, který ukazuje, že počet existujících adres, na kterých jsou alespoň nějaké satoshi, za minulý rok vyrostl o cca 20 %.

Zdroj: Glassnode.com
Počet bitcoinových adres se zůstatkem >0 BTC
Počet bitcoinových adres se zůstatkem >0 BTC

Ano, to může vypadat jako pěkný nárůst. A mohlo by se tedy zdát, že do světa kryptoměn přišlo 20 % nových lidí.

Je ale třeba počítat s tím, že ne všechny transakce probíhají on-chain. Některé (podstatná část) se odehrávají v rámci uzavřených systémů, jako např. v databázích jednotlivých burz. Toto číslo proto ve skutečnosti není pro vývoj celého kryptoměnového ekosystému (který navíc zahrnuje i další kryptoměny) tak úplně reprezentativní.

Průzkumy z dílny Crypto.com (viz zde a zde) uvádí, že počet uživatelů kryptoměn za tento časový úsek ve skutečnosti vzrostl zhruba ze 106 na 295 milonů, tedy o 175 %, nikoliv o 20 %. A k relativně podobným výsledkům ve svých výzkumech došla i Binance, která uvádí podobná čísla (viz zde a zde).

Zdroj: The Block | Research
Vývoj zobchodovaného objemu na kryptoměnových burzách
Vývoj zobchodovaného objemu na kryptoměnových burzách

K výraznému nárůstu došlo také co se týče obchodů na centralizovaných burzách (právě ony zmiňované transakce, které neprobíhají on-chain), což je vidět na grafu výše. Historicky nejvyšší měsíční objem obchodů byl zaznamenán v květnu minulého roku, kdy uživatelé centralizovaných burz provedli obchody za více než 2,3 bilionu amerických dolarů.

Číslo 2 300 000 000 000 dolarů za měsíc už se zdá být celkem vysoké, a to zejména pokud ho porovnáme s vývojem v předchozích měsících.

Rekord ale zaznamenal i celkový objem on-chain provedených transakcí u Bitcoinu. Toto číslo vyjadřuje, kolik bitcoinů bylo přesunuto z jedné adresy na druhou, vynásobeno aktuální cenou. V listopadu 2021 byly přesunuty bitcoiny v rekordní hodnotě 8,15 bilionů dolarů. Předchozí maximum bylo zaznamenáno v prosinci 2017 na úrovni 1,2 bilionu.

Zdroj: Glassnode.com
Vývoj celkového objemu transakcí uskutečněných přímo na síti BTC
Vývoj celkového objemu transakcí uskutečněných přímo na síti BTC
Poznámka

Na uvedených číslech a statistikách je jasně vidět, že rok 2021 byl pro kryptoměnový trh rekordní na všech frontách. A to i když se to na první pohled nemusí zdát.

Cena bitcoinu sice mezi 1. lednem a 31. prosincem vyrostla “pouze o pár desítek procent”, stejně jako počet aktivních adres, ekosystém kryptoměn jako celek ale vyrostl několikanásobně.

Stále častější zásahy regulátorů

Bitcoin a zbytek kryptoměnového trhu se pravděpodobně kvůli svému růstu dostal častěji pod hledáček americkým regulátorům. V tiskových zprávách komise cenných papírů (SEC) a komoditní futures obchodní komise (CFTC) se slovo blockchain vyskytlo 25násobně víckrát, než v minulých letech. Nejvíce pak ve zprávách právě od CFTC.

Kromě přidání daňových úprav souvisejících s kryptoměnami k bilionovému zákonu o infrastruktuře regulátoři v USA také urychlili jejich vymáhací procesy proti krypto společnostem. Graf níže ilustruje nárůst finančních sankcí ze strany komise cenných papírů za jednotlivé prohřešky firem.

Zdroj: theblock.com
Shrnutí roku 2021, byl to rok úspěšný pro kryptoměnové trhy?
Peněžité sankce ze strany SEC

Jmenování Gary Genslera jako nového předsedy SEC pravděpodobně přivede více kontroly do kryptoprůmyslu. Zatímco výhled kryptoměnových býků byl optimistický a v novém předsedovi díky jeho zkušenostem a znalostem v oblasti blockchainu viděli potenciálního spojence, předseda přišel s agresivním postojem k regulaci kryptoměn a s tím, že se chce ujistit, že tato oblast nepodkopává stabilitu amerického finančního systému.

Čím na druhou stranu komise investory potěšila, bylo zajisté schválení prvního futures ETF na bitcoin v USA. Během prvních 15 minut, kdy bylo toto ETF obchodovatelné, se zobchodovaly kontrakty v hodnotě přesahující 250 milionů dolarů, což z ETF ProShares Bitcoin Strategy s tickerem BITO udělalo jedno z nejúspěšnějších ETF v historii.

Ačkoli si komise zatím nenašla cestu ke spotově zaměřenému fondu, které pro investory z principu svého fungování bývají výhodnější, požadavků a návrhů na schválení takových produktů v tuto chvíli existuje více než 15, a to od různých prominentních firem investičního světa, jako např. Vanguard či BlackRock.

Vstup institucí na kryptoměnový trh

Minulý rok jsme v predikci zmiňovali, že institucionální investoři a fond manažeři se na trhu objeví pravděpodobně až se zvyšující se kapitalizací celého trhu. Tato chvíle v posledních měsících bez diskuzí nastala. Bitcoin už teď patří mezi 10 největších aktiv na světě (pokud nepočítáme ostatní měny, kde BTC nyní zabírá 14. místo).

Poznámka

Bitcoin je dnes už jednoduše moc velký na to, aby ho investiční banky, fondy a další institucionální správci kapitálu jen tak přehlíželi. Zároveň je ale stále dost malý na to, aby měl otevřený velký prostor k dalšímu růstu. Přesně tento názor ve svém nedávném reportu prezentuje Wells Fargo, jedna z největších amerických bank.

Zajímavý náhled do tohoto světa poskytují také kvartální reporty typu “13F”, což jsou pravidelná hlášení, která musí americké Komisi pro kontrolu cenných papírů posílat všechny institucionální investiční fondy s výší spravovaných aktiv aspoň 100 milionů dolarů. Na grafu níže proto naleznete vývoj počtu reportů, které obsahovaly slovo “Bitcoin”.

Zdroj: Coin Metrics
Počet kvartálních reportů "13F" pro SEC obsahujících slovo "Bitcoin"
Počet kvartálních reportů “13F” pro SEC obsahujících slovo “Bitcoin”

Pohled na tento graf znovu ukazuje, že instituce na trhu už jsou. A že mají kryptoměny v hledáčku a aktivně s nimi pracují.

Znamená to, že velké firmy a investoři skupují bitcoiny a spekulují na jejich růst? Možná ano, ale bylo by naivní na to spoléhat. Strategie investičních fondů, které navíc většinou obchodují s cizím kapitálem a proto jim kromě zisku záleží i na minimalizaci rizika, mohou být úplně jiné. Od marketmakingu přes shortselling až po nejrůznější arbitráže a další nízkorizikové obchody typu cash-and-carry.

Mimochodem, je pravděpodobné, že ačkoli cenovou rally na začátku minulého roku až k cenám 64 tis. USD spustili a hnali menší obchodníci (tzv. retail), velcí investoři byli naopak tahounem říjnového pokračování až na historické maximum na ceně 69 tis. USD. To by mohl být jeden z důvodů, proč růst nepokračoval.

Jak si všiml analytik Will Clemente, retail byl totiž už od jara minulého roku mimo hru. Dokazují to mj. následující grafy složené z on-chain dat.

Je tedy dost možné, že dokud se retail na trh znovu nevrátí, na další maxima se jen tak nepodíváme.

Na kryptoměny sází i některé státy

O tom, zda je kryptoměnovou zemí roku 2021 Salvádor, není pochyb. Tam v září vešel v platnost zákon o bitcoinu, díky kterému se Salvádor stal historicky první zemí na světě, která začala přijímat tuto kryptoměnu jako zákonné platidlo.

Zdroj: Twitter
Shrnutí roku 2021, byl to rok úspěšný pro kryptoměnové trhy?
Automaty Chivo

S tím samozřejmě přišla i infrastrukturní podpora, kterou stát musel poskytnout.

V zemi se objevily stovky automatů a směnáren pro rychlou konverzi mezi bitcoinem a dolarem, který je v Salvádoru první oficiální používanou měnou.

Spolu s výše zmíněnými způsoby pro převod se dále spustila aplikace Chivo, což je peněženka s nulovými transakčními poplatky, která slouží pro posílání i příjem BTC a funguje na bázi druhé vrstvy, tzv. lightning networku. To je mimochodem další z rapidně rostoucích součástí celého ekosystému Bitcoinu, jejíž kapacita za rok 2021 vyrostla na více než trojnásobek.

Salvador se tak stal první zemí, v jejíž pokladně se oficiálně nachází kromě běžných měn i bitcoiny.

Mimochodem, prezident Salvadoru Bukele byl do komunity kryptoměnových nadšenců vřele přijat a jako její správný člen další nákupy bitcoinů své země komentuje na Twitteru. V době psaní tohoto článku byl celkový počet Salvadorem vlastněných bitcoinů na hodnotě 1 691. Při momentální ceně se tedy jedná o aktivum v hodnotě téměř 66 milionů dolarů.

Ano, toto byl pro Salvador velký krok, ovšem plány, které byly představeny následující týdny, byly ještě více šokující.

Bitcoin City

Zdroj: News.Sky.com
Bukele představující plány na Bitcoin City
Bukele představující plány na Bitcoin City

Bukele odhalil plány na postavení celého města, jež bude založené na Bitcoinu. Vláda plánuje umístit u sopky, kde má město stát, elektrárnu, která by poskytovala energii jak pro město, tak pro těžbu bitcoinu.

Budoucí obyvatelé zmiňovaného města budou moci využívat výhod týkajících se daní. Jediná daň, která se bude platit, bude ve výši 10 % a jedná se o daň z přidané hodnoty – DPH. Využije se zejména na zaplacení dluhopisů samosprávy, na veřejnou infrastrukturu a údržbu města.

Poznámka

S ohledem na tuto skutečnost Salvádor plánuje nakoupit další bitcoiny v hodnotě až 500 milionů dolarů, které by měly být financovýny vydáním tokenizovaných dluhopisů v hodnotě 1 miliardy dolarů.

Vyjma DPH se v Bitcoin City prý nebude platit žádná další daň. Z prezentace použité během představení Bitcoin City je patrné, že 0% daň se bude týkat daně z příjmu, kapitálových výnosů, z nemovitosti, ze mzdy, komunální a z emisí.

Kdo bude Salvádor následovat?

Mnoho z analytiků, ekonomů a bitcoinerů se nyní sami sebe ptají – kdo bude Salvádor následovat? Kdo přijme Bitcoin jako své zákonné platidlo?

Pokusů o protlačení podobného zákona jsme už viděli několik. A to např.:

  • v Panamě, Paraguayi a Guatemale (zdroj);
  • v Mexiku (zdroj);
  • ve švýraském Luganu (zdroj);
  • nebo některých státech USA (zdroj či zdroj).

Objeví se další země, která se této revoluce zúčastní, už v roce 2022, nebo se tento krok ukáže jako slepá ulička? My jen víme, že to rozhodně bude zajímavé sledovat.

Poznámka

Počínání salvádorského prezidenta se však nelíbí mezinárodnímu měnovému fondu (IMF), který byl založen v roce 1944 a v současnosti má 190 členských států. Bukele si z toho ale očividně nic nedělá a směrem k IMF veřejně zvedá svůj pomyslný prostředníček.

Nové paradigma světa kryptoměn: MEME

S čím před tímto rokem ale asi nikdo nepočítal, je boom meme kryptoměn a akcií. Síla malých a nezkušených investorů zavřených od začátku pandemie doma se svými počítači a investičními mobilními aplikacemi nabrala na velikosti.

Místo investování do projektů s kvalitním zázemím, důvěryhodným a zkušeným týmem a dobře fungujícím a auditovaným zdrojovým kódem ale zvolili cestu jinou.

Nikoho včetně americké vlády holt nenapadlo, že peníze poskytnuté vládou na podporu nezaměstnanosti v důsledku koronavirové krize skončí namísto pokulhávající ekonomiky v Dogecoinu, akciích firmy Gamestop a dalších (střízlivým pohledem nesmyslných) aktivech, ze kterých se paradoxně stali naprostí vítězové.

Raketový růst memecoinů zaznamenal a do jisté míry začal nejen zmiňovaný Dogecoin, který zahájil rok s podporou generálního ředitele Tesly, Elona Muska, ale brzy poté ho následoval i jeho “mladší bráška” Shiba Inu a velké množství dalších tokenů. Jen za tento jediný rok tokeny Shiba Inu vzrostly na ceně více než 632 000násobně.

Poznámka

To znamená, že nákup Shiba Inu za pár stovek korun v lednu by z vás do konce roku učinil mnohonásobné milionáře.

Doporučili bychom vám ale podobné kryptoměny kupovat? Rozhodně ne. Existují jich doslova tisíce. To, že trefíte kryptoměnu, která vystřelí až na měsíc, a zároveň ji prodáte “na vrcholu”, je krajně nepravděpodobné.

Ať se nám to líbí nebo ne, Elon ke kryptoměnám přivedl pozornost obrovské spousty lidí, kteří se na tomto trhu do té doby nepohybovali. Tato sorta začínajících spekulantů a gamblerů tak dočasně nastavila nová pravidla hry.

Dříve všichni začínali u Bitcoinu. Z části proto, že byl nejdůvěryhodnější, bylo ho ale také nejjednodušší koupit. S neustálým zjednodušováním a přibližováním kryptoměn začínajícím investorům je ale dnes úplně stejně snadné koupit si jak bitcoiny, tak i tokeny cumrocket.

Naopak bychom se nebáli říci, že bitcoinu, kterého si člověk za pár tisíc korun koupí pouze zlomek, se začátečníci vyhýbají a sází spíše na “objevení něčeho nového”.

Zdánlivě iracionální touha vlastnit velký počet tokenů tak proto často žene vzhůru kryptoměny s nižší cenou.

I na tom částečně profitují kryptoměny s velkým počtem jednotek v cirkulaci, jako např. XRP, ADA nebo právě Dogecoin.

Protože “co když jednou bude 1 ADA stát stejně jako 1 bitcoin?”

Málokomu už ale dochází, že kdyby měla cena tokenů ADA vyrůst na 69 000 dolarů, jako je zatím maximální dosažená cena BTC, znamenalo by to, že by tržní kapitalizace Cardana byla 3 141x větší, než aktuální tržní kapitalizace Bitcoinu, což je zhruba 44x více, než celý americký akciový trh dohromady.

Dnes to proto spíše vypadá naopak – že u Bitcoinu po nepříjemných zkušenostech všichni skončí.

Boom digitálního majetku a NFT

Z nuly na sto – tak by se dal popsat trend NFT, který minulý rok zažehnul motor a vydal se do astronomických výšin. Jízda v tomto odvětví byla ohromná a rychlá.

Ať už se bavíme od Beeplově NFT s názvem The First 5000 Days, které se prodalo za 69 milionů dolarů, o celebritách, které oblékají oblečení s motivem CryptoPunks a Bored Apes a vytahují se s nimi na sociálních sítích a v televizi nebo třeba o společnostech jako Visa a Adidas, které kupují vlastní NFT a do projektů s nimi spojených ve velkém investují.

Pohled na čísla související s NFT je ještě bláznivější. I když celý pohyb NFT začal uměním a sběratelskými předměty, herní NFT také získaly značný podíl na trhu. Celkový zobchodovaný objem pro obě kategorie sahá k 8,8 miliardám dolarů, přičemž 60 % objemu je přiřazováno kategorii umění a sběratelství a zbývajících 40 % objemu hernímu NFT. Podíl znázorňuje graf níže (data platí k 30. listopadu 2021).

Aktivita obchodování NFT v minulém roce dosáhla svého vrcholu ve třetím týdnu měsíce srpna, kdy objem obchodů překročil jednu miliardu dolarů.

Zdroj: theblock.com
Shrnutí roku 2021, byl to rok úspěšný pro kryptoměnové trhy?
Týdenní zobchodovaný objem NFT dle kategorií

Jsou NFT pouze přechodným trendem, který odejde stejně tak rychle, jako přišel? Těžko říct. A ačkoli jsme si to ještě před rokem mysleli a na zdánlivě nesmyslné obchody jsme zírali doslova s otevřenými ústy, možná to tak přeci jen neskončí.

Zdroj: Trends.Google.com
Viděli jste, že dle statistik Google Trends fenomén NFT před pár týdny dokonce poprvé přesáhl fenomén kryptoměn obecně?
Viděli jste, že dle statistik analytického nástroje Google Trends fenomén NFT před pár týdny dokonce poprvé přesáhl fenomén kryptoměn obecně?

Existuje určitá pravděpodobnost, že potřeba některých lidí ukázat, že na to mají, je dostatečně silná na to, aby se trend držel ještě dlouho. Při koronavirových lockdownech si nikdo vašich rolexek nebo kabelky s logem Gucci nevšiml. Když si ale svého Bored Ape Yacht Club nastavíte jako svoji novou profilovou fotku na sociálních sítích, může to zasáhnout doslova celý svět.

Mezi celebrity, které si za miliony dolarů koupily svoje NFT ze známé kolekce BAYC, se řadí například: Justin Bieber, Jimmy Fallon, Post Malone, Neymar Jr, Paris Hilton, Snoop Dogg, Shaquille O’Neal, Logan Paul nebo Eminem.

Nebuďme ale přehnaně skeptičí. Ačkoli je trh s NFT stále ještě v plenkách, už se nejedná o prosté přeprodávání roztomilých obrázků (jako jsou Cool Cats) nebo novodobých sběratelských kartiček (NBA Top Shot).

Technologii NFT se snaží využít a do svých projektů zakomponovat množství lifestylových značek, herních studií, DeFi platforem, sociálních sítí, eventových agentur, investičních skupin, muzikantů a dalších umělců.

To, zda skotačení ve světě Metaverza bude představovat mylnou investici a promrhaný čas, se teprve dozvíme.

DeFi a potřebná interoperabilita chytrých blockchainů

Zastavme se nyní na chvíli u fenoménu DeFi (decentralizovaných financí), o kterém bylo poprvé pořádně slyšet v období léta roku 2020 a při kterém spatřovaly světlo světa první opravdu funkční projekty, jako byly Compound, Synthetix, Aave,…

Během minulého roku trh plynule přešel do fáze nazývané “DeFi 2.0”, která nabízí mnohem složitější a zajímavější nástroje, mezi které patří např. Abracadabra, OlympusDAO, Convex a další.

Oproti prvním jednoduchým projektům, které umožňovaly jen základní funkce, jako jsou směna jedné kryptoměny za druhou nebo využití půjček, se nyní objevují stále složitější a větší nápady. Bez první fáze, na které se nyní staví, by to však nešlo.

Celý tento ekosystém ale roste závratnou rychlostí a zdá se, jako by každý jeden měsíc v DeFi byl stejně nabitý inovacemi, jako je několik let ve světě tradičních financí.

Zdroj: Dune Analytics
Exponenciální růst počtu uživatelů ekosystému DeFi
Exponenciální růst počtu uživatelů v ekosystému DeFi

Ethereum v tomto světě během roku 2021 jasně upevnilo svoji pozici. Celková hodnota uzamčená v nástrojích a aplikacích tohoto světa (TVL) se na síti Etherea během jednoho roku zvedla z “pouhých” 25 miliard dolarů na 250 miliard.

Zdroj: Glassnode.com
Celková uzamčená hodnota (TVL) v DeFi aplikacích na síti Ethereum
Celková uzamčená hodnota (TVL) v DeFi aplikacích na síti Ethereum

S rostoucím využitím blockchainu Ethereum se ale začaly objevovat názory, že Ethereum se stane obětí svého vlastního úspěchu. Velký zájem o využívání jeho sítě totiž neustále žene poplatky za jednotlivé transakce do nesmyslných výšin, kdy i za běžné transakce jsou uživatelé čas od času nuceni platit vyšší stovky dolarů.

Této nepříjemné situace využily další chytré blockchainy, mezi které se řadí např. BSC, Solana, Tron nebo Cronos. Tyto tzv. smart-chainy se snaží přinést rychlejší a levnější využití blockchainu a zároveň zachovat nebo ještě zlepšit škálu nabízeních funkcí. Každému je totiž jasné, že běžný uživatel není schopný vysoké poplatky na síti Ethereum platit a nezbývá mu nic jiného, než pro své angažmá ve světě DeFi využít jiný blockchain. A to často i přes jeho vyšší míru centralizace.

Zdroj: DefiLlama.com
Vývoje poměru TVL jednotlivých smart-chainů během roku 2021
Vývoje poměru TVL jednotlivých smart-chainů během roku 2021

Jaký z toho vyplývá trend? Ethereum je zatím jednička a dost možná ještě dlouho bude. Menší dravci se ho ale z trůnu snaží sesadit a zatím se jim to daří. Vsadili bychom si proto nejen na jednotlivé nově vznikající či etablující se chainy a jejich nativní mince, ale i na potřebné infrastrukturní nástroje, jakou jsou např. mosty mezi jednotlivými blockchainy nebo poskytovatelé RPC služeb.

Poznámka

TIP: Konkrétní mince a tokeny, do kterých plánujeme v roce 2022 investovat, budeme již za pár týdnů rozesílat odběratelům našeho newsletteru. Vyplňte formulář níže a buďte první, kdo se o našich investičních záměrech dozví!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Využití běžných měn jako zbraní

zavřený bankovní účetVezměte si například nedávné nepokoje v Kanadě a tzv. Konvoj svobody. Sympatizanti protestantům na jejich počínání peněžně přispívali přes centralizované služby typu GuFundMe. Peníze byly ale pod nátlakem zabaveny a zamýšlení příjemci je do svých rukou nikdy nedostali.

Dárci proto neváhali a hned se obrátili Bitcoin a jeho neutrální síť, kterou nikdo zastavit nemohl. Světe div se, peníze rychle doputovaly tam, kam měly. Kanadský premiér Trudeau si to ale nechtěl nenechat líbit a přikázal dárce a protestanty identifikovat a zamrazit jejich bankovní účty, což byl asi poslední hřebíček do rakve celé akce a první letošní medializovaný případ využití peněz jako zbraně.

Ještě čerstvější je situace na východě. Dejme chvíli stranou názory o tom, co je a není dobré, a podívejme se na fakta. Sankce jako odstřižení několika ruských bank od celosvětového platebního systému SWIFT představovaly další letošní zneužití síly aktuálního fungování peněz. Desítky milionů ruských rodin se nyní kvůli sankcím a rozhodnutím pár vlivných lidí potýkají s velkými finančními problémy. Nemohou platit svými platebními kartami, nemohou vybírat peníze z bankomatu a jejich měna prudce oslabuje. Je to možná cynické, ale těch, kdo místo peněz na účtech v bance měli bitcoiny na vlastní peněžence, se toto týkalo v mnohem menší míře.

I na druhé straně barikády kryptoměny pomáhají. Podobně jako u kanadských protestantů, i v případě ukrajinského boje za svobodu přišla kryptoměnová komunita na pomoc a na zveřejněné příspěvkové adresy se vybraly kryptoměny v hodnotě téměř dosahující 100 milionů dolarů. Tyto dary byly poté použity na nákup vojenského vybavení – a dle dostupných informací bylo až 40 % dodavatelů ochotno kryptoměny přímo přijmout bez konverze na dolary, eura či ukrajinské hřivny.

Bitcoin je oproti aktuálně fungující formě peněz neovlivnitelný a bezpečný.

Díky tomu má Bitcoin potenciál doslova zachraňovat životy.

Jak říká Čeněk, Bitcoin je mír.

Predikce: jaký ještě bude rok 2022?

Většina ekonomů a analytiků se shoduje na tom, že rok 2022 celosvětově nebude rokem ekonomického růstu. Minimálně zatím to tak opravdu vypadá. Jen během prvních pár týdnů roku se akciové trhy propadly o více než 10 %, inflace se dostává na dekády nevídané hodnoty a ceny důležitých komodit vystřelily vzhůru jako raketa.

Jestli je odhadování vývoje kryptoměnového trhu za běžných okolností složité, dnes je to prakticky nemožné. I přesto se ale budeme snažit představit vám naše konkrétní predikce dalšího vývoje.

Technický analytik Andy z Blockspace ve svém eBooku obsahujícím plány na rok 2022 zmiňuje následující:

“Většina dat naznačuje, že bullrun stále neskončil. Další vrchol bychom měli vidět někdy mezi polovinou roku 2022 a polovinou 2023. Na vrcholu cyklu se nejspíš budeme moci dívat na ceny mezi 120-200 tis. dolary za 1 BTC.”

Náš názor, který není založený jen na technických ukazatelích, ale bere v potaz i širší kontext a situaci ve světě, zas tak růžový není.

Z krátkodobého pohledu je nejistota, která na všech trzích aktuálně panuje, pro Bitcoin velmi nepříznivá a altcoiny jsou na tom ještě hůře. Vůbec bychom se proto nedivili, kdyby kryptoměny v dohledné době dočasně zamířily na ještě nižší ceny.

Z dlouhodobého pohledu je ale přesně tato situace pro Bitcoin ideální a pozitivní. Ukazuje totiž na křehkost aktuálního finančního systému a jeho nevýhody. Ať už je to jeho zneužití ze strany jednotlivých států či nadnárodních uskupení, tištění peněz ústící v obrovskou inflaci nebo pomíjivost rezervních aktiv.

V tomto článku jsme si na nezpochybnitelných datech ukázali, že kryptoměny jsou stále ještě mladý trh, který má ale hodně dobře našlápnuto a neustále se zvětšuje.

Jakékoli predikce se dnes dělají těžko. Naše odhady jsou takové, že Bitcoin může ještě dočasně klesat, ale myslíme, že dno už je blízko. Neznamená to, že po jeho dosažení začne ihned cena růst do závratných výšin a porážet jedno maximum za druhým. Přeci jen je retail pryč a se zvyšujícím se rizikem a nestálými makroekonomickými podmínkami se i instituce bojí. Je potřeba období nepokojů a přečkat a potom jsme si jisti, že Bitcoin svá maxima ještě ukáže.

Možný vývoj ceny bitcoinu v roce 2022 - predikce
Možný vývoj ceny bitcoinu v roce 2022

Co se predikce vývoje ostatních kryptoměn týče, tak tam asi nemá smysl vymýšlet nic nového. Prakticky až na pár výjimečných tokenů, které spíše potvrzují pravidlo, vždy probíhá stejný cyklus. Podobné chování bychom proto čekali i tentokrát.

Zdroj: CryptoPotato.com
predikce altcoiny 2022 kryptomeny
Nejčastější cyklus přelivu peněz na krypto trhu. Překlad níže.
  1. Nejdříve proudí všechny peníze do Bitcoinu. Je to ještě stále jednoznačný král. Částečně vysává i peníze z kapitalizace ostatních kryptoměn, zejména těch, které se ukázaly jako neúspěšné a do dalšího cyklu se už bohužel nedostanou. RIP.
  2. Následuje Ethereum, příp. další smart chainy, které pomalu ale jistě začnou Bitcoin překonávat, případně rostou ruku v ruce.
  3. Bitcoin svůj růst výrazně zpomalí a Ethereum vede začínající altseason. Peníze proudí do těch největších altcoinů. Největších 10-20 kryptoměn nyní září.
  4. Ve chvíli, kdy Bitcoin a Ethereum bezpečně sedí nedaleko svého dosaženého maxima, začínají jako rachejtle růst jeden po druhém projekty mnohem menší, nezřídka kdy můžeme vidět i nárůsty o stovky procent. Myslíme, že to už ale v roce 2022 nestihneme.

Rozloučení a závěr predikce

Moc nás těší, že jste si tento článek přečetli až sem. Kryptoměny jsou podle nás skvělou a bezprecedentní technologickou inovací. Když se používají správně, jsou schopné přinést vám svobodu, peněžní zisk, zábavu, ale i zprostředkovat další vzdělání a otevřít mysl.

Skok do této králičí nory vás může doslova pohltit – a to v dobrém i ve zlém. Proto, ať už se stane cokoliv, buďte na sebe a své finance opatrní.

Snažili jsme se tento článek sepsat tak, aby předal důležité informace jak začátečníkům, tak i zkušeným investorům.

Budeme proto rádi, když nám dáte v komentářích pod článkem vědět, zda se nám to povedlo a případně i váš názor na aktuální situaci. ⬇️

Děkujeme!

BONUS: Jak se pohybovat na kryptoměnovém trhu?

V loňské predikci jsme představili základní tipy, které by si měli zopakovat hlavně začátečníci v tomto světě. Stále se jedná o důležité body, proto doporučujeme přečíst celou sekci zde. Neradi se opakujeme, ale radši je i přesto v rychlosti shrneme. Zmiňovali jsme zejména:

  1. Obchodujte pouze s důvěryhodnými společnostmi, seznam směnáren naleznete zde a burzy jsou tady;
  2. Používejte pouze ozkoušené kryptoměnové peněženky, např. Trezor;
  3. Dejte si pozor na seed vaší peněženky, jedná se o jednu z nejdůležitějších věcí, kterou není radno podcenit;
  4. Na své kryptoměny moc často nesahejte – opakované placení poplatků, podlehnutí emocím, netrpělivost a naskočení na podvodné nabídky bývají ty nejčastější důvody, proč na kryptoměnách lidé prodělávají peníze.

Letos jsme si pro vás ale připravili dalších několik tipů, které rozhodně stojí za zmínku. Zejména pokud kromě Bitcoinu kupujete také altcoiny nebo NFT.

Musíme se přiznat, že se sami těchto tipů ne vždy držíme. A s pokorou říkáme, že by naše snažení na tomto poli mělo větší úspěch, kdybychom se jich opravdu drželi. A proto se poučte z našich chyb, ať vy je už dělat nemusíte.

  1. Uvědomte si, čeho v kryptu chcete dosáhnout, a jednejte podle toho. Budete-li své záměry ze dne na den nevědomky měnit, sami se v tomto složitém a neustále se měnícím prostředí zamotáte a na konci roku pravděpodobně skončíte s menší hodnotou portfolia, než kdybyste si pevně šli za jedním cílem. V kryptoměnách je totiž možné prakticky vše.
    Plánujete díky kryptoměnám své peníze dlouhodobě ochránit před inflací a případně je ještě zhodnocovat? Můžete se zaměřit na yield farming či staking s pomocí stablecoinů.
    Chcete získat větší svobodu a vyhnout se běžnému bankovnímu systému? Zaměřte se na decentralizované směnárny, burzy, mixéry či jednotlivé peněženky a jejich funkce.
    – Je snad vašim cílem hodnotu svého portfolia během jednoho roku zdesetinásobit? Ani to není problém, tomu však musíte přizpůsobit výběr tokenů, které budete kupovat, nástrojů, které budete využívat a nevyhnutelně také počítat s vysokým rizikem.
  2. Nikdo nikdy nezchudnul tím, že realizoval zisk. Přiznejme si to: úplný vrchol stejně nikdy netrefíte, takže není třeba na něj čekat. Stejně dobrý nápad, jako je pomalu nakupovat, je také pomalu prodávat. Nejvyšší čas na realizaci zisků je ve chvíli, kdy se sami přistihnete, jak počítáte, kolik byste mohli mít peněz, kdyby cena kryptoměny X šla na Y.
  3. Nevěřte každému, kdo pro vás má skvělou nabídku. Ikdyž v Československu jsme na tom relativně dobře (Kicom z Bitcoinovýho kanálu a Martin Gregor ze Zaujalo ma odvádí skutečně skvělou práci), velcí zahraniční krypto-youtubeři jsou v tomto ohledu protikladem. Ačkoli mají jejich videa stovky tisíc zhlédnutí, neznamená to, že jsou jejich rady dobré. Možná právě naopak – pro jejich početnou diváckou základnu jim lidé platí za to, aby jejich (potenciálně podvodný) projekt vychválili. Stejně tak to funguje i na Twitteru a dalších sociálních sítích. Výchozím bodem by pro vás proto měla být nedůvěra. Podvody, cashgraby, rug pully a další nástrahy čekají na každém rohu a vaši důvěru by si každý v tomto světě (včetně nás) měl získat.
  4. Ve světě kryptoměn, a u altcoinů a NFT to platí dvojnásob, jste nejen sami proti sobě, ale také proti ostatním traderům. Je třeba být obezřetnější než ostatní. Nezamilovávejte se do svých tokenů, vysoce riziková spekulace na malé kryptoměny není vztah na celý život, ale spíše zábava na jednu noc. Pokud o úspěchu projektu nejste sami naprosto přesvědčeni díky vlastnímu rozsáhlému průzkumu, prodejte je dříve, než je dumpnou ostatní a vám zbydou jen oči pro pláč.
  5. Většina lidí na tomto trhu nemá pravdu. Je až s podivem, jak dobře toto pravidlo funguje. Ve chvíli, kdy vám kryptoměny doporučuje řidič v taxíku, kadeřnice, prababička a spolužák ze základní školy, pravděpodobně je na čase rychle realizovat zisky. Využijte chvílí úpadku zájmu o kryptoměny k nákupu a chvílí růstu zájmu k prodeji.
  6. Většina kryptoměn tu za rok už nebude. Je nutné si uvědomit, že reálně existují desítky tisíc jednotlivých tokenů a mincí. Naprostá většina z nich se v průběhu času stane bezcenná. Až na pár projektů má většina kryptoměn nulovou šanci na dlouhodobé přežití. Chcete-li minimalizovat riziko absolutního krachu, zvolte Bitcoin.
  7. Nebuďte v tom sami. Nikdo na tomto světě nemá dostatek času, energie a znalostí na to, aby byl schopný sledovat všechny důležité události, projekty a vývoj v tomto světě. Najděte si přátele a kolegy, kterým můžete věřit a “práci” si rozdělte. Vy sledujte Bitcoin, Jirka bude monitorovat Fantom a Honza bude hledat zajímavé NFT minty. Sdílejte si zkušenosti a nápady. Navíc se z toho nezblázníte. Dejte si ale pozor na konfirmační zkreslení a stádový efekt.
  8. Pokud změny vaší nálady souvisí s pohybem cen kryptoměn, pravděpodobně jste přeinvestovaní! Naše rada zní, odebere ze stolu nějaké pomyslné čipy. Příběhy o zbohatnutí nákupem kryptoměn stylem ALL-IN jsou sice hezké, ale jen když to vyjde. O zkažených příbězích lidí, kterým to nevyšlo, se nepíše a nemluví.
  9. Žádná cesta není přímá. Pokud v tomto světě strávíte více než jen pár měsíců, zcela určitě uvidíte a na vlastní kůži pocítíte mnoho propadů, stejně tak jako mnoho chvil, kdy si budete připadat chytřejší než Warren Buffett. Je to jako houpačka, která jde ze strany na stranu. Pokud se ale budete houpat dostatečně dlouho, uvidíte, že to za to stálo.
  10. Cílem hry je ale hlavně přežít, což rozhodně není snadné, protože se pohybujete ve světě plném žraloků s většími možnostmi, zkušenostmi i znalostmi, než máte vy. Hodně spekulantů dojelo na přehnaně vysokých pákách, emočně založených nákupech a přehnaně dlouhém držení prodělečných obchodů. Uvědomte si, že po 50% ztrátě potřebujete 100% růst, abyste byli na svém. Ukončete ztráty dříve, než se stanou moc velkými. Token, který spadne o 90 %, může s klidem spadnout o dalších 90 %.
Zdroj: Depositphotos.com

Další zdroje využitých informací

Líbil se vám tento článek?
37
2

Autor

Vojtěch se snaží čtenářům přinášet nejen kvalitní vzdělávací a aktuální obsah ze světa financí, ale také data, nástroje a zkušenosti z praxe.

Jeho záměrem je, aby byl Finex.cz platformou, která je užitečná jak pro začátečníky, tak pro zkušené investory. Sám se věnuje neustálému rozšiřování a zlepšování celého portálu tak, aby stále odpovídal zvyšujícím se potřebám rostoucího množství čtenářů.

Své zkušenosti ze světa financí získal při studiích na Vysoké škole ekonomie a managementu, návštěvami desítek finančních konferencí po celé Evropě ale také praxí a správou svých vlastních investic. Jeho osobní investiční portfolio zahrnuje zejména kryptoměny a akcie, ale v menší míře i nemovitosti a další méně konvenční typy investic.

“Našim cílem není čtenáře jen informovat, ale také inspirovat, vzdělat a pomoci jim zhodnotit jejich peníze. Máme za sebou roky dobrých výsledků, ale stále před sebou vidíme i další vzrušující cestu.”

Přečíst více

Finanční trhy mě doslova okouzlily, nejvíce pak kryptoměny, kde stojíme na počátku něčeho naprosto revolučního v oblasti finančnictví.

Přináším analýzy, denní zprávy a komentáře k aktuálnímu dění.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (3 komentáře)

Připojte se k diskuzi

Pro přidání komentáře se prosím přihlašte ke svému uživatelskému účtu.

tom tom

Hezké čtení děkuji. Opravdu těžké predikovat kam se to vydá. Dejme tomu, že budete mít pravdu, jaká bude Vaše strategie s portfoliem, držet do roku 2023 kde by mohl přijít bear market nebo necháte znovu pár let? Díky za názor

Karel Kouřil

Ano, často kritizujete, jak je současný finanční systém zneužitelný státem, jenže občas je to prostě dobře. Pokud finanční sankce vůči Rusku pomůžou k ukončení války, můžou tak zachránit tisíce životů. Kdyby celý svět platil bitcoinem, tahle dost podstatná zbraň by nebyla. Ano, zas uznávám, že když teď má obyčejný Rus peníze v bance, hodnota padá jak šutr do studny a stát vás ani nenechá je utratit, je to na mašlu. Z tohohle jsem vůči bitcoinu hodně rozpolcený. Každá mince má prostě dvě strany.

Vojtěch Machek

Dobrý den, Karle, díky za názor, se kterým v podstatě souhlasím. Všechno má svá pro a proti. Rád bych ale přeci jen dodal jednu myšlenku… Bitcoin nerozlišuje, co je pravda, co je názor společnosti, kdo je u moci, kdo kolik bitcoinů má nebo kdo se s kým hádá. Bitcoin neovlivní propaganda nebo fake news a ostatně ani “real news”. Proto je naprosto neutrální. V případech, že se většinová společnost shodne na jednom pohledu na svět, to ještě nemusí znamenat, že je to opravdu tak, jak si všichni myslí. Ačkoli jsou dnes některé zprávy považované za fake news, neznamená to, že za 10 let vyplynou na povrch věci, které jim dají za pravdu. Nejsem konspirátor, nechci uvádět konkrétní příklady, věřím, že mě chápete. Když v Kanadě zamrazili bankovní účty protestantům, proč by před nedávnem nemohl náš premiér zamrazit účty protestantům na Letné? Co když si zvolíme někoho, z koho se vyklube diktátor a tuto zbraň zneužije? Možná to je přitažené za vlasy, ale šance tam samozřejmě je. Chci svobodu.